Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать
  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myLabel.

Завдання. Розробити клас myLabel, на основі якого можна створювати об'єкти типу "напис" і використовувати їх для розробки графічного інтерфейсу для відеорежиму VGA 640x480x16. При роботі об'єктів передбачити можливість встановлення та зміни їх місця розташування на екрані, лінійних розмірів, тексту напису, відповідних кольорів напису та фону, засобу виведення напису (прозоро, непрозоро), шрифтів та орієнтації тексту напису (горизонтально, вертикально, під заданим кутом до горизонталі, по колу, зліва-направо, справа-наліво, вниз, вгору), а також можливість об'єднання n об'єктів-написів в один об'єкт-напис. Розробку проводити для операційної системи MS DOS.

  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myEdit.

Завдання. Розробити клас myEdit, на основі якого можна створювати об'єкти типу "горизонтальне віконце з рядком тексту, який можна редагувати" і використовувати їх для розробки графічного інтерфейсу для відеорежиму VGA 640x480x16. При роботі об'єктів передбачити можливість встановлення та зміни їх місця розташування на екрані, тексту рядка, лінійних розмірів, кольору тексту та кольору фону, на якому виводиться текст, засобу виведення тексту, якщо він не вміщується у віконце (просування тексту ліворуч та праворуч), шрифтів, наявність текстового курсора, який вказує на символ, що підлягає редагуванню в рядку, можливість визначення того, що даний рядок отримав фокус введення (для редагування) та втратив його, а також можливість завантаження певної підпрограми (відповідно до вмісту рядка тексту) після того, як редагування рядка з текстом закінчено (після натиску клавіш Enter або Esc). Розробку проводити для операційної системи MS DOS.

  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myStatusBar.

Завдання. Розробити клас myStatusBar, на основі якого можна створювати об'єкти типу "смужка статусу", яка представляє собою звичайне горизонтальне віконце з іконкою та рядком тексту для позначення певного стану програми (її статусу), і використовувати їх як елементи графічного інтерфейсу в відеорежимі VGA 640x480x16. При роботі об'єктів передбачити можливість встановлення та зміни їх місця розташування на екрані, параметрів рамки віконця, зображення певної іконки та тексту рядка, лінійних розмірів, кольорів тексту та фону, на якому виводиться текст, шрифту, яким друкується текст, можливості читання тексту, якщо цей текст не вміщується у віконце (наприклад, шляхом натиску на клавішу клавіатури "?" у той час, коли дане віконце є активним, тобто отримало фокус введення), а також наявність звукового супроводження для кожної з іконок статусу. Розробку проводити для операційної системи MS DOS.

  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myProgressBar.

Завдання. Розробити клас myProgressBar, на основі якого можна створювати об'єкти типу "смужка прогресу" і використовувати їх як елементи графічного інтерфейсу в відеорежимі VGA 640x480x16. "Смужка прогресу" представляє собою звичайне горизонтальне віконце зі смужкою, яка заповнюється певним кольором відповідно до обсягу виконаної роботи, та рядком тексту всередині, який вказує на відсоток (процент) виконаної роботи. При роботі об'єктів передбачити можливість встановлення та зміни їх місця розташування на екрані, параметрів рамки віконця, лінійних розмірів, кольорів тексту, фону та заповнення, шрифту тексту, форми смужки (горизонтальна смужка, вертикальна смужка, смужка у формі дуги, круга, тощо), а також наявність звукового супроводження для указівки на 25%, 50%, 75% та 100% завершення роботи. Розробку проводити для операційної системи MS DOS.