Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Аналітична частина.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
49.07 Кб
Скачать
    1. Огляд ос Windows

Windows 2000―операційна система Microsoft, заснована на технології Windows NT. NT New Technology була створена групою розробників під керівництвом Дейва Катлера, який раніше працював в DEC над проектом VMS. NT, на відміну від інших OC Microsoft, проект однієї людини, вона найбільш закінчена ОС з усього, що вони випустили.

Windows 2000―повністю 32-бітна ОС з пріорітетною багатозадачністю і поліпшеною реалізацією роботи з пам'яттю. В основі проекту Windows 2000 лежать ті принципи, що забезпечили успіх NT:

1. Сумісність (Compatibility). Система має звичний інтерфейс ОС сімейства Windows, підтримку файлових систем NTFS5, NTFS4, FAT16 та FAT32. Більшість програм, написаних під MSDOS, W9x, NT4, а також деякі програми під OS/2 і POSIX запускаються і функціонують без проблем. При проектуванні NT враховувалася можливість роботи системи в різних мережевих середовищах, тому в постачання входять засоби для роботи в Unix- і Novell-мережах.

2. Переносимість (Portability). Система працює на різних процесорах сімейства x86 виробництва Intel і AMD. Реалізація підтримки процесорів інших архітектур можлива, але вимагає деяких зусиль. 3. Масштабованість (Scalability). У Windows 2000 реалізована підтримка технологій SMP і COW (Cluster Of Workstations). Кількість процесорів при використанні SMP може досягати 32.

4. Система безпеки (Security) повністю задовольняє специфікації C2 по термінології АНБ США.

5. Розподілена обробка (Distributed processing). Windows 2000 має вбудовані в систему мережеві можливості, що забезпечує можливість зв'язку з різними типами комп'ютерів-хостів завдяки наявності різноманітних транспортних протоколів і технології "клієнт-сервер".

6. Надійність і відмовостійкість (Reliability and robustness). ОС захищає додатки від пошкодження один одним і самої операційної системою.

7. Локалізація (Локалізація). Система надає можливості для роботи в багатьох країнах світу на національних мовах, що досягається застосуванням стандарту ISO Unicode.

8. Розширюваність (Extensibility). Завдяки модульній побудові системи стає можливе додавання нових модулів на різні архітектурні рівні ОС.

    1. Реалізація ядра в ос Linux та Windows 2000

Ядро―центральна частина операційної системи, що забезпечує програмам координований доступ до ресурсів комп'ютера, таких як процесорний час, пам'ять, зовнішнє апаратне забезпечення, зовнішній пристрій введення – виведення інформації. Також ядро надає сервіси файлової системи і мережних протоколів.

Як основний елемент ОС, ядро являє собою найбільш низький рівень абстракції для доступу додатків до ресурсів системи, необхідний для їх роботи.

Описані завдання можуть відрізнятися в залежності від типу архітектури ядра і способів їх реалізації.

Функції:

- стандартизований доступ до периферійних пристроїв;

- завантаження програм у оперативну пам'ять і їх виконання;

- керування оперативною пам'яттю;

- керування доступом до даних енергозалежних носіїв, організованим у тій чи іншій файловій системі;

- забезпечення користувацького інтерфейсу;

- мережеві операції, підтримка стеку мережевих протоколів.

Додаткові функції:

- паралельні або псевдопаралельні виконання задач;

- розподіл ресурсів обчислювальної системи між процесами.

Організація надійних обчислень, основана на розмежуванні доступу до ресурсів.

Взаємодія між процесами:

- обмін даними;

- синхронізація.

Захист самої системи, а також користувацьких даних і програм від дій користувача або програм.

Багатокористувацький режим роботи та розділення прав доступу (автентифікація, авторизація).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]