Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ЗАГАЛЬНИЙ РОЗДІЛ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
3.46 Mб
Скачать

1.7 Обґрунтування технологічних баз

Базою називають поверхню, вісь, точку деталі або складальної одиниці, по відношенню до яких орієнтуються інші деталі виробу або поверхні деталі, які обробляються або складаються на даній операції. По характеру свого призначення бази підрозділяються на: конструкторські, технологічні, вимірювальні.

Конструкторські бази – це основні та допоміжні бази, які мають суттєве значення при конструюванні. Основна база визначає положення деталі в вузлі, а допоміжні – положення приєднаних деталей відносно даної деталі.

Технологічною базою називають поверхню, яка визначає положення деталі при обробці. Технологічні бази можуть бути чорнові і чистові.

Вимірювальною базою називають поверхню, яка визначає відносне положення деталі і засобів вимірювання.

Технологічні чорнові та чистові бази вибирають, виходячи з наступних міркувань, на які посилаються при обґрунтуванні баз.

При проектуванні технологічного процесу для забезпечення необхідної точності велике значення має вибір баз. Спочатку за технологічну приймається чорнова база, тобто необроблені поверхні заготівок. Вибрана чорнова база повинна забезпечувати рівномірне зняття припуску при послідуючій обробці поверхонь з базуванням на оброблену технологічну базу і найбільш точне взаємне розташування оброблених і не оброблених поверхонь деталі. Чорнові базові поверхні повинні бути по можливості гладкими; не мати штампувальних і ливарних ухилів; на них не варто розміщувати літники, робити поверхні для рознімання ливарних форм та штампів.

При виборі технологічних баз для обробки заготівок необхідно застосовувати принцип суміщення баз, тобто за технологічну базу необхідно вибирати поверхню, що є вимірювальною базою. Найкращі результати досягаються при суміщенні технологічної, конструкторської та вимірювальної бази, тобто поверхонь, які визначають положення деталі в виробі.

При будуванні маршруту обробки необхідно дотримувати принцип постійності баз; на всіх основних технологічних операціях використовувати для технологічних баз одні й ті самі поверхні. Принципи суміщення і постійності баз збігаються, коли витримуємі розміри проставляються від однієї достатньо стійкої вимірювальної бази. Якщо вимірювальні бази змінні і не мають великих розмірів, то принцип суміщення баз здійснити важко. В цьому випадку здійснюють інший принцип, вибирають постійну технологічну базу. Утворення штучних технологічних баз на деталях сприяє більш повному дотриманню принципу постійності баз.

Коли постійність технологічної бази не може бути забезпечена, для нової технологічної бази вибирають обов’язково оброблену, по можливості найбільш точно оброблену поверхню.

При виборі чорнової бази деталі “Шестерня” враховуються наступні положення: за чорнову базу приймається  77,5 . Технологічна і вимірювальна бази співпадають, при цьому похибка базування буде дорівнювати нулю і відпадає необхідність в перерахунку розмірів і дотримується принцип «суміщення баз».

Ескіз чорнової бази показано на рис.1.6

Рисунок 1.6 - Ескіз чорнової бази

При виборі чистової бази деталі “Шестерня” враховуються наступні положення: за чистову базу приймається  . Ця база дозволяє витримати необхідні технологічні вимоги. Технологічна і вимірювальна бази співпадають, при цьому похибка базування буде дорівнювати нулю і відпадає необхідність в перерахунку розмірів і дотримується принцип «суміщення баз». Ескіз чистової бази показано на рис. 1.7

Рисунок 1.7 – Ескіз чистової бази

Деталь встановлюється в трьохкулачковий патрон.

Даний пристрій забезпечує обробку деталі з заданою точністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]