Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать
  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myMessageBox.

Завдання. Розробити клас myMessageBox, на основі якого можна створювати об'єкти типу "вікно повідомлення". Об'єкт типу myMessageBox являє собою прямокутну частину екрану заданого кольору, яка всередині має декілька рядків тексту з попереджальним написом та одну кнопку з написом "Ok" для закриття і знищення об'єкту-вікна. При роботі відповідних об'єктів передбачити можливість встановлення та зміни їх місця появи на екрані, лінійних розмірів, тексту напису, кількості рядків напису, відповідних кольорів фону та напису, шрифту тексту, наявність звукового супроводження для указівки на появу вікна та на його знищення, тощо. Розробку проводити в операційній системі MS DOS для відеорежиму VGA 640x480x16.

  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myCalculator.

Завдання. Розробити клас myCalculator, на основі якого можна створювати об'єкти типу "калькулятор" і використовувати їх для проведення простих математичних розрахунків, використовуючи цілі та дійсні числа. Об'єкт типу "калькулятор" повинен представляти собою прямокутну частину екрану заданого кольору, на якій розташовується поле альтернативного кольору для введення значень та виведення результату, а нижче розташовуються рядки кнопок з символічними написами десяткових цифр, арифметичних операцій (+ - * / mod), функцій (sin, cos, tan, 1/х, х2, хy, exp, ln, подання цілочислового десяткового значення у двійковому чи шістнадцятковому форматах, тощо), знаками "крапка", "порядок", "забій", "в пам'ять", "з пам'яті", "ввести" і т.і. При роботі об'єкту передбачити можливість встановлення та зміни його місця розташування на екрані, його лінійних розмірів та розмірів елементів, що його складають (поле та кнопки), шрифту та кольору тексту, можливість додавання нових математичних функцій до зазначеного переліку з встановленням відповідної функціональної кнопки на калькулятор, тощо. Розробку проводити для операційної системи MS DOS для відеорежиму VGA 640x480x16.

  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myImageBox.

Завдання. Розробити клас myImageBox, на основі якого можна створювати об'єкти типу "вікно для зображення". Об'єкт типу myImageBox являє собою прямокутну частину екрану заданого кольору з опуклими границями (бордюром) заданої товщини та кольору, всередині якої має розташовуватися певне зображення, яке зчитується з файлу в форматі bmp. Об'єкт типу myImageBox повинен розташовуватися на формі, яка нагорі має смужку головного меню з пунктами File та Manipulate, призначених для завантаження файлу з зображенням та для виконання простих операцій над ним, а саме для зсувів зображення у межах вікна об'єкту myImageBox (ліворуч, праворуч, вгору. вниз), масштабування зображення (збільшення, зменшення), інвертування кольорів, тощо. При роботі об'єкту типу myImageBox передбачити можливість встановлення та зміни його місця появи на формі, лінійних розмірів, відповідних кольорів фону та бордюру, наявність звукового супроводження для указівки на появу вікна та на його знищення, тощо. Розробку проводити в операційній системі MS Windows в середовищі Borland C++ Builder або MS Visual Studio C++.

  1. Тема. Побудова та використання класів. Гра “морський бій”.

Завдання. Розробити програму гри “морський бій”, передбачивши 4 класи кораблів і клас “поле бою” для розташування кораблів однією зі сторін. Об'єкти класів повинні мати такі атрибути, як колір, розмір та положення на екрані, а також мати загальнодоступні методи show(), hide(), change(). Демонстраційна програма повинна моделювати гру користувача з комп'ютером. Розробку виконувати в середовищі Borland C++ Builder або MS Visual Studio C++.

  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myComplex.

Завдання. Розробити клас myComplex, на основі якого можна створювати об'єкти типу "комплексне число". Цей клас повинен надавати можливість створення програм, в яких реалізуються математичні обчислення з використанням комплексних чисел. В класі повинні бути визначені основні стандартні операції та функції над полем комплексних чисел, а саме додавання, віднімання, множення та ділення комплексних чисел, тригонометричні та гіперболічні функції комплексного аргументу, функції комплексної експоненти, степеня та кореня, а також операції відношення комплексних чисел (рівність, нерівність), операції встановлення та зміни значень комплексних змінних як екземплярів об'єктів типу myComplex. Розробку виконувати в середовищі Borland C++ Builder або MS Visual Studio C++.