Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
74.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
471.04 Кб
Скачать

Розділ 7. Підприємство у спеціальних правових режимах зовнішньоекономічної діяльності

Ключові терміни: вільна економічна зона; зони вільної торгівлі: торговельно-виробничі, вільні митні, вільні порти, транзитні; інвестиційна політика; інвестиційний клімат; по­даткові пільги; офшор; валютний режим ВЕЗ; державне регу­лювання ВЕЗ; спеціальні правові режими торгівлі; прикордонна торгівля.

На території України до спеціальних правових режимів відносяться спеціальні (вільні) економічні зони (ВЕЗ) та спеціальні правові режими торгівлі, товарообігу (прикордон­на, прибережна торгівля).

7.1. Спеціальні (вільні) економічні зони

Особливості формування політики відкритої Сутність економіки в Україні і створення вільних еко- шльнііх номічних зон складаються, виходячи з без- економічних прецедентних умов, які виникли на пе- зон рехідному етапі трансформації економічних

відносин. В Україні, як і в інших державах, які виникли на території колишнього СРСР, ці процеси за ба­гатьма параметрами значно відрізняються від процесів, які відбуваються в інших країнах, де механізми ринкових відно­син є звичайними у соціально-економічному розвитку (напри­клад, США, Західна Європа), або де державна політика "відкритих дверей" сприяла глибокому залученню національ­ної економіки в процес створення вільних економічних зон (наприклад, Китай).

Світовий досвід функціонування таких зон свідчить про те, що до їх формування треба підходити надзвичайно зваже­но, всебічно і об'єктивно оцінивши всі позитивні й негативні наслідки їхньої діяльності.

В економічній літературі є різні формулювання її сутності. Наведемо визначення, яке дали експерти ООН [53,с.11]: це об­межені регіони, які характеризуються такими основними ри­сами:

  • в них відсутнє мито (або воно фіксується на мінімаль­ному рівні), на ввезення та вивезення устаткування, вихідних і проміжних матеріалів, а також готової про­дукції на експорт при максимальному спрощенні всіх процедур, зумовлених експортно-імпортними опе­раціями;

  • існує пільговий режим оподаткування і вільний обіг конвертованої валюти в умовах загальної свободи міжкраїнових фінансових трансакцій;

  • держава надає загальні гарантії від конфіскації інозем­ної власності і надає зареєстрованим у зоні фірмам ши­роке коло пільг та привілеїв.

У Законі України "Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон" на­водиться таке визначення: "Спеціальна (вільна) економічна зона являє собою частину території України, в якій установ­люються і діють спеціальний правовий режим економічної діяльності і порядок застосування та дії законодавства Ук­раїни. На території спеціальної (вільної) економічної зони впроваджуються пільгові, митні, валютно-фінансові, подат­кові та інші умови економічної діяльності національних та іно­земних юридичних та фізичних осіб" [2]. Разом з тим, визна­чається, що статус, строк і територія спеціальної економічної зони встановлює Верховна Рада України — приймає окремий закон для кожної спеціальної (вільної) економічної зони.

При формуванні зон важливо визначити, якими показни­ками можна вимірювати їх досягнення. Це можуть бути показ­

ники експорту, зайнятості, створення підприємств, передачі технології чи модернізації промисловості (рис. 7.1) [53, с.12].

Але треба мати на увазі, що на практиці багато зон не ви­правдали сподівань своїх засновників, подекуди все закінчи­лось цілковитим провалом.

Приклади класичних невдач на етапах планування і роз­робки проекту:

  • невдалий вибір місця для зони (наприклад, слабко роз­винутий регіон з поганими дорогами та авіаційним спо­лученням);

  • недостатня увага до базової інфраструктури, напри­клад, телекомунікації та забезпечення електроенергією;

  • слабкі організаційні зв'язки між керівництвом зони та різними державними органами (Міністерством фінансів, Митним управлінням та ін.), підтримка яких необхідна для розвитку зони.

З аналізу діяльності ряду зон можна зробити такі виснов­ки:

  • зони ніколи не розвиваються згідно з початковим пла­ном, свідчення цього — перетворення ряду зон на про­мислові монокультури, а не в добре збалансовані та ви-сокодиверсифіковані промислові парки, які передбача­лося зробити;

  • економічні та соціальні переваги зони, які звичайно служать виправдовують її створення, у більшості ви­падків не відповідають початковим розрахункам.

А тому вважається, що запорукою успішного розвитку зон є не стільки якість початкового планування чи уточнення ос­новних економічних оцінок проекту, скільки подальша здатність керівництва зони (або уряду) пристосуватися до змінного середовища, розробити гнучкий та ефективний ме­ханізм оцінок для розв'язання проблем.

Якщо врахувати всі ці зауваження, зони можуть мати такі довгострокові переваги [54, с.10-14]:

.| Передумови створення ВЕЗ |-

Історичний фактор

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]