Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДРУК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України

Тернопільський національний педагогічний

університет імені Володимира Гнатюка

кафедра середньовічної

та стародавньої історії

Генезис бронетанкових військ в епоху Першої світової війни. Та міжвоєнний період

КУРСОВА РОБОТА

Студента I курсу

Групи 11

Р.Р. Хомик

Науковий керівник

кандидат історични наук,

доцент

В. М. Кіцак

Тернопіль – 2012

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………7

Розділ 1. Зародження бронетанкових військ у Великобританії…………15

Розділ 2.Способи і методи використання танка у Першій світові війні...22

Висновки…………………………………………………………………….23

Список використаної літератури…………………………………………..25

Додатки………………………………………………………………………...

Вступ

Актуальність теми. Історія Першої свытової війни викликала і продовжує викликати величезний інтерес наукової громадськості. На початку XXI століття це грандіозне збройне зіткнення як і раніше розглядається як доленосне.

У роки Першої світової війни вперше в історії людства відбулися найбільші зіткнення військової техніки, які багато в чому визначили результат військового протистояння. Велика Вітчизняна війна з точки зору якості танкових сил, їх матеріального забезпечення та управління ними - це і минуле, і, частково, сучасне. Осколки тієї війни і тієї епохи все ще летять і ранять людей, тому проблеми, що піднімаються військовими істориками, являють собою не один лише академічний інтерес.

У центрі уваги дослідників залишаються різні аспекти збройного протиборства Першої світової війни. Але одним з ключових є питання про кількість і якість бронетанкових військ держав до моменту початку війни, а також питання - як змінювалася ситуація в області танкобудування протягом 1914 – 1918 років. Ці аспекти набули ще більшої актуальності після введення в науковий обіг раніше строго засекречених, недоступних історикам відомостей.

Наукова актуальність проблеми співвідношення танкових сил полягає в тому, що при ігноруванні цього питання неможливо осмислити деякі аспекти, війни.

Джерельної базою для написання даної роботи послужили звіти та аналітичні записки наркомів для ЦК ВКП (б), укази та постанови партійного і державного керівництва СРСР та інші документи, опубліковані в 90-х роках XX століття в періодичній пресі. Ці матеріали дозволяють зробити деякі висновки щодо стану справ у різних галузях економіки СРСР, а також вони висвітлюють заходи уряду в області танкового будівництва.

Іншою важливою групою джерел стали мемуари та щоденники членів вищого військового і економічного керівництва Німеччини, Аглії, Франції, айстро-Угорщини та СРСР. Ступінь репрезентативності мемуарів невисока. Мемуари радянських військових пройшли цензуру, позиції авторів повністю збігаються з офіційною точкою зору на ті чи інші події.

При написанні роботи також були використані архівні дані про бойовий і чисельний склад танкових сил Німеччини і СРСР, представлені в наукових працях істориків. Автором курсової роботи вивчена різноманітна вітчизняна і деяка закордонна література.

Незважаючи на значний прогрес у вивченні співвідношення танкових сил воюючих держав, ця проблема далека від свого вирішення. Дослідники оперують цифровими даними, абсолютно відмінними один від одного; при цьому багато істориків не вказують джерела відомостей.

Таким чином, стан джерельної бази і ступінь освітленості даної теми дозволяють продовжити її розробку.

Метою дослідження є дослідження розвития бронетехніки в довоєнний період, значення бронетанкових машин в ході Першої світової війни, а також їх участь в наймасштабніших танкових операціях.

Метою продиктовані основні завдання дослідження:

  • дослідити генезис бронетанкових військ в період Першої світової війни;

  • описати основні способи та методи використання танка у досліджуваний період;

Предметом дослідження є розвиток бронетанкових військ у період Першої світової війни, їх еволюція та результати застосування.

Об’єкт дослідження – військові доктрини воюючих сторін, структура, організація та штатна чисельність бронетанкових частин, тактико-технічні показники моделей, бойові дії бронетанкових військ.

Методи дослідження. Роботу виконано із використанням таких методів, як проблемно-хронологічний, системний, метод актуалізації, статистичний, історико-типологічний та предметно-хронологічний, які дозволили провести всебічний науковий аналіз проблеми. Теоретико-методологічними засадами послужили загальнонаукові принципи історизму та об’єктивності.

Хронологічні рамки курсової роботи охоплюють 1914 – 1918 рр. – роки Першої світової війни.

Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості використання даного матеріалу для написання книг по досліджуваній темі, а також під час диспутів, симпозіумів, конференцій при розгляді тем, присвячених Першій світовій війні.

Історіографія проблеми. Розвиток і становлення бронетанкової техніки Першої світової війни привертали увагу багатьох дослідників протягом багатьох десятиліть. Література із даної теми обширна і різноманітна.

Матеріали, використані для написання цієї роботи, можуть бути розділені на дві категорії:

1) Документи - тексти договорів, офіційне листування, мемуари безпосередніх учасників подій;

2) Науково-історична література, що стосується кола питань, які розглядаються.

За радянських часів розвиток вітчизняної історіографії визначив цілий перелік цікавих наукових і науково-популярних робіт, які значно вплинули на розкриття розглянутої автором курсової роботи теми. До них можна віднести наступні: А. Н. Бессараб «В прицілі - танки», В.С. Вознюк, П.Н. Шапов «Бронетанкова техніка», «Питання стратегії та оперативного мистецтва в радянських військових працях», Ф. І. Галкін «Танки повертаються у бій», В.Г. Гуляєв «Людина в броні», Д. Кочетков «Із закритими люками», І. Є. Крупченко «Військова історія», С. Є. Плотніков, І.Ф. Савченко «Зброя перемоги», А. А. Строков «Історія військового мистецтва», І. Шмельов «І гусениці і колеса», І. Шмельов «Супутники піхоти».

Для даної групи науково-історичної літератури загальною особливістю є те, що деякі наведені факти, основні моменти, що стосуються розвитку радянських бронетанкових військ і пов’язаної із ними промисловості заполітизовані і не позбавлені зайвого публіцистичного стилю написання, який, до речі, робить сутність проблеми більш зрозумілою для сприйняття. Однак, незважаючи на ці незначні недоліки, роботи були використані при написанні курсової роботи, оскільки автори цих робіт були сучасниками подій, що відбувалися і були відмінно про них інформовані із різних джерел.

Про тактику і стратегію у бойових операціях з використанням танків написано у дослідженні А. А. Строкова «Історія військового мистецтва». На основі аналізу військових подій в йо

го роботі виводиться коректна парадигма правил ведення бойових дій.

При написанні курсової роботи автором були також використані статті І. Шмельова «І гусениці і колеса», «Супутники піхоти», які містять багато технологічних даних, а також технічні характеристики перших радянських танків. Окремо в статтях визначена область застосування даних бойових машин, показана їх сумісність з конкретними бойовими завданнями.

Зміни державності на просторі СРСР наприкінці 80-х – початку 90-х рр. XX ст. породили різноманітні підходи до проблеми дослідження.

Наприкінці XX – початку XXI ст. формується новий напрям в історіографії пострадянського простору, що розкриває глибинні причини стрімкого розвитку військово-промислового комплексу СРСР і зокрема танкобудування, пов’язаних з ним галузей промисловості та інфраструктури.

Роботи цього періоду можна охарактеризувати, як змістовні дослідження з об’єктивною методологічною лінією. Основний упор в роботах пострадянського часу робиться не на економічний фактор, як в марксистсько-ленінської методології, а на особистісний, традиційно-культурний. До таких можна віднести: М. Барятинський «Радянські танки в бою», В. В. Саблін, В. А. Чобіток, В. В. Чобіток «Бронетанкова техніка Радянської Армії та армій ймовірного противника», А. Г. Солянкіна, М. В. Павлов «Вітчизняні броньовані машини XX століття», В. О. Шпаковський «Танки епохи тотальних воєн 1914 - 1945 рр..». Застосований автором роботи синтез двох підходів робить дослідження більш об’єктивним.

Слід також зазначити, що у всіх перерахованих вище роботах пострадянського періоду подано докладний аналіз бойових якостей танків, що стояли на озброєнні країн-учасниць двох світових воєн, простежено тенденції їх розвитку. Представлений рідкісний матеріал про експериментальні машини, які не були переведені у серійне виробництво, але які стали родоначальниками нового типу бронетехніки.

Танки і танкова промисловість зарубіжних країн, їх тактико-технічні характеристики і область застосування, історія їх розвитку добре описані в закордонному дослідженні П. Чемберлена і К. Еліса «Британські та американські танки Другої світової війни».

Однак, все ж, цілий ряд питань необхідно піддати певній мірі перегляду та аналізу. Тому є необхідність знову повернутися до дослідження розвитку бронетанкової техніки періоду Першої світової війни крізь призму часу.