Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proforientatsionnyy_trening_Kh_B_E_2011_6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
159.74 Кб
Скачать

Професія: хімік-технолог.

Контролює та обстежує хіміко-технологічні процеси на виробництві легкої, нафтопереробної, харчової, деревообробної, хімічної промисловості.

Місця роботи хіміка-технолога: хімічні лабораторії, підприємства виробництв легкої, нафтопереробної, харчової, деревообробної, хімічної, фармацевтичної промисловості.

Особисті якості. Обирайте професію хіміка-технолога, якщо Ви:

- маєте схильність до науково-дослідницької діяльності;

- спостережливі;

- акуратні і терплячі;

- маєте гнучкий, критичний розум та почуття гумору;

- доброзичливі.

І список можна продовжувати!

(ставимо позначки в «Таблиці рейтингів професій» напроти тих сфер діяльності, де потрібні вміння хіміка, біолога, еколога):

- фармацевтика,

- медицина,

- біотехнологія.

Сфера інтересів екологів може бути обмежена хіба що вашою фантазією! Пропоную Вам до розгляду ряд професій, існування яких просто не можливе без екологічної освіти.

Спеціальність «Еколог» включає різні види професійної діяльності: екологічний ревізор, еколог-консультант, проектувальник екологічно безпечних об’єктів, завідувач сектором, лабораторією, науковий співробітник, інженер-еколог, навіть, організаційно-управлінську (наприклад, начальник екологічної служби). Спектр занять спеціалістів-екологів дуже широкий і визначається ринковим попитом: поводження з відходами, проектування, екологічний аудит і консалтинг, екологічні дослідження, моніторинг екологічного стану довкілля, розробка прикладних екологічних програм, створення програмного забезпечення, виробництво екологічного обладнання. У деяких професіях: геоеколог, еколог-архітектор, еколог-педагог, еколог-юрист, екологія вдало доповнює базову спеціалізацію.

Отже, як ми бачимо, один диплом не дорівнює одній професії.

Все залежить тільки від Вас!

Крок 5. Тренінг «Презентація уявлень про професію» (16 хв.)

Клас ділиться на дві групи.

Перша група ділиться ще на дві підгрупи, кожна з яких виконує вправу «Колаж».

Друга група також ділиться на дві підгрупи, кожна з яких виконує вправу «Хімік у вирішенні задач сьогодення».

Обидві групи паралельно працюють над виконанням своїх завдань.

Вправа «Колаж» (Час вправи = 16 хв. З них: 14 хв. на створення колажу. Презентація – 1 хв. Х 2 підгрупи = 2).

Ресурси: 2 ватмани, набір олівців (маркерів), клей, ножиці, 3-4 старих кольорових журнали, газети тощо.

Завдання: створити колаж та презентувати образ-типаж професіонала. Учасники створюють колаж на ватмані за допомогою малювання, аплікації з журнальних та газетних вирізок.

Пропонуємо професії для образу-типажу:

- хімік;

- біолог;

- еколог-дослідник;

- вчитель хімії або вчитель біології.

Пропонується на вибір одне з двох завдань у процесі організації рольової гри: „Хімік у вирішенні задач сьогодення” або «Врятуймо живу частинку нашої планети».

Рольова гра «Хімік у вирішенні задач сьогодення”» (час вправи = 14 хв. З них: 10 хв. на підготовку інсценування. Презентація – 2 хв. Х 2 підгрупи = 4).

Завдання: Вловлювання парів металічної ртуті із повітря виробничих приміщень – важливе санітарно-гігієнічне завдання. Для його розв’язання можна використовувати сорбенти, що є інертною твердою основою (наприклад, кремнезем), яка оброблена спеціальними речовинами. Ці речовини мають здатність поглинати ртуть. Запропонуйте речовини, що можна використовувати для обробки кремнезему так, щоб отриманий сорбент поглинав пари металічної ртуті.

Розподіл ролей: „Хімік-аналітик”, „Хімік-лаборант”, решта учнів – консультанти.

(Розв’язок: Кремнезем можна обробити сіркою чи йодом. Винахідники пропонують в якості сорбенту і реагенту водночас використовувати манган (ІV) оксид. Такий сорбент має значну величину площини поверхні і, крім того, атоми Меркурію можуть окислюватися:

МnO2 + Hg = MnO + HgO )

Рольова гра «Врятуймо живу частинку нашої планети» (час вправи = 14 хв. З них: 10 хв. на підготовку сценки. Презентація – 2 хв. Х 2 підгрупи = 4).

Завдання: спираючись на наявні знання про роботу еколога, критичний стан річок, знищення та вимирання рідкісних видів тварин (власний досвід, кіно, література і. т.д.) учні у підгрупах готують невеличку сценку: у першій групі – один учень виступає у ролі Місцевого Жителя який викидає пляшки і старий поламаний телевізор прямо в річку, другий – в ролі інспектора з екології, а інші – як місцева громада, що осуджує вчинок Жителя. Кожний має висловити свою думку щодо того, як можна врятувати річки України від безмірного забруднення, та населення - від нестачі чистої питної води; у другій групі – один учень виступає в ролі Панди (Тигра, Горили). Він розповідає про те, як люди знищують його родичів, сім’ю, маленьких панденят заради гарного міху на вбрання, що все одно колись викинеться на смітник. Інші висловлюють думки стосовно того, як можна допомогти Панді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]