Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
натали.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
281.6 Кб
Скачать

Заліковий модуль ііі. Організація і управління фінансами місцевих органів влади. Змістовий модуль 7. Бюджетний процес на місцевому рівні.

Бюджетний процес – це регламентований законодавством порядок складання, розгляду, затвердження бюджетів, їхнє виконання, а також складання, розгляд, затвердження звіту про виконання бюджетів, що входять у бюджетну систему України.

Організація бюджетного процесу регламентується Конституцією України, Бюджетним кодексом України, рішеннями Верховної Ради АР Крим і місцеві ради народних депутатів і їхніх виконавчих органів, правилами про порядок складання й виконання бюджету, видаваними Міністерством фінансів України на основі бюджетного Законодавства.

Державний бюджет України звичайно складається на рік. Однак бюджет може складатися й на більш тривалий період.

Основні завдання бюджетного процесу:

виявлення матеріальних і фінансових резервів держави;

максимально наближений до реальності розрахунок видатків бюджету;

забезпечення максимальної збалансованості бюджетів;

узгодження бюджетів з реалізованою економічною програмою;

здійснення бюджетного регулювання з метою перерозподілу джерел доходів між бюджетами різного рівня, галузями господарства, регіонами й ін.

Бюджетний процес від початку складання проекту бюджету й до затвердження звіту про виконання бюджету контролює Верховна Рада й місцеві органи влади.

Учасники бюджетного процесу визначені Бюджетним кодексом, де передбачені їхні функції, повноваження й відповідальність. Окремі повноваження учасників бюджетного процесу визначені Конституцією України й інших правових актів.

Учасниками бюджетного процесу є: Президент України; органи законодавчої влади; органи виконавчої влади; органи грошово-кредитного регулювання; органи державного й муніципального фінансового контролю; державні спеціальні фонди; головні розпорядники й розпорядники бюджетних коштів; інші органи, на які законодавством України покладені бюджетні, податкові й інші повноваження; бюджетні установи, державного й муніципальні (унітарні) підприємства, інші одержувачі бюджетних коштів, а також кредитні організації, що здійснюють операції з коштами бюджетів.

Бюджетний процес охоплює чотири стадії бюджетної діяльності:

складання проектів бюджетів;

розгляд і затвердження бюджетів;

виконання бюджетів;

складання звіту про виконання бюджетів і їхнє затвердження.

Всі стадії бюджету взаємообумовлені й взаємозалежні і є прямим відбиттям не тільки економічного життя суспільства, але й політичної культури.

Перелік стадій бюджетного процесу, конкретні учасники, механізм виконання робіт, контрольні строки визначені Бюджетним кодексом України.

Рішенням про місцевий бюджет визначаються:

- загальна сума доходів і видатків (з розподілом на загальний та спеціальний фонди), а також з розподілом видатків на поточні і капітальні;

- граничний обсяг річного дефіциту (профіциту) місцевого бюджету в наступному бюджетному періоді і боргу Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування на кінець наступного бюджетного періоду;

  • повноваження щодо надання гарантій Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, а також розміри цих гарантій з урахуванням положень статті 17 Кодексу;

  • бюджетні призначення головним розпорядникам коштів за бюджетною класифікацією;

  • доходи бюджету за бюджетною класифікацією;

  • бюджетні призначення міжбюджетних трансфертів;

  • додаткові положення, що регламентують процес виконання бюджету.

Відповідно до статті 22 Бюджетного кодексу рішенням про місцевий бюджет визначаються також головні розпорядники коштів місцевих бюджетів із дотриманням умов, визначених пунктами 2 і 3 частини першої зазначеної статті, а саме:

  • за бюджетними призначеннями, передбаченими бюджетом Автономної Республіки Крим, - уповноважені юридичні особи (бюджетні установи), що забезпечують діяльність Верховної Ради Автономної Республіки Крим та Ради міністрів Автономної Республіки Крим, а також міністерства та інші органи влади Автономної Республіки Крим в особі їх керівників;

  • за бюджетними призначеннями, передбаченими іншими місцевими бюджетами, - керівники місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів рад та їх секретаріатів, керівники головних управлінь, управлінь, відділів та інших самостійних структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів рад.

Надходження до бюджету розвитку місцевих бюджетів

включають:

  • кошти від відчуження майна, яке знаходиться у комунальній власності, в тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення;

  • надходження дивідендів, нарахованих на акції (частки, паї) господарських товариств, що є у власності відповідної територіальної громади;

  • кошти від повернення позик, які надавалися з відповідного бюджету до набрання чинності цим Кодексом, та відсотки, сплачені за користування ними;

  • кошти, які передаються з іншої частини місцевого бюджету за рішенням відповідної ради;

  • запозичення, здійснені у порядку, визначеному Кодексом та іншими законами України (крім випадку, передбаченого статтею 73 Кодексу);

  • субвенції з інших бюджетів на виконання інвестиційних проектів.

До витрат бюджету розвитку місцевих бюджетів належать:

  • погашення основної суми боргу відповідно Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядування (крім боргу, що утворюється за умовами, визначеними статтею 73 цього Кодексу);

  • капітальні вкладення;

  • внески органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування у статутні фонди суб'єктів підприємницької діяльності.

Бюджет розвитку місцевих бюджетів є складовою частиною спеціального фонду місцевих бюджетів

Якщо орган місцевого самоврядування має бюджет розвитку, то він потребує також плану розвитку інфраструктури (ПРІ). Бюджет розвитку перелічує лише програми і обладнання, які треба здійснити або купити протягом бюджетного року, а також джерела їх фінансування. Бюджет розвитку, як правило, не перелічує програми, які заплановано розпочати пізніше, ніж за один рік.

У ПРІ, навпаки, перелічені програми та купівлі обладнання, які передбачені і заплановані на період у п’ять років або більше. ПРІ змушує орган місцевого самоврядування зазирати наперед, аналізувати свої майбутні потреби і планувати майбутні проекти.

ПРІ - корисний для будь-якого місцевого самоврядування, навіть коли той не має численних і складних проектів.