Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dek-2_komplexny.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
58.56 Кб
Скачать

Патентне право

Поняття й умови патентоспроможності винаходу. Поняття й умови патентоспроможності корисної моделі. Поняття й умови патентоспроможності промислового зразка.

Оформлення прав на винахід, корисну модель і промисловий зразок. Поняття і значення патенту. Видача патенту. Термін дії патенту. Патентування винаходу, корисної моделі, промислового зразка за рубежем.

Особисті немайнові права автора винаходу, корисної моделі, промислового зразка. Право авторства. Виключні права патентовласника Захист прав авторів і патентовласників. Припинення дії патенту та визнання його недійсним.

Виключні права на засоби індивідуалізації товарів і їхніх виробників

Поняття і зміст фірмового найменування. Реєстрація фірмового найменування і її цивільно-правове значення. Виключне право юридичної особи на фірмове найменування.

Поняття і види товарних знаків і знаків обслуговування. Оформлення прав на знаки для товарів та послуг. Виключне право на знаки для товарів та послуг.

Цивільно-правова охорона найменування місця походження товару.

Цивільно-правова відповідальність за незаконне використання знаків для товарів та послуг і найменування місця походження товару.

Право інтелектуальної власності на комерційну таємницю. Право інтелектуальної власності на наукове відкриття.

Поняття і види цивільно-правових особистих немайнових прав

Поняття і види особистих немайнових відносин, які регулюються цивільним правом. Поняття і значення особистих немайнових прав у цивільному праві. Зміст особистих немайнових прав. Види особистих немайнових прав.

Поняття, зміст та цивільно-правові способи захисту честі, гідності і ділової репутації фізичних осіб і юридичних осіб. Поняття, зміст і цивільно-правова охорона прав фізичної особи на ім'я, недоторканність зовнішнього вигляду, зображення, тілесну недоторканність, охорону життя і здоров'я, здорове навколишнє середовище. Поняття, зміст і цивільно-правова охорона прав громадянина на недоторканність житла на особисті документи, на таємницю особистого життя.

Загальні положення про зобов'язання

Поняття зобов'язального права. Зобов'язальне право як підгалузь цивільного права Система зобов'язального права.

Поняття зобов'язання. Суб'єкти зобов'язань. Зобов'язання з множинністю осіб. Зобов'язання за участю третіх осіб. Заміна осіб у зобов'язанні.

Виконання зобов'язань. Принципи виконання зобов'язань. Загальні умови виконання зобов'язання.

Способи забезпечення виконання зобов'язань. Неустойка. Поняття і види неустойки. Співвідношення неустойки і збитків. Завдаток. Доказова і забезпечувальна функції завдатку. Особливі види завдатку. Порука. Ознаки і види поруки Зміст і виконання зобов'язання з договору поруки. Банківська гарантія. Зміст і види банківської гарантії. Виконання і припинення зобов'язань, що випливають з банківської гарантії. Застава. Види застави. Суб'єкти заставного правовідношення. Предмет застави. Підстави виникнення заставного правовідношення. Зміст заставного правовідношення. Звернення стягнення на заставлене майно. Притримання. Предмет права притримання. Права й обов'язки кредитора і боржника.

Припинення зобов'язань. Поняття і підстави припинення зобов'язань. Припинення зобов'язання за домовленістю сторін. Інші підстави припинення зобов'язань.

Цивільно-правовий договір

Сутність і значення цивільно-правового договору. Поняття договору. Договір як юридичний факт і як засіб (інструмент) регулювання взаємин його учасників. Свобода договору. Зміст принципу свободи договору і його обмежень.

Види договорів у цивільному праві. Публічний договір і договір приєднання.

Зміст договору. Істотні умови договору. Інші умови договору.

Укладення договору. Порядок і стадії укладення договору. Оферта. Акцепт. Форма договору. Момент укладення договору.

Розірвання і зміна договору. Наслідки зміни і розірвання договору. Розірвання і зміна договору за згодою сторін. Розірвання і зміна договору внаслідок односторонньої відмови від договору. Розірвання і зміна договору на вимогу однієї зі сторін у судовому порядку. Розірвання і зміна договору в зв'язку з істотною зміною обставин.

Зобов'язання з договору купівлі-продажу

Поняття і значення договору купівлі-продажу. Предмет договору купівлі-продажу. Права та обов'язки сторін у зобов'язанні купівлі-продажу.

Договір роздрібної купівлі-продажу. Права та обов'язки сторін договору роздрібної купівлі-продажу. Особливості захисту прав споживачів за договором роздрібної купівлі-продажу.

Договір поставки товарів. Поставка як різновид договору купівлі-продажу. Суб'єкти договору поставки. Форма договору поставки. Предмет договору поставки. Кількість і асортимент товарів. Якість і комплектність товарів. Зміст договору поставки.

Зобов'язання з договорів міни, дарування і ренти

Договір міни. Зміст договору міни.

Договір дарування. Зміст і форма договору дарування. Обіцянка дарування. Обмеження і заборона дарування. Скасування дарування. Пожертва.

Договір ренти. Види ренти. Обтяження рентою нерухомого майна Захист інтересів одержувача ренти. Договір безстрокової ренти. Договір довічного утримання (догляду).

Зобов'язання з договорів оренди, лізингу і позички

Договір оренди, його основні елементи. Предмет договору оренди. Сторони договору оренди. Строк договору оренди. Права та обов’язки наймача і наймодавця за договором майнового найму (оренди). Обов'язки сторін по утриманню і ремонту орендованого майна. Орендна плата. Припинення договору майнового найму (оренди). Можливість викупу орендованого майна.

Договір прокату. Побутовий прокат.

Договір фінансової оренди (лізингу). Поняття договору лізингу. Зміст договору лізингу. Особливості договору лізингу. Види лізингу.

Договір безплатного користування майном (позички).

Зобов'язання з договорів наймання житлового приміщення й інші житлові зобов'язання

Поняття і види договору найму житлового приміщення. Договори соціального і комерційного найму (оренди) житла Укладення і оформлення договорів найму житлового приміщення.

Об'єкт договору найму житлового приміщення. Сторони договору найму житлового приміщення. Права й обов'язки учасників договору найму житлового приміщення.

Поняття й умови зміни договору житлового найму. Розірвання договору найму житлового приміщення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]