Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proforientatsionnyy_trening_Kh_B_E_2011_6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
159.74 Кб
Скачать

Профорієнтаційне заняття «5 кроків до вдалого вибору».

(Рекомендовано для учнів 9-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів)

Мета: формування у старшокласників цільової профорієнтаційної самосвідомості, допомога у визначенні схильності до професії залежно від індивідуальних показників розвитку психіки, здібностей, вмінь і навичок з урахуванням стану сучасного ринку праці. Рекламування спеціальностей хіміко-біологічного факультету.

Тривалість: 55 хв.

Вступ. (1 хв.)

Вибір професії - це завжди довгий і відповідальний момент у житті кожної людини, адже від цього залежатиме не лише матеріальна забезпеченість, а й душевний спокій та задоволення від того, над чим працюєш. Отож, шановні старшокласники, якщо Ви ще не визначилися, ким бути, ми вам у цьому допоможемо і зробимо з вами 5 кроків пізнавального екскурсу у світ сучасних та найактуальніших професій XXI століття.

Крок 1. Знайомство з класом (5 хв.).

(Вправа для налагодження робочої атмосфери, несвідома акцентуація школярів на власних прагненнях).

Завдання: назвати своє ім’я і свою заповітну мрію, яку б Ви хотіли втілити у майбутньому. Наприклад: мене звуть Олена, я хочу стати відомою співачкою і т.д.).

Крок 2. Інформаційний - аналіз ринку праці України (5 хв.).

Ресурси: завчасно підготувати «Таблицю рейтингу професій» (можливий варіант запису таблиці на дошці чи фліп-чарті – згори вниз або знизу вгору з одночасним аналізом).

У сучасних умовах на ринку праці дуже жорстка конкуренція. Своє гідне місце під сонцем знаходять найсильніші, в першу чергу, ті, хто обрав професію за своїм покликом душі, хто не нехтує освоєнням нових сфер діяльності і постійним самовдосконаленням в обраній галузі. Одним з кроків для того, щоб Вам обрати таку професію, яка б приносила не лише фінансове, а й моральне задоволення, буде аналіз ринку праці України і початкове визначення русла, у яке Ви спрямуєте свою майбутню професійну енергію. Отже, з таблиці рейтингу професій ми бачимо, що… (короткий аналіз таблиці)

Таблиця рейтингу професій

1. Інформаційні технології, програмісти, веб-дизайнери;

2. Банківські службовці, бухгалтери, аудитори;

3. Керівники відділів, менеджери з управління персоналом, керівники, бізнес-тренери;

4. Політологи, маркетологи, реклама, PR;

5. Сфера виробництва: інженери, представники робітничих професій;

6. Психологи, соціальні педагоги, соціологи, вчителі;

7. Будівництво, нерухомість, архітектура;

8. Юристи;

9. Медицина, фармацевтика, екологія, біотехнології;

10. Дизайнери інтер'єру, фахівці з ремонту;

11. Поліграфісти, журналісти;

12. Артисти, музиканти.

* Звернути увагу на професії хіміка, біолога, еколога, вчителя хімії, вчителя біології - спеціальності хіміко-біологічного факультету.

Крок 3. Психодіагностика. Методика ддо «Диференційно-діагностичний опитувальник» (10 хв.).

Незважаючи на широкий спектр професійної діяльності, всі професії можна класифікувати за сферами, знаряддями, умовами та предметом праці. Для того, щоб краще зорієнтуватися у світі професій, пропоную Вам розглянути спрощену схему класифікації професій.

Вивішуємо заздалегідь намальовану або малюємо на дошці схему:

Класифікація професій

Людина – людина.

Людина – машина.

Людина – знакова система.

Людина – художній образ.

Людина – природа.

Зворотній зв'язок з класом: які, на вашу думку, професії відносяться до кожного з типу?

Наступним нашим кроком буде визначення власного потенціалу щодо майбутньої професійної діяльності. Сюди входять наші природні здібності, таланти, індивідуальні прояви характеру, типологія особистості і т.д.

Проводимо методику «Диференційно-діагностичний опитувальник», вираховуємо результати. (Методика додається. Краще роздрукувати її заздалегідь і роздати учням).

* Звернути увагу, що метод тестів може використовувати в своїй діяльності вчитель хімії, вчитель біології, еколог, викладач вищого навчального закладу.

Ті з Вас, хто отримали багато плюсів за типами «Людина-людина», «Людина-природа», «Людина творчого (евристичного) класу» - Ви належите до людей, яким якнайкраще імпонує професія хіміка, біолога, еколога; вчителя хімії, вчителя біології. Якщо ж Ви отримали найбільше плюсів у колонках типу «Людина - техніка», «Людина-знак», «Виконавчого (алгоритмічного) класу» то Ви людина з технічних складом розуму. Вам підійдуть професії інженера, конструктора, техніка.

Руханка (3-4 хв.)

Пропонується будь-яка тренінгова вправа на фізичну активність. Бажано, щоб у ній були присутні елементи командної взаємодії.

Крок 4. Мотивація до майбутнього фаху.

1 освіта = 1 професія? (8-10 хв.)

Ми з Вами ознайомилися з ринком професій і визначилися з особистісними нахилами до певної діяльності. Та виникає запитання – якщо ринок праці такий мінливий і перенасичений, скажімо, тим видом діяльності, яким би хотіли займатися саме Ви – чи варто взагалі вчитися роками, щоб здобути професію, яка згодом виявиться не зовсім актуальною? Можливо у такому випадку варто піти на навчання не за покликом серця, а виключно за показниками ринку праці? Хочу вас заспокоїти. Все не так погано, як здається на перший погляд.

Наприклад, у багатьох з вас схильність до професії типу «Людина-людина», «Людина-природа», «Людина творчого (евристичного) класу». Ви мрієте працювати з людьми, Ви знаєте, що можете навчити, виправити, вказати правильний шлях в житті. Крім того, Вас цікавлять хімічні або біологічні об’єкти: речовини і хімічні явища або природні об’єкти (рослини, тварини). Зробимо крок у майбутнє і уявимо, що Ви отримали диплом з освітою… ну, скажімо, хіміка, біолога чи еколога, вчителя хімії, вчителя біології, викладача вищого навчального закладу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]