Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АП МК 2р.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
74.24 Кб
Скачать

Тема 2. Управління у сфері оборони та національної безпеки

1. Вкажіть найбільш повний (точний) перелік об’єктів національної безпеки: людина і громадянин - їхні конституційні права і свободи; суспільство - його духовні, морально-етичні, культурні, історичні, інтелектуальні та матеріальні цінності, інформаційне і навколишнє природне середовище і природні ресурси; держава - її конституційний лад, суверенітет, територіальна цілісність і недоторканність.

2. Рада нац. безпеки і оборони України – це координаційний орган з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.

3. Які заходи НЕ включаються до заг. військового обов’язку: Загальний військовий обов'язок включає:1)підготовку громадян до військової служби;2)приписку до призовних дільниць;3)прийняття та призов на військову службу;4)проходження за призовом або добровільно військової служби;5)виконання військового обов'язку в запасі;

6)дотримання правил військового обліку.

4. Приписка громадян Укр. чол. статі, які досягли 17 років, до призовних дільниць проводиться з метою взяття їх на військовий облік, визн. наявних призовних ресурсів, ступеня придатності до військової служби, встан. освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей.

5. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами надається призовникам, які мають: 1) непрацезд. батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацезд. осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають ін. працездатних осіб -громадян Укр.., зобов'яз. відповідно до законодавства їх утримувати.

2) неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працезд. осіб, крім призовника, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати;3) одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають 2 чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття; 4) дитину віком до трьох років або старшу трьох років, яка виховується без матері у зв'язку з її смертю або за рішенням суду; 5) двох і більше дітей; 6) дитину-інваліда; 7) дружину-інваліда; 8) вагітну дружину. *Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за власним бажанням може надаватися призовнику, який є сиротою.

6. Відстрочка від призову для здобуття освіти у ВНЗ з денною формою навчання надається: на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навч.: 1)у загальноосв. та професійно-технічних навч. закладах з денною формою навч. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу; 2) у ВНЗ з денною формою навчання, у т.ч. під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти; 3) у сер. або вищих духовних навч. закладах з денною формою навчання; 4)в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

7. Який орган забезпечує стратегічне керівництво ЗСУ, ін. війс. формуваннями, правоохор. органами в особливий період:може створ Ставка Верховного Головнокомандуючого,як вищий колегіальний орган воєнного керівництва обороною держави у цей період