Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Аналітична частина.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
49.07 Кб
Скачать

1 Аналітична частина

    1. Огляд oc Linux

Linux―багатозадачна операційна система для освіти, бізнесу, індивідуального програмування. Linux належить до сімейства UNIX-подібних операційних систем.

Ідея Linux була сформульована Линусом Торвальдсом, а потім поліпшувалася програмістами з усього світу. Він є клоном операційної системи Unix.

Спочатку Linux розроблявся для роботи на 386 процесорі. Одним з перших проектів Лінуса Торвальдса була програма, яка могла перемикатися між процесами, один з яких друкував АААА, а інший - ВВВВ. Згодом ця програма виросла в Linux. Правильніше, правда буде сказати, що Лінус

Linux - дуже потужна і стабільна ОС. У Linux немає поділу на диски C, D і процес спілкування з пристроями дуже зручний. Всі пристрої мають власний системний файл, всі диски підключаються до однієї файлової системи. Чітка структура каталогів дозволяє знаходити будь-яку інформацію миттєво. Для файлів бібліотек - свій каталог, для завантажуваних файлів - свій, для файлів з налагоджуваннями - свій, для файлів пристроїв - свій, і так далі. Модульність ядра дозволяє підключати будь-які сервіси ОС без перезавантаження комп'ютера. Крім того можна переробити саме ядро ОС, адже вихідні тексти ядра також є в будь-якому дистрибутиві. У ОС Linux дуже вдало використовується ідея багатозадачності, тобто будь-які процеси в системі виконуються одночасно.

Величезна кількість налаштувань дозволяє змінювати зовнішній і внутрішній вигляд ОС.

Сьогодні користувачів Linux налічується понад 20 000 000. Під Linux існує безліч програм, призначених як для домашнього використання, так і для повністю функціональних робочих станцій UNIX та серверів Internet.

Отже, Linux - це:

- безкоштовний клон Unix;

- операційна система з багатозадачністю;

- ОС, яку кожен її "користувач" може модифікувати, тому що можна знайти вихідні коди практично для будь-якої складової її частини.

У результаті таких особливостей Linux придбав досить специфічні "риси характеру". З одного боку, це типова UNIX-система, розрахована на багато користувачів і багатозадачна. З іншого боку - типова система хакерів, студентів і взагалі будь-яких людей, яким подобається безперервно вчитися і розбиратися в усьому до найменших подробиць. У гнучкості застосування Linux немає рівних. Ви можете користуватися Linux на рівні, на якому працює win95, тобто мати графічний десктоп з усіма ознаками під Windows: значками, панеллю задач, контекстним меню, тощо. Мало того - можна встановити десктоп, який взагалі не буде відрізнятися по зовнішньому вигляду і функцій від "Windows". З іншого боку, Linux дає безпрецедентні можливості наближення до "заліза" з будь-якої сторони доступність.

Дуже багато хто вважає, що Linux―це тільки ядро. Хоча ядро―це основа ОС Linux, користувачеві весь час доводиться працювати з прикладними програмами. Ці програми не менш важливі, ніж ядро. Тому Linux―це сукупність ядра і основних прикладних програм, які зазвичай бувають встановлені на кожному комп'ютері з цією операційною системою. Об'єднання ядра і прикладних програм в єдине ціле проявляється в назві системи: GNU/Linux. GNU - це проект зі створення комплексу програм, подібного тому, що зазвичай супроводжує Unix-подібну систему.

Переваги Linux.

У MS-DOS і Windows командний рядок незручний у використанні, що викликає небажання користувачів працювати з ним, а мова командних файлів порівняно бідна. У Linux користувальницький інтерфейс командного рядка наближений до досконалості, в комплекті з системою йде безліч корисних утиліт, які можна використовувати з командного рядка, а скрипти дозволяють автоматизувати безліч задач. Робота з командного рядка набагато ефективніша, ніж робота на мишці. Багатьом користувачам насправді потрібно лише кілька команд. Ті користувачі, які не можуть запам'ятати команди, системний адміністратор може налаштувати Linux так, щоб для цих користувачів всі потрібні їм програми запускалися автоматично. Робота в командному рядку не складніша графічного інтерфейсу Windows. Графічний інтерфейс Unix - X Window System не передбачає відмови від командного рядка і ніколи їй не протиставлявся, як в Windows. Графічні програми можуть управлятися з командного рядка, поєднуючи переваги обох методів. Під Linux існують і програми типу Norton-а - Midnight Commander "Зрозумілість" системи.

Всі програми, які призначені для запуску користувачем знаходяться в каталозі bin, всі конфігураційні файли в etc, а бібліотеки в lib. Всі налаштування програм знаходяться в простих текстових файлах, які можна редагувати будь-яким текстовим редактором. Формат настроювальних файлів описаний у документації або в самому файлі конфігурації за допомогою коментарів. Стандартний текстовий формат конфігураційних і системних файлів спрощує процедури резервного копіювання та клонування системи. Дистанційне управління Linux має розвинені засоби віддаленого управління, причому керувати машиною під управлінням Linux можна з будь-якої іншої системи, де є програма емулятор терміналу.

Якщо машина підключена до Інтернету, то керувати нею можна практично з будь-якої іншої машини, яка підключена до Інтернету. Дистанційне управління робочими станціями скорочує витрати на адміністрування мережі. Графічна середа підтримує відображення графіки на іншій машині і запуск різних програм з різних систем з відображенням їх на одному екрані. При цьому додатки зберігають можливість взаємодіяти між собою.

Перезавантаження Linux потрібно тільки у випадку upgrade машини або оновлення ядра.

У Linux іноді виявляються помилки, але вони вкрай рідко приводять до серйозного збою системи і завдяки доступності початкових текстів, досить швидко виправляються. Це ж відноситься і до проблем безпеки, які часто виправляються протягом декількох годин після їх виявлення. Файлова система Linux передбачає такі засоби, як точки монтування, символічні і жорсткі посилання. Це дозволяє ефективно розподіляти місце на диску і вирішувати проблеми, коли будь-яка програма вимагає файл в певному каталозі, а він насправді в системі знаходиться в іншому місці.

У Linux не можуть бути одні тільки переваги, є й недоліки:

  • система все ще занадто складна для непрофесійних користувачів.

Цей недолік не може бути вирішено за рахунок створення засобів конфігурування системи з графічним або web-інтерфейсом прикладних програм у більшості не зацікавлені в таких конфігураторах. А розробники цих засобів конфігурування не можуть встигнути за розвитком інших частин

системи. Додавання елементів керування до програми-конфігуратора обходиться дорожче, ніж додавання пари рядків в текстовий файл.

Стандартизація необхідна, але дистрибутиви розрізняються і будуть відрізнятися програмами установки, процедурами встановлення. До того ж виробники нерідко тестують свої продукти лише на одному дистрибутиві Linux―на найпоширенішому. Але іноді бувають труднощі, пов'язані з тим, що розрізняються версії бібліотек, ядра, процедура початкового завантаження, а іноді навіть шляху до будь-яких ключовим файлів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]