Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dopira_metod_predprinim.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
429.57 Кб
Скачать

Плата за державну реєстрацію

Згідно із Положенням встановлено такі розміри плати:

— за державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єктів підприємницької діяльності (реєстраційний збір): для громадян-підприємців — 1,5; для юридичних осіб — 7 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (неоподат­ковуваний мінімум становить 17 грн.);

— за прискорену (протягом одного дня) державну реє­страцію (перереєстрацію) — потрійний розмір відповідно­го реєстраційного збору;

— за реєстрацію змін (доповнень) до установчих доку­ментів — 30% реєстраційного збору;

— за видачу дубліката свідоцтва — 10% реєстраційного збору.

Згідно з Законом про державну реєстрацію за проведення державної реєстрації буде справлятися реєстраційний збір у такому розмірі:

- десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - за проведення державної реєстрації юридичної особи;

- два неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - за проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця.

За проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, державної реєстрації зміни імені або місця проживання фізичної особи - підприємця справляється реєстраційний збір у розмірі тридцяти відсотків реєстраційного збору, встановленого частиною першою цієї статті.

За заміну свідоцтва про державну реєстрацію у зв'язку з його втратою або пошкодженням справляється реєстраційний збір у розмірі одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Документом, що підтверджує внесення реєстраційного збору, є копія квитанції, виданої банком, або згідно з прикінцевими положеннями Закону копія платіжного доручення з відміткою банку.

Строки реєстрації

Згідно з Положенням за наявності всіх документів орган державної реєстрації зобов’язаний протягом не більше як п’ять робочих днів з дня їх надходження (та за бажанням заявника за сплати потрійного реєстраційного збору – протягом одного дня) внести дані реєстраційної картки до Реєстру суб’єктів підприємницької діяльності та видати Свідоцтво про державну реєстрацію встановленого зразка з проставленим ідентифікаційним кодом юридичної особи або з ідентифікаційним номером фізичної особи–платника податків та інших обов’язкових платежів. За кожний прострочений день орган державної реєстрації повинен сплатити заявникові 20 відсотків реєстраційного збору, але не більше розміру внесеної заявником плати за державну реєстрацію.

Заявникові видається оригінал свідоцтва про державну реєстрацію з трьома його копіями, а також оригінал та копія поданих ним установ відміткою органу державної реєстрації.

У п'ятиденний термін від дати реєстрації органи державної реєстрації надсилають примірник реєстраційної картки з позначкою про державну реєстрацію відповідному державному податковому органові й органові державної статистики та подають відомості про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності до органів Фонду соціального страхування і Пенсійного фонду України.

Свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності та копія документа, що підтверджує взяття його на облік у державному податковому органі, є підставою для відкриття рахунків у будь-яких банках України та інших держав за вибором суб'єкта підприємницької діяльності і за згодою цих банків у порядку, що встановлюється Національним банком України.

Повідомлення про відкриття або закриття рахунків у банках суб'єкт підприємницької діяльності зобов'язаний надіслати державному податковому органу, в якому він обліковується як платник податків і зборів (обов'язкових платежів). Таке повідомлення протягом трьох робочих днів з дня відкриття або закриття рахунку (включаючи день відкриття або закриття) подається особисто або надсилається на адресу відповідного державного податкового ор­гану з повідомленням про вручення. Форма і зміст повідо­млення про відкриття або закриття рахунків у банках вста­новлюється центральним податковим органом України.

Суб'єкт підприємницької діяльності має право відкри­вати свої філії (відділення), представництва без створення юридичної особи. Відкриття вказаних підрозділів не по­требує їх державної реєстрації. За загальним правилом, вони не потребують державної реєстрації (суб'єкт підприємницької діяльності повідомляє про відкриття зазначених підрозділів орган державної реєстрації шляхом внесення додаткової інформації до своєї реєстраційної картки). Виняток становлять представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності, які мають бути зареєстровані відповідно до ст. 5 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» у порядку, встановленому Інструкцією про порядок реєстрації представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності в Україні, затвердженою наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 18 січня 1996 р. № 30.

Згідно з Законом про державну реєстрацію з 1 липня 2004 р. строк державної реєстрації юридичної особи не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Строк державної реєстрації фізичної особи - підприємця не повинен перевищувати два робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця. Свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця повинно бути оформлено державним реєстратором і видано (надіслано рекомендованим листом) заявнику не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації фізичної особи - підприємця.

Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації фізичної особи - підприємця або юридичної особи зобов'язаний передати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення їх державної реєстрації із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру та відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця або юридичної особи для взяття фізичної особи - підприємця на облік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]