Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

Перелік тем курсових робіт

  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myTimerClock.

Завдання. Розробити клас myTimerClock, на основі якого можна створювати об'єкти типу "таймер-годинник" і використовувати їх в текстовому (80x25) та графічному (VGA 640x480x16) режимах роботи дисплея. При роботі об'єктів передбачити можливість вибору їх місця розташування на екрані, зміни кольорів та форм представлення поточної дати та часу, можливість встановлення нової системної дати та нового системного часу компютера, часового інтервалу спрацьовування таймеру, засобів подання відповідних звукових попереджувальних сигналів, тощо, причому при роботі в графічному режимі передбачити можливість вибору різних форм та розмірів подання графічного зображення об'єкту. Розробку проводити для операційної системи MS DOS.

  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myButton.

Завдання. Розробити клас myButton, на основі якого можна створювати об'єкти типу "кнопка з написом" і використовувати їх для розробки графічного інтерфейсу для відеорежиму VGA 640x480x16. При роботі об'єктів передбачити можливість встановлення та зміни їх місця розташування на екрані, лінійних розмірів, форм (прямокутна, кругла, багатокутна), тексту напису, відповідних кольорів та форм представлення (натиснута, відтиснута), стану доступу (блокована, доступна), тощо, а також можливість компоновки (стикування) n кнопок у єдиний багатоелементний кнопковий "перемикач", коли можна встановити тільки одну кнопку у стан "натиснуто", а інші повинні знаходитися у стані "відтиснуто", причому натиск на кнопку повинен приводити до активізації певної підпрограми, адреса якої є компонентом класу. Розробку проводити для операційної системи MS DOS.

  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myForm.

Завдання. Розробити клас myForm, на основі якого можна створювати об'єкти типу "форма". Об'єкт типу "форма" являє собою зазвичай прямокутну частину екрану заданого кольору, яка вгорі має смужку альтернативного кольору з рядком тексту та однією кнопкою для закриття і знищення форми і яка використовується для оформлення графічного інтерфейсу користувача як певний контейнер інших елементів графічного інтерфейсу користувача. При роботі відповідних об'єктів передбачити можливість встановлення та зміни їх місця розташування на екрані, лінійних розмірів, засобів представлення та відображення (прямокутна, непрямокутна область), тексту напису, відповідних кольорів, стану доступу (блокована, доступна), стану отримання фокусу (має фокус, не має фокусу), тощо, а також можливість стикування n форм у єдину конструкцію, коли зсув однієї форми-об'єкта призводить до зсувів всіх пристикованих до неї форм. Отримання формою фокусу введення повинне приводити до активізації певної підпрограми, адреса якої є компонентом класу. Розробку проводити в операційній системі MS DOS для відеорежиму VGA 640x480x16.

  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myScrollButton.

Завдання. Розробити клас myScrollButton, на основі якого можна створювати об'єкти типу "пара кнопок для прокрутки графічного зображення вгору-вниз" і використовувати їх для розробки графічного інтерфейсу для відеорежиму VGA 640x480x16. При роботі об'єктів передбачити можливість встановлення та зміни їх місця розташування на екрані, лінійних розмірів кнопок та розмірів їх з'єднувальної смужки, форм кнопок (прямокутні, круглі, багатокутні), кольору кнопок та кольору з'єднувальної смужки, стану активності кожної кнопки (натиснута, відтиснута), стану доступу (блоковані, доступні), тощо, а також можливість компоновки (стикування) кнопок прокрутки з певним прямокутним вікном, в якому відображається текст чи графічне зображення, що можна попіксельно "прокручувати" вниз або вгору шляхом натиску на відповідні кнопки об'єкту. Розробку проводити для операційної системи MS DOS.