Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР-20_Access(таблиці).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
311.81 Кб
Скачать

Зв'язування таблиць бд

Між таблицями, що утворюють базу даних, як правило, існують логічні зв'язки.

Розрізняють такі зв'язки:

  • один до одного (дитина – мама, автор – книга, людина – паспорт);

  • один до багатьох (учитель – учні, вулиця – будинки, країна – міста);

  • багато до багатьох (колектив вчителів – учні школи).

У СУБД Access міжтабличні зв'язки фіксуються, автоматично контролюються і візуально подаються завдяки спеціальному об'єкту бази даних, що має назву «схема даних». На відміну від інших об'єктів БД, схему даних не подано у вікні бази даних. Для виклику її потрібно виконати команду з меню Сервис - Схема данных, або скористатися однойменною кнопкою на стандартній панелі інструментів .

Алгоритм створення зв'язків між таблицями

  1. У основному вікні СУБД, звернутися до кнопки (Схема даннях).

  2. При відкритті порожньої схеми даних на екран видається вікно Добавление таблицы, де слід вибрати назви таблиць, між якими будуть створені зв'язки, і натисненням кнопки Добавить розмістити графічні позначення цих таблиць у вікні схеми даних. Після розміщення всіх потрібних таблиць необхідно закрити вікно Добавление таблицы.

  3. Для встановлення зв'язку між таблицями потрібно встановити курсор миші на ключове поле таблиці сторони відношення «один», після чого необхідно перетягти на однойменне ключове поле таблиці сторони відношення «одного». Після перетягування на екран виводиться вікно Изменение связей.У цьому вікні виводяться відомості про таблиці, що підлягають зв'язуванню, поля, за якими відбувається зв'язування, і тип зв'язку, який може бути встановлено у даному разі. Поля, які при цьому зв'язують повинні мати один і той самий тип. У вікні Связи можуть бути активізовані засоби контролю за цілісністю і несуперечливістю даних (перемикач Обеспечение целосности данных).

  4. Встановивши необхідні параметри зв'язку, слід натиснути кнопку Создать. Вікно Связи закривається, а зв'язок між таблицями зображується у вікні схеми даних у вигляді лінії між позначеннями таблиць.

  5. За потреби відредагувати зв'язок потрібно виділити лінію і в контекстному меню вибрати команду Изменить связь. Для вилучення зв'язку, виділяють потрібне зображення і натискають клавішу Delete.

  6. Після створення схеми даних слід зберегти її на диску та закрити це вікно.

Контроль цілісності даних дає змогу автоматично виконувати дві такі важливі операції над даними у зв'язаних таблицях, як каскадне вилучення зв'язних записів і каскадне оновлення зв'язних полів (перемикачі Каскадное удаление связных записей та Каскадное обновление связных полей)

Розглянемо їх детальніше.

Каскадне вилучення зв'язаних записів. При вилученні певного запису з головної таблиці автоматично вилучаються всі відповідні записи (ті, які мають спільний ключ) з підлеглої таблиці. Так, у базі даних забезпечується посилальна цілісність даних.

Каскадне оновлення зв'язаних полів. При зміні значення у певному полі головної таблиці автоматично змінюються відповідні значення в полях підлеглої таблиці. Так забезпечується несуперечливість даних.