Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema10-dlya-Leni.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Тема 10 Організаційно-методичні основи створення системи контролінгу на підприємстві

  1. Вимоги до створення служби контролінгу на підприємстві

  2. Місце служби контролінгу в організаційній структурі підприємства

  3. Структура і склад служби контролінгу

  1. Вимоги до створення служби контролінгу на підприємстві

Дотепер ми говорили про те, що таке контролінг, які методи застосовуються в системі контролінгу, який інструментарій використовується. Тепер ми розглянемо питання організації контролінгової роботи на підприємстві.

Для ефективної роботи і чіткого визначення відповідальності контролерів на підприємстві необхідно створити спеціальний структурний підрозділ - службу контролінгу.

Служба контролінгу входить поряд з бухгалтерією, фінансовим відділом, планово-економічним відділом до складу фінансово-економічних служб підприємства.

Оскільки основна функція контролінгу на підприємстві - аналіз і управління витратами і прибутком, служба контролінгу повинна мати можливість одержувати всю необхідну їй інформацію і перетворювати її в рекомендації для прийняття управлінських рішень вищими керівниками підприємства.

При створенні служби контролінгу на підприємстві необхідно враховувати наступні основні вимоги:

1. Служба контролінгу повинна мати можливість одержувати необхідну їй інформацію з бухгалтерії, фінансового відділу, планово-економічного відділу, служби збуту і служби матеріально-технічного постачання.

2. Служба контролінгу повинна мати можливість і повноваження організовувати за допомогою інших економічних служб збір додаткової інформації, необхідної їй для аналізу і висновків, яка не міститься в існуючих документах фінансово-економічних служб.

3. Служба контролінгу повинна мати можливість швидко доводити інформацію до відома вищого керівництва підприємства.

4. Служба контролінгу повинна бути незалежною від тієї або іншої фінансово-економічної служби.

Становлення. Зазвичай, на першому етапі існування служба контролінгу являє собою робочу групу з 3-4 чоловік, що виконує роль аналітичної служби і забезпечує керівників (у першу чергу заступника директори по економіці, фінансового директора, комерційного директора) оперативною інформацією про стан витрат на підприємстві, періодично складає розгорнуті аналітичні звіти, прогнозує показники фінансово-економічного положення підприємства, проводить економічну експертизу управлінських рішень, зв'язаних з витратами і прибутком, налагоджує методику планування в планово-економічному відділі. На початковому етапі роботи служби контролінгу немає необхідності залучати додаткових співробітників для збору контролінгової інформації на рівні цехів підприємства, тому що заповнення аналітичних форм для служби контролінгу можна покласти на економістів цехів. Таким чином, служба контролінгу на підприємстві в цей період діяльності являє собою невелику групу висококваліфікованих фахівців, що володіють досить великими повноваженнями і доступом до всього обсягу економічної інформації.

Як і будь-яка фінансово-економічна служба, служба контролінгу протягом визначеного періоду становлення встановлює зв'язку з іншими службами і відділами, налагоджує інформаційне співробітництво, відбувається більш точний поділ функцій. У великих європейських компаніях період становлення контролінгу доходив до 6 років.

Згодом служба контролінгу може розширити свій вплив і свій штат, для чого в кожен цех може бути призначений свій контролер, що буде відслідковувати й аналізувати відхилення фактичних параметрів роботи (насамперед витрат) від планових. Така організація роботи служби контролінгу існує в багатьох великих європейських промислових компаніях, наприклад, у концерні Fіat в Італії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]