Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. для курсовой 2006.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
266.75 Кб
Скачать

Попередній захист

Попередній захист випускної кваліфікаційної або дипломної роботи проводиться в терміни, встановлені випусковою кафедрою і містить наступні етапи:

  1. Доповідь студента;

  2. Відповіді студента на питання;

  3. Відгук наукового керівника роботи;

  4. Призначення рецензента.

На попередньому захисті студент виступає з невеликою доповіддю в межах 5-7 хвилин, у які він висвітлює актуальність обраної теми, предмет, об'єкт, мету, задачі, методи дослідження, зосереджуючись, головним чином, на отриманих результатах та висновках роботи.

Усі зауваження та певні конкретні рекомендації, що пролунали під час питань чи доповіді наукового керівника, повинні бути враховані студентом під час підготовки остаточного варіанта роботи.

6.3. Захист дипломної роботи

До моменту завершення випускна кваліфікаційна або дипломна робота повинна містити в собі наступні складові:

■ титульний лист

  • дипломне завдання [див. Додаток 5]

  • реферат на державній і іноземній мові [див. Додаток 6]

  • зміст

  • вступ

  • основна частина

■ висновок

■ список використаних джерел

■ додаток

Остаточний варіант, підписаний студентом, у встановлений термін (не пізніше ніж за 10 днів до захисту) подається у методичний кабінет випускової кафедри у твердому плетінні та реєструється.

Дипломна або випускна кваліфікаційна робота, подана після зазначеного терміну без поважних причин, не рецензується і до захисту не допускається.

Повторний захист випускної кваліфікаційної або дипломної роботи може бути проведений лише наступного року.

Зареєстрована випускна кваліфікаційна або дипломна робота подається науковому керівнику. Після її розгляду й оцінювання, науковий керівник підписує її і, разом зі своїм письмовим відгуком, подає випускну кваліфікаційну або дипломну роботу завідувачеві випускової кафедри.

На підставі поданих матеріалів, завідувач кафедри вирішує питання про допуск студента до захисту, роблячи відповідний запис на титульному листі випускної кваліфікаційної або дипломної роботи. У випадку, коли він не вважає за можливе допустити роботу до захисту, це питання розглядається на засіданні кафедри за участю наукового керівника даної випускної кваліфікаційної або дипломної роботи.

Кафедра направляє текст випускної кваліфікаційної або дипломної роботи разом з відгуком наукового керівника на резензування.

Захист випускної кваліфікаційної або дипломної роботи проходить привселюдно на засіданні Державної екзаменаційної комісії. Перед початком роботи секретар Державної екзаменаційної комісії передає Голові Державної екзаменаційної комісії випускні кваліфікаційні або дипломні роботи разом з відгуками наукових керівників та рецензіями. Відгуки наукових керівників та рецензії на випускну кваліфікаційну або дипломну роботи повинні бути засвідчені печаткою відділу кадрів підприємства або навчального закладу, де працює рецензент чи науковий керівник.

Без відгуків та рецензій випускні кваліфікаційні або дипломні роботи до захисту не допускаються.

Відкриває засідання Голова Державної екзаменаційної комісії, після чого секретар Державної екзаменаційної комісії повідомляє присутнім дані про дипломника: ПІБ, курс, групу, тему випускної кваліфікаційної або дипломної роботи; ПІБ, наукову ступінь, посаду, учене звання наукового керівника роботи і рецензента; кількість сторінок у роботі та кількість використаних джерел.

Після цього надається слово студенту для доповіді.

Доповідь повинна починатися зі слів: «Шановний Голово! Шановні члени Державної екзаменаційної комісії!». У продовж 10-12 хвилин студент повинен обґрунтувати актуальність дослідженої теми, визначити предмет, об'єкт, мету та задачі дослідження, охарактеризувати огляд літературних джерел, сформулювати свої вихідні теоретичні положення, стисло розкрити організацію і процедуру експериментального дослідження, головним чином зупинившись на основних висновках за результатами експерименту. У завершенні доповіді студент представляє рекомендації з практичному застосуванню матеріалів роботи і визначає напрямку перспективних досліджень у даній області.

Текст виступу краще готувати заздалегідь та погодити його з науковим керівником. Варто подумати також над питаннями, що можуть бути задані в ході захисту.

Оскільки на оцінку роботи при захисті впливає на тільки зміст, але і характер читання доповіді, необхідно приділити увагу стилю та невербальним компонентам мови. Доповідь повинна бути проголошена голосно, граматично правильною мовою, чітким, упевненим голосом. Не варто поспішати, ковтати слова; щоб не втрачати контакт з аудиторією, читати з листа не рекомендується.

Заздалегідь варто підготувати й певний необхідний ілюстративний матеріал: діаграми, таблиці, схеми, графіки. Вони можуть бути великого або середнього розміру, роздруковані в декількох екземплярах та роздані всім членам комісії.

Після закінчення доповіді члени Державної екзаменаційної комісії, рецензент та всі присутні можуть задавати ще питання щодо роботи, яка представлена до захисту. Перед тим, як відповісти, необхідно уважно вислухати проголошене питання до кінця і, можливо навіть, коротко записати його. Перед відповіддю необхідно подякувати за питання. Відповідати потрібно чітко, по суті питання, коротко та конкретно.

Слідом за дипломником виступає рецензент. У випадку його відсутності, рецензію зачитує секретар Державної екзаменаційної комісії. Після чого слово дається студенту для відповіді на зауваження рецензента. Якими б ні були зауваження, студент повинний дотримуватися принципів наукової етики і спочатку подякувати за них рецензента, а потім коректно і тактовно відповісти на них.

Студент може погодитися з ними повністю або частково відхилити їх. В будь-якому разі необхідно відповідати чітко та логічно аргументуючи свою відповідь, зберігаючи атмосферу наукової дискусії. Студент повинний пам’ятати, що оцінка рецензента є попередньою, на основі публічного захисту Державна екзаменаційна комісія може поставити як більш високу, так і більш низьку оцінку.

Крім рецензента на захисті випускної кваліфікаційної або дипломної роботи до її автора має право звернутися із зауваженнями або питаннями за темою роботи кожний з присутніх.

По завершенні дискусії за бажанням може виступити науковий керівник роботи.

Далі Голова Державної екзаменаційної комісії надає заключне слово студенту для подяки рецензенту, членам Державної екзаменаційної комісії і всім присутнім за співробітництво й увагу до його наукової праці.

По закінченні захисту випускних кваліфікаційних та дипломних робіт усіх студентів, призначеним на цей день, Голова Державної екзаменаційної комісії повідомляє остаточні оцінки за випускні кваліфікаційні або дипломні роботи.

При винесенні оцінки враховуються загальний теоретичний рівень і практична значущість випускної кваліфікаційної або дипломної роботи, ґрунтовність використаних наукових та практичних джерел, знання дипломником літератури за напрямом обраної проблеми або питання, правильність постановки мети та завдань дослідження, адекватність методів їхнього рішення, оформлення, а також уміння студента доповісти сутність своєї роботи, правильність відповідей на питання, уміння відстоювати свою позицію, вести наукову дискусію.

Випускна кваліфікаційна та дипломна робота після захисту зберігається у науковій бібліотеці університету та в архіві. Дипломнику дозволяється, за його бажанням, зняти копію зі своєї роботи.