Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать
  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myPen.

Завдання. Розробити клас myPen, на основі якого можна створювати об'єкти типу "перо" для малювання в графічному відеорежимі VGA 640x480x16. Об'єкт типу "перо" повинен представляти собою умовне невелике графічне зображення олівця, яке може пересуватися екраном ліворуч, праворуч, вгору та вниз (або внаслідок натиску на відповідні клавіші клавіатури, або внаслідок зсувів координатного маніпулятора "миша") та яке може знаходитися в двох станах: активному, коли виконується малювання під час пересування "пера", і неактивному, коли малювання не виконується. При роботі об'єктів типу "перо" передбачити можливість встановлення та зміни їх кольору, шаблону (пікселі, лінія, круг, тощо), товщини лінії чи діаметру круга і т.і. Використовуючи клас myPen, розробити клас myGraphEdit, на основі якого створити об'єкт типу "простий графічний редактор малюнків". Розробку проводити для операційної системи MS DOS.

  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myBrush.

Завдання. Розробити клас myBrush, на основі якого можна створювати об'єкти типу "пензель" для зафарбовування певних малюнків замкнених геометричних фігур в графічному відеорежимі VGA 640x480x16. Об'єкт типу "пензель" повинен представляти собою умовне невелике графічне зображення пензля, яке може пересуватися екраном ліворуч, праворуч, вгору та вниз (або внаслідок натиску на відповідні клавіші клавіатури, або внаслідок зсувів координатного маніпулятора "миша") та яке може знаходитися в двох станах: активному, коли виконується зафарбовування всередині замкненої фігури, і неактивному, коли зафарбовування не виконується. При роботі об'єктів типу "пензель" передбачити можливість встановлення та зміни їх кольору, шаблону зафарбовування, і т.і. Використовуючи клас myBrush, розробити клас myGraphEdit, на основі якого створити об'єкт типу "простий графічний редактор малюнків". Розробку проводити для операційної системи MS DOS.

  1. Тема. Побудова та використання класів. Клас myMenu.

Завдання. Розробити клас myMenu, на основі якого можна створювати об'єкти типу "меню пунктів" і використовувати їх для розробки графічного інтерфейсу для відеорежиму VGA 640x480x16. Клас myMenu повинен будуватися як динамічна структура типу "дерево", причому кожен елемент меню повинен мати зображення прямокутної частини екрану, зафарбованої заданим кольором за заданим шаблоном з заданим написом. При роботі об'єктів типу "меню пунктів" передбачити можливість вертикального та горизонтального розгортання пунктів меню та їх згортання, встановлення стану доступу на пункт меню (блокований, доступний), можливість встановлення та зміни загального місця розташування пунктів меню на екрані, автоматичного встановлення загальної ширини вертикально розгорнутих пунктів (за максимальною шириною одного з пунктів), зміни загального кольору та шаблону зафарбовування, а також тексту, кольору та стилю напису на пунктах меню, можливість додавання нових та видалення зайвих пунктів меню (вузлів дерева), а також можливість встановлення фокусу на певному пунктові меню та можливість його вибору (активізації), коли натиск на клавішу Enter приводить чи до встановлення фокусу на новому пунктові меню, чи до активізації відповідної підпрограми, пов'язаної з зазначеним пунктом, причому адреса такої підпрограми повинна бути компонентом класу myMenu. При роботі об'єктів передбачити Розробку проводити для операційної системи MS DOS.