Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_2_lek-mt-mg1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
310.27 Кб
Скачать

56

Лекція 1

Тема 1. Предмет, завдання та зміст дисципліни. План

1.1. Поняття та сутність менеджменту

1.2. Менеджер та підприємець – ключові фігури ринкової економіки

1.3. Поняття рівнів управління

1.4. Історія розвитку менеджменту.

1.1. Поняття та сутність менеджменту

У світі бізнесу існують так звані вічні питання, на які люди постійно шукають відповіді. Чому невелика і гігантська фірма заробляють сотні мільйонів, а інші втрачають свої маєтки? Як може маленька фірма, компанія забезпечити вищий рівень обслуговування, ніж велика, яка має значно більші ресурси? На ці та багато інших питань допомагає відповісти теорія і практика менеджменту.

Реформування економічних відносин у ринковому напрямку сприяло появі на Україні великої кількості нових термінів і понять. В останні роки широко використовується термін менеджмент. Разом з тим застосовується і поняття управління.

Управління є цілеспрямованою дією на об’єкт з метою змінити його стан або поведінку у зв’язку зі зміною обставин. Управляти можна технічними системи, комп’ютерними мережами, автомобілем, конвеєром тощо. Складовим елементом управління є менеджмент, під яким розуміють цілеспрямовану дію на колектив працівників або окремих виконавців з метою виконання поставлених завдань та досягнення визначених цілей. Термін “менеджмент” походить з англійської мови і означає керувати; управляти; стояти на чолі; завідувати; бути здатним справлятися з чимось, якоюсь проблемою.

Разом із тим, поняття “менеджменту” є дуже загальним і має різноманітне застосування. Тому доцільно визначити основні відмінні риси, з яких складається феномен менеджменту. Отже, менеджмент це:

  • раціональний спосіб управління організаціями;

  • управління орієнтоване на отримання доходів та прибутків;

  • діяльність пов’язана з наглядом, яка використовує особливі форми організації праці, договірні та контрактні відносини між працею та капіталом;

  • особлива галузь наукових знань професійної спеціалізації управлінців-менеджерів, які складають адміністративний штат підприємницької корпорації та ін.

З наукової точки зору менеджмент – це вміння використовувати ті об’єктивні закони та закономірності, які відображають причинно-наслідкові зв’язки у сфері управлінської діяльності.

Менеджмент розглядає підприємство не тільки як технологічну ланку суспільного виробництва, але і як соціально виробничу підсистему ринкових відносин.

Підходи, які найчастіше використовуються при визначенні менеджменту, можна представити у вигляді такої моделі (рисунок 1).

Рис. 1. Підходи до визначення менеджменту.

За напрямком здійснення менеджмент поділяється на три види:

  • виробничий менеджмент;

  • фінансовий менеджмент;

  • маркетинг.

Український економіст Валерій Терещенко підкреслює, що менеджеризм, як американська теорія управління, пересуває центр ваги правових питань у галузь соціології, суспільних відносин, людських відносин, психофізіологічної праці, психотехніки, колективної психології.

До основних категорій менеджменту слід віднести поняття організації, процесу і функції управління, рівнів управління, методів менеджменту, стилів керівництва (лідерства), управління колективом (групою), комунікації тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]