Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dek-2_komplexny.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
58.56 Кб
Скачать

Громадянство України і правовий статус іноземців

Поняття громадянства і належність до громадянства України. Принципи громадянства України. Підстави набуття громадянства України. Підстави припинення громадянства України. Органи, які вирішують питання, пов’язані з громадянством України. Правовий статус іноземців та осіб без громадянства в Україні.

Основні форми безпосередньої демократії

Поняття прямого народовладдя. Вибори – пріоритетна форма безпосередньої демократії. Основні принципи виборів. Види виборів і виборчих систем. Виборчий процес і його стадії. Відповідальність за порушення виборчого законодавства в Україні.

Поняття і види референдумів в Україні. Принципи і порядок проведення референдумів в Україні. Юридична відповідальність за порушення законодавства про референдуми в Україні.

Теоретичні основи організації та здійснення державної влади

Державна влада як інститут конституційного права. Конституційні засади закріплення, організації та здійснення державної влади в Україні. Поняття, система і види органів державної влади в Україні.

Конституційно-правовий статус Верховної Ради України

Верховна Рада України – єдиний орган законодавчої влади в Україні. Конституційний склад і структура Верховної Ради України. Функції і повноваження Верховної Ради України. Основні форми діяльності Верховної Ради України. Законодавчий процес та його стадії. Юридична природа актів Верховної Ради України.

Поняття статусу народного депутата України. Повноваження і форми діяльності народного депутата України. Основні гарантії депутатської діяльності.

Конституційний статус Президента України

Загальна характеристика правового статусу Президента України. Порядок виборів Президента України. Функції та повноваження Президента України. Правовий статус Ради національної безпеки і оборони України. Підстави дострокового припинення повноважень Президента України.

Виконавча влада в Україні

Поняття виконавчої влади і система її органів. Кабінет Міністрів України – вищий орган у системі органів виконавчої влади. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади. Місцеві державні адміністрації, їх завдання, повноваження і порядок формування.

Конституційний Суд України

Конституційний Суд України – єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні. Порядок формування Конституційного Суду України. Функції та повноваження Конституційного Суду України. Суб’єкти права на звернення до Конституційного Суду України. Рішення та висновки Конституційного Суду України.

Органи правосуддя в Україні

Суди – виключні органи правосуддя в Україні. Система судів загальної юрисдикції, їх функції і повноваження. Конституційно-правові основи статусу суддів в Україні. Вища рада юстиції та її правовий статус.

Прокуратура України

Поняття правового статусу прокуратури України. Система і структура прокуратури України. Функції і повноваження прокуратури України. Порядок діяльності органів прокуратури України. Акти органів прокуратури України.

Територіальний устрій України

Поняття територіального устрою України. Система адміністративно-територіального устрою України.

Автономна Республіка Крим – територіальна автономія у складі України. Особливості конституційно-правового статусу Автономної Республіки Крим. Система органів державної влади і місцевого самоврядування в Автономній Республіці Крим.

Місцеве самоврядування в Україні

Поняття і принципи місцевого самоврядування в Україні. Система, органи та посадові особи місцевого самоврядування в Україні. Організаційно-правова та матеріально-фінансова основа місцевого самоврядування в Україні. Гарантії місцевого самоврядування в Україні.

Конституційно-правові основи національної безпеки і оборони України

Поняття, об’єкти, суб’єкти та принципи національної безпеки України. Законодавчі основи забезпечення національної безпеки України. Система забезпечення національної безпеки України. Поняття, основи та організація оборони Української держави. Збройні Сили України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]