Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema10-dlya-Leni.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

2. Місце служби контролінгу в організаційній структурі підприємства

Оскільки інформація, що готує служба контролінгу, призначена для заступника директора по економіці (фінансового директора, комерційного директора) і генерального директора, доцільно підкорити службу контролінгу прямо заступникові генерального директора по економіці або фінансовому директору, якому безпосередньо підлеглі також головний бухгалтер, начальник планово-економічного відділу, начальник служби збуту, начальник служби постачання, начальник відділу цінних паперів (таким чином, начальник служби контролінгу одержує досить високий статус і незалежність від начальників інших фінансово-економічних служб).

Варіанти організації контролінгової діяльності на підприємстві:

    1. відділ (служба) контролінгу

Конфлікт - Функції контролінгу і планово-економічного відділу дещо схожі. Якщо якась аналітична робота на підприємстві проводиться, то цим займається планово-економічний відділ. Він складає планові кошториси витрат і калькуляції на окремі види продукції, робіт і послуг, на підставі даних бухгалтерії складає фактичні кошториси витрат і калькуляції, визначає відхилення. Крім того, звичайно на планово-економічному відділі лежить функція ціноутворення (по системі "витрати + нормативний прибуток"), перевірка калькуляцій постачальників послуг і безліч інших функцій.

З великою часткою впевненості можна затверджувати, що планово-економічний відділ буде вважати діяльність служби контролінгу "вторгненням" на його законну територію і може потай або відкрито бойкотувати діяльність служби контролінгу, "затискати інформацію", словом вести "позиційні бої місцевого значення". Найпоширенішим аргументом планового відділу є: "Навчіть нас методам контролінгу, і ми усе зробимо самі".

Більш того, служба контролінгу ставиться в деякому роді в привілейоване положення, оскільки наказом заступника генерального директора по економіці (фінансового директора) інші служби зобов'язуються надавати службі контролінгу всю необхідну інформацію. Тому не рекомендується підкоряти службу контролінгу начальникові планово-економічного відділу або головному бухгалтерові, незважаючи на близькість функцій їхніх служб функціям служби контролінгу.

У той же час, крім аналізу і констатації поточного положення справ, на підприємстві повинна проводитися робота з поліпшення економічної діяльності, тобто повинний йти "процес безперервних поліпшень". Керівництво підприємства може видати наказ про те, щоб усі почали працювати по нових схемах, складати нові звіти в новий термін, але розробляти ці схеми і перевіряти їхня дієздатність на практиці керівники звичайно не можуть через відсутність часу, завантаженості поточною роботою (якщо хтось з розумних керівників не завантажений поточною роботою, то його варто призначити начальником служби контролінгу). Для подолання такої ситуації на підприємстві створюється служба контролінгу. Принципова відмінність служби контролінгу від інших фінансово-економічних служб полягає в тому, що вона вирішує задачі поліпшення економічної роботи (стратегічні задачі).

Служба контролінгу не робить проводок, вона не перераховує обороти і не змінює сальдо по рахунках - це прерогатива бухгалтерії. Служба контролінгу аналізує дані і групує них по визначених ознаках: змінні і постійні, стосовні до даного центра витрат і не стосовні і т.д. Тому робота служби контролінгу не заважає бухгалтерії і дозволяє їм працювати в єдиній команді, як це і повинно бути на прогресивному підприємстві.

    1. група у складі планово-економічного відділу

Принципова помилка - недооцінка ролі аналітичної роботи на підприємстві, думка, що аналізом можна займатися у вільне від основної роботи час, "між іншим". Основні обов'язки планово-економічного відділу - це розрахунок витрат і фінансового результату по цехах, підприємству в цілому, видам продукції, саме на розрахунки іде велика частина роботи, плановий відділ завантажений поточною роботою і його зусилля спрямовані аж ніяк не на аналіз господарської діяльності підприємства.

    1. тимчасова група

Часто приходиться чути, що аналізом витрат і пропозиціями по оптимізації економічної роботи підприємства можуть займатися спеціально створювані тимчасові групи. Допустимо, збирається така група, що складається з фахівців планових, фінансового відділів і бухгалтерії, раз у двох тижнів і шукає рішення проблем в області аналітичної роботи.

Схожа організаційна форма рішення проблем існує в багатьох західних компаніях. На жаль, ми не можемо погодитися з тим, щоб аналітична робота в області витрат велася на такий тимчасовій (а отже, не цілком серйозної) основі. Аналітична робота - це системна робота, і вона вимагає системного підходу, роботи на постійній основі, відповідальності за терміни і результати. Те ж саме відноситься до процесу безперервних поліпшень.

Тому оптимальним (і часто єдино прийнятним) варіантом є організація служби контролінгу як окремого підрозділу, рівноправного з бухгалтерією, плановим і фінансовим відділами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]