Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ після правки.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
14.87 Mб
Скачать

Тема 3. Будівельні конструкції промислових будівель і основні будівельні рішення

3.1. Загальні положення проектування конструктивних елементів виробничих будівель.

Будівельні конструкції промислових будівель виконують дві функції. Вони забезпечують несучу здатність будинку, визначають його довговічність і забезпечують технологічні вимоги виробництва. Це їх основна функція.

Друга функція будівельних конструкцій у промислових будівлях - це захистити приміщення від зміни кліматичних умов і створити відповідний мікроклімат у приміщенні.

Першу функцію виконують фундаменти, колони, ферми, балки, рігеля, прогони, плити перекриття та перекриття.

Другу функцію виконують стінові панелі, вікна, двері, підлоги та інші. Деякі типи конструкцій залежать від матеріалів будинків: залізобетонні, металеві та інші.

На сьогодні індустріальне будівництво ведуть з використанням типових уніфікованих будівельних конструкцій і деталей. Уніфікацію здійснюють на основі модульної координації розмірів у будівництві (МКРБ) . За основний модуль М прийнятий розмір 100 мм. Укрупнені модулі: 6000, 3000, 1500, 1200, 600, 300 мм; дробові модулі: 50, 20, 10, 5,2 і 1 мм (наприклад, 3М, 60М, або 1/2М, 1/10М).

Основними параметрами, що забезпечують уніфікацію проектних рішень і типізацію конструктивних елементів будівлі, є прогін, крок колон і висота будівлі (поверху).

Добуток величини прогону на крок колон складає сітку колон, наприклад, 12 6 м, 18 6 м і т. д. Усі осі сітки колон поділяють на повздовжні і поперечні. На кресленнях поперечні осі позначають арабськими цифрами, а повздовжні - великими буквами українського алфавіту. Букви З, О, X, Ц, Ч, Ш, Щ, И, І для позначення осей не застосовують.

Прийняте маркування осей зберігається для всіх випадків зображення даної будівлі на всіх аркушах проекту.

Маркування осей на плані починають з лівого нижнього кута сітки. На розрізах будівлі вказують основні висоти, тобто відстань від підлоги до даного рівня. Відмітку підлоги першого поверху приймають за ±0.000 (нульова відмітка). Відмітки нижче підлоги вказують із знаком мінус, вище підлоги - без всякого знака.

Висотою одноповерхових будівель вважають відстань від підлоги до низу основної несучої конструкції покриття (кроквяної балки, ферми), висотою поверху багатоповерхових будівель - відстань між рівнями підлог суміжних поверхів (від чистої підлоги до чистої підлоги). Поверхи мають висоту кратну 0,6 м (ряд 3,6; 4,2; 4,8) або кратну 1,2 м (ряд 4,8; 6; 7,2; 8,4 і т.д.).

Поряд з уніфікованими сітками колон, прогонів і висотами поверхів важливо дотримуватись певних правил прив'язки конструктивних елементів до координатних осей. Під прив'язкою розуміють відстань від повздовжньої або поперечної координатної осі до грані або геометричної осі конструктивного елемента. Величина прив'язки залежить від конструктивної схеми будівлі, наявності кранового обладнання, кількості поверхів, висоти будівлі, наявності фахверкових колон. Вона може бути "нульовою" чи "500", як показано на (рис. 3.1), або мати інше значення, і бути зміщеною як усередину, так і назовні координатної осі.

Рис. 3.1. Фрагмент плану одноповерхової промислової будівлі: 1 - залізобетонні колони каркасу; 2 - колони фахверку; 3 - панельна стіна; 4 - повздовжня вісь; 5 - поперечна вісь; 6 - "нульова прив'язка по осі "А"; 7 - прив'язка "500"по осі "1"