Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Експертиза проектів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
97.79 Кб
Скачать

4. Попередня експертиза інвестиційного проекту

Кожен із наведених вище напрямів експертизи інвестиційного проекту є важливим, проте фінансово-економічні аспекти інвестування вбагатьох випадках мають вирішальне значення, бо визначають реальну ефективність вкладення коштів. У ході попередньої експертизи аналізується, в першу чергу, фінансовий стан підприємства, здійснюється попередня фінансова оцінка інвестиційного проекту. Результати попередньої експертизи є підставою для проведення поглибленої експертизи інвестиційного проекту. Крім того, під час попередньої експертизи проекту проводиться також аналіз проектних ризиків, причин їх виникнення та розробляються заходи страхування від ризиків. Паралельно з цим розробляються схеми фінансування проекту, розраховуються альтернативні варіанти, корегуються вхідні дані проекту. Ґрунтовно проводять фінансово-економічну експертизу інвестиційного проекту інвестори, які вкладають свої кошти в акціонерний капітал проекту та стають його співвласниками та кредитори, які дають гроші в борг і не стають співвласниками проекту, їх турбує, у першу чергу, надійне та своєчасне повернення боргу з відсотками. Процедура фінансово-економічної оцінки інвестором, або кредитором (банком) інвестиційного проекту може проводиться в такій послідовності:

1. Попередній розгляд та аналіз інвестиційного проекту. Метою попереднього розгляду та фінансового аналізу проекту євизначення джерела фінансування з внесенням проекту до інформаційної бази даних інвестиційних проектів. Замовник звертається до кредитора з пропозицією пророзгляд можливості залучення інвестиції та пакетом документів (лист-заява, скорочений бізнес-план або ТЕО інвестиційного проекту, анкета замовника на отримання інвестиції). Відділ експертизи інвестицій проводить попередні переговори з замовником з метою отримання додаткової інформації про фінансовий стан та діяльність підприємства. На підставі отриманих документів та проведених співбесід визначається відповідність зазначеного проектувимогам інвестора та кредитора.

Основними критеріями оцінки діяльності замовника є:

• окупність проекту;

• фінансова та виробнича стабільність підприємства; платоспроможність підприємства.

Кредитор може виставляти і додаткові вимоги, зокрема:

• Напрямки використання інвестиційних коштів не можуть змінюватися без згоди інвестора та кредитора.

• Організаційно-правова форма підприємства-замовника не може бути змінена в процесі здійснення проекту без згоди всіх учасників.

• Інвестиційний проект повинен забезпечувати норму рентабельності на рівні вимог інвестора.

• Власний внесок підприємства-замовника в рамках інвестиційного проекту повинен складати не менше 30% від необхідної суми проекту.

• Проект не повинен мати ризиків, які пов’язані з хімічним чи радіаційним забрудненням навколишнього середовища, або інших суттєвих екологічних вад.

• Розмір інвестицій та розрахунки за ними оцінюються у долларах США або в іншій валюті, у тому числі і в національній валюті України, задомовленістю з банком і позичальником.

Розгляд та попередня оцінка наданого інвестиційного проектупроводиться кредитором у такій послідовності:

1. Реєстрація поданого інвестиційного проекту та внесення доінформаційної бази даних інвестиційних проектів.

2. Проведення попереднього аналізу та оцінки представленогоінвестиційного проекту.

3. Надання відповіді замовнику проекту щодо проведеного аналізута оцінки поданого інвестиційного проекту.

За результатами попередньої оцінки інвестиційних проектівприймається одне з таких рішень:

Про проведення експертизи інвестиційного проекту, оцінки фінансового стану підприємства й визначення ризиків інвестування.•

Про передачу проектів до підрозділів, що здійснюють кредитування, у випадку відповідності проекту вимогам цих підрозділів, дляопрацювання згідно з чинними нормативними документами кредитора;•

Про неможливість подальшої роботи над проектом на даний моменту зв’язку з незадовільним результатом попереднього аналізу інвестиційного проекту або відсутності інвестора, зацікавленого фінансувати проект на запропонованих умовах. Інформація про такий проект заноситься до інформаційної бази даних інвестиційних проектів і може бути запропонована пізніше іншим зацікавленим інвесторам.