Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Експертиза проектів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
97.79 Кб
Скачать

3. Основні вимоги до інвестиційних проектів, що висуваються в ході експертизи.

Визначення характеристик компанії&заявника і галузі, де вона діє. Приступаючи до аналізу першого етапу, експерт повинен, насамперед, зрозуміти, чи відноситься галузь, де цей проект буде реалізовуватися, до числа пріоритетних, тобто підтримуваних Урядом чи забезпечуватимуться значні прибутки інвесторів. Якщо ні, то, швидше за все, займатися далі цим документом просто даремно. Якщо ж бізнес-план намічається реалізувати в галузі, що входить у діапазон інтересів компанії-інвестора, то необхідно оцінити, який стан справ у цій галузі. Склавши загальне уявлення про галузь, необхідно визначити, як виглядає компанія-заявник на фоні цієї галузі. Для цього аналізуються: динаміка продажів за звітний рік, чи прибутки збитки, частка ринку, ринкова вартість компанії-заявника, рівень використовуваної технології, якість продукції, що випускається, та ін. Оцінка умов інвестиційної угоди. Оцінюючи умови інвестиційної угоди, що пропонується фірмою-реципієнтом інвестору, потрібно визначити, яка частина акцій буде продана при реалізації інвестиційної угоди і за яку ціну. Іншими словами, експерта повинно зацікавити, яка частка майбутніх активів буде належати інвестору в обмін на вкладені кошти і як будуть юридично оформлені ці права й обов’язки реципієнта.Якщо в аналізованому бізнес-плані відсутня інвестиційна угода, то експерту необхідна така додаткова інформація: частка капіталу, що буде належати інвестору; загальна сума інвестицій; оцінка вартості капіталу фірми після реалізації проекту; умови інвестування. Аналіз фінансової звітності за звітний рік і поточної фінансової звітності. Комплект фінансової звітності (баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів) додається до інвестиційного проекту у вигляді додатків, а їхня характеристика дається у відповідному розділі бізнес-плану. Аналіз балансу здійснюється за стандартною процедурою, тобто включає: визначення ступеня ліквідності; розрахунок співвідношення “довгострокова заборгованість /власний капітал”; розрахунок чистої цінності; розрахунок активів і зобов’язань.

Оцінка керівної команди компанії-заявника. Вивчення практики діяльності інвестиційних фірм свідчить, що вони надають цьому аспектувеликого значення. Експерт намагається одержати відповідь на такі запитання:

• який досвід попередньої роботи в менеджерів фірми;

• яких успіхів вони домоглися; як довго вони працюють разом;

• наскільки збалансована структура управлінської команди.

Виявлення особливостей проекту. Аналіз особливостей проекту проводиться у формі пошуку відповідей на такі запитання: чи володіє фірма власним патентом чи “ноу-хау”; яких успіхів вона домоглася у сфері маркетингу, виробництва, фінансів; яке її географічне розміщення стосовно ринків збуту; чи може даний проект стати основою нового напрямку та ін. Врахування цих особливостей дозволяє експерту обґрунтувати потенціал проекту, врахувати ступінь ризику, пов’язаного зйого реалізацією. Проекти, засновані на деякім удосконаленні уже відомих усім товарівабо технологічних процесів, мають як малий ступінь ризику, так і малийпотенціал розвитку. Інвестора цей фактор може влаштовувати, а моженавпаки, його більш цікавлять проекти, зв’язані з високим потенціалом розвитку. Загальний аналіз бізнес&плану. Експертиза бізнес-плану, як правило, починається після зустрічі з реципієнтом (підприємцем), у ході якої одні питання можуть бути зняті, а інші, навпроти, можуть виникнути. Після підведення підсумків зустрічі необхідно зайнятися вивченням документів,тобто бізнес-планів і додатків до нього. Цю процедуру рекомендуєтьсяпроводити за такою схемою: визначення характеристик компанії заявника і галузі, де вона діє; оцінка умов інвестиційної угоди; аналіз балансу за звітний рік і поточних балансів; оцінка керівної команди компанії-заявника; виявлення особливостей проекту; загальний аналіз бізнес-плану. Аналіз бізнес-плану варто починати з виявлення слабкостей стратегічного характеру. Перше питання полягає в тім, як глибоко вивченеположення справ у конкурентів, тобто яка небезпека появи на ринку продукту, що перевершує намічуваний до виробництва (на жаль, в Україні відсутня достовірна інформація про конкурентів). Значну допомогу в цій справі можуть надати тематичні виставки і ярмарки, де можна одержати інформацію про фірми, які викликають певну зацікавленість. Питання пов’язане з використовуваною технологією й устаткуванням уданому конкретному проекті. Як правило, для цього потрібна спеціальна технологічна експертиза. Додаток до бізнес-плану контрактів, протоколів про наміри, попередніх згод про постачання продукції деякою мірою свідчать про гарантований збут продукції і служать обґрунтуванням виробничої програми проекту. При експертизі бізнес-плану перевіряється податкове оточення,установчі документи, перевіряються розрахунки, що підтверджують основні висновки проекту.