Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт 2012 5.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
118.42 Кб
Скачать

5.3. Характеристика автоматизації обліково-аналітичних процесівлікарні , що досліджується

У сучасних умовах ринкової економіки ефективність діяльності аптечних підприємств та фармацевтичних фірм, темпи їх розвитку та конкурентоспроможність залежить від ефективності управління. Важливим питанням є управління та постійний контроль за роботою аптеки з боку керівництва. Крім того, кожна аптека прагне якомога більш повно задовольнити потреби свого клієнта. Обслуговуючи покупця, провізор повинен швидко і безпомилково визначити найменування товару і його вартість, підрахувати загальну кількість товару, що купується, і вказати клієнту суму для оплати покупки. Людина не в змозі тримати в голові величезний масив інформації. Хай це робить машина, а співробітники завдяки цьому звільняться для живого спілкування з клієнтами, яке не в змозі замінити жоден комп’ютер. Суть автоматизації полягає в заміні ручної людської праці машинною.

Основні цілі автоматизації аптечної мережі:

  • організація швидкого і надійного механізму документообігу;

  • скорочення часу збирання, обробки і пекредачі первиної інформації;

  • забезпечення оперативною інформацією керівників компаній для прийняття вчасних рішень по управлінню запасами;

  • оптимальне вирішення завдань оперативного обліку і планування;

  • зменшення обсягів введення даних і аналізу інформації у бухгалтерському обліку;

  • забезпечення необхідних каналів зв’язку для взаємодії з різними джерелами і споживачами інформації тощо.

Досягнення поставлених задач здійснюється за рахунок створення єдиної інформаційної комп’ютерної мережі для усіх структурних підрозділів аптеки та її філій; автоматизації збору, накопичення і обробки первинної інформації; створення єдиного класифікатора товарів для всієї інформаційної мережі фірм; організаціїї процесу централізованого управління закупівлями і поставками, автоматизації усіх підрозділів аптечних мереж.

Завдяки автоматизації процесу реалізації лікарських засобів та інших товарів аптечного асортименту керівник аптеки має змогу у будь-який час отримати дані про обсяги реалізації, надані у необхідному розрізі – за відділами, постачальниками та іншими критеріями.

Організація облікового процесу в умовах системи електронної обробки інформації передбачає розподілення його на наступні етапи:

1. документування господарських фактів;

2. узагальнення первинної облікової інформації у зведених бухгалтерських регістрах, а також відомості аналітичного обліку за відповідними рахунками;

3. формування внутрішньої та зовнішньої бухгалтерської звітності;

4. закриття облікового періоду і формування архіву облікових даних.

В умовах сучасних інформаційних технологій найбільш ефективною формою організації обліку, аналізу і контролю господарської діяльності суб'єктів підприємництва є створення автоматизованих робочих місць (АРМ) бухгалтера. Концептуальна модель електронної обробки облікової інформації охоплює вище названі етапи облікового процесу і забезпечує їх взаємозв'язок у межах системи електронної обробки економічної інформації.

Концептуальні засади організації локальних АРМ бухгалтера для обліку окремих взаємопов'язаних операцій ґрунтуються на принципах децентралізованої обробки облікової інформації та створення локальних баз даних в умовах розподіленої системи обробки даних (РСОД).

1С:Бухгалтерія-Проф." - універсальна бухгалтерська програма, яка є значно удосконаленою версією "1С:Бухгалтерії" - найбільш поширеної (по даних "Финансовой газеты", газети "Софт-Маркет" та ін.) бухгалтерської програми в Україні. "1С:Бухгалтерія-Проф." може бути налагоджена самим бухгалтером на особливості ведення бухгалтерського обліку на своєму підприємстві, на будь-які зміни законодавства і форм звітності. Один раз засвоївши універсальні можливості програми, бухгалтер зможе автоматизувати різні розділи обліку: касу, банк, матеріали, товари, основні засоби, розрахунки з організаціями, зарплату і т.д. За рахунок повної налагоджуваності "1С:Бухгалтерія-Проф." і "1С:Бухгалтерія" з успіхом використовуються на малих підприємствах, в бюджетних організаціях та ін.

Основні особливості "1С:Бухгалтерії-Проф.":

  • ведення синтетичного і аналітичного обліку стосовно до потреб підприємства;

  • можливості ведення кількісного і багатовалютного обліку;

  • отримання всіх необхідних звітів і різних документів по синтетичному і аналітичному обліку;

  • повна налагоджуваність: можливість змінювати і доповнювати план рахунків, систему проводок, наладки аналітичного обліку, форми первинних документів, форми звітності;

  • можливості автоматичного друку вихідних (первинних) документів.

Програма відрізняється зручністю в роботі, швидкістю проведення операцій і легкістю засвоєння. Є можливість ведення обліку для однієї організації на декількох комп'ютерах і на одному комп'ютері для декількох організацій .

ВИСНОВКИ

Фармація - одна із стратегічно важливих галузей розвитку нашої держави, що має бути в центрі уваги при розробці стратегії піднесення економіки та підвищенні їх технологічного рівня.

Ліки - відносяться до найважливіших для суспільства товарів, які завжди користуються попитом, оскільки людство ще не здолало хвороби, але весь час намагається це зробити.

Здоров'я суспільства значною мірою залежить від рівня розвитку в державі фармацевтичної промисловості.

Роздрібна реалізація лікарських засобів здійснюється через аптеки та їх структурні підрозділи.

Лікарня- заклад охорони здоров’я, що функціонує на підставі ліцензії, в якому здійснюється виготовлення та реалізація лікарських засобів, фармацевтичних та санітарно-гігієнічних товарів за правилами, встановленими чинним законодавством.

Завдання лікарняної аптеки – забезпечення населення кваліфікованою повноцінною та вчасною фармацевтичною допомогою згідно з діючим законодавством та міжнародним стандартом Належної фармацевтичної (аптечної) практики – Good Pharmaceutical Practice (GPP).

Облікову політику аптека визначає самостійно в особі його керівника та головного бухгалтера відповідним наказом чи розпорядженням з обов'язковим розкриттям в окремих розділах методичних принципів побудови бухгалтерського обліку, техніки його ведення та складання фінансової і статистичної звітності, організації роботи бухгалтерської служби. Чинне законодавство надає широкі права стосовно формування облікової політики.

Аптека подає таку фінансову звітність:

  • Форма 1 „Баланс”;

  • Форма 2 „Звіт про фінансові результати”;

  • Форма 3 „Звіт про рух грошових коштів”;

  • Форма 4 „Звіт про власний капітал”.

Проаналізувавши статистичну та фінансову звітність, можна зробити висновок, що підприємство функціонує беззбитково, має прибуток, що дозволяє йому гідно протистояти іншим аптечним закладам райому. Обсяг реалізації лікарських засобів з кожним роком зростає, але її собівартість стає більшою, що зменшує прибуток, але значеня абсотютних базисних і ланцюгових приростів зростають.

І на завершення хотілося б відмітити, що фінансовий стан є найважливішою характеристикою фінансової діяльності підприємства. Він визначає конкурентноздатність підприємства і його потенціал у діловому співробітництві, є гарантом ефективної реалізації економічних інтересів всіх учасників фінансових відносин: як самого підприємства, так і його партнерів.

Стійке фінансове положення підприємства не є подарунком долі чи щасливим випадком його історії, а результатом умілого, прорахованого керування всією сукупністю виробничо-господарських факторів, що визначають результати діяльності підприємства.

При впровадженні автоматизованих облікових систем аптечне підприємство може значно підвищити ефективність діяльності за рахунок ефективного управління товарними запасами (ТЗ). Найважливішим параметром економічної ефективності аптеки як комерційної структури є оборотність товарного запасу (ОТЗ), що розраховується шляхом відношення об’єму виручки за місяць до поточного середнього об’єму товарного запасу. Так, ОТЗ середньої аптеки дорівнює одному місяцю. Чим вищий показник ОТЗ, тим більш ефективно працює аптека. САТ дозволяють до певної міри оптимізувати асортимент і скоротити ТЗ, тому керівник повинен уміти керувати таким автоматизованим процесом, повинен знати, як визначити незнижуваний запас за кожною позицією, на яку кількість днів його вистачить, щоб урахувати ритмічність поставок і попередити ризик заторювання чи, навпаки, дефіциту асортиментних позицій.

Сучасні комп’терні програми у сфері управління товарними запасами забезпечують значні можливості автоматизації процесу управління товарними запасами.

Таким чином, актуальність впровадження автоматизованих систем в аптеках та на підприємствах фармацевтичної галузі обумовлена наявністю прямої залежності кінцевого результату діяльності підприємства від ефективності управління, вибору постачальників, управління та контролю за товарними запасами та інших факторів.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.1999 p., №996-XIV. З наступними змінами і доповненнями.

2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1. Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. №87. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 21 червня 1999 р. № 391/3684 "Загальні вимоги до фінансової звітності".

3. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 "Баланс" . Затверджено Наказом Міністерства фінансів України №87 від 31.03.99.

4. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові результати". Затверджено Наказом Міністерства фінансів України №87 від 31.03.99.

5. Атаманчук Г.В. Методологічні проблеми сучасного державного управління // Вісн. УАДУ. -1998. - № 3. - С. 9-12.

6. Байдаков М. Ф., Боровиков О. В., Вишневецька Л. І., Голобородько О. П., Ковпак Н. П. Економіка підприємства: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. - К., 2000. — 571 с.

7. Бойчик І. М. Економіка підприємства. Навчальний посібник. - К.: Атіка, 2002. - 480 с.

8. Бухгалтерський облік в торгівлі. Підручник для студентів вузів спеціальності 7.050106 „Облік і аудит”./ За ред. Проф. Ф.Ф. Бутинця та доц. Н.М. Малюги. -2-ге вид., перероб. і доп. – Житомир: ПП „Рута”, 2002. – 576 с.

9. Бухгалтерський управлінський облік. Навчальний посібник для студентів. / Ф.Ф. Бутинець, Л.В. Чижевська, Н.В.Герасимчук. – Житомир: ЖІТІ, 2000. – 448 с.

10. Семернікова I.О., Мешкова-Кравченко Н.В. Економіка підприємства: Навчальний посібник. - Херсон: ОЛДІ-плюс, 2003. - 312 с.

11. Слав'юк Р. А. Фінанси підприємств: Навч. посіб. — 2.вид., доп.і перероб. — Луцьк: РВВ "Вежа" Волинського держ. ун-ту ім. Лесі Українки, 2001. — 456 с.

12. Статут підприємства.

13.Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України: Підруч.для студ.вищ.навч. закл. екон. спец. - 5-те вид.,допов. й переробл.-К.:А.С.К.,2000.-784 с.

14. Ткаченко Н.М. Теоретико-методологічні проблеми формування бухгалтерського фінансового обліку. К:”А.С.К.”, 2001. – 348 с.

15. Фінансовий аналіз: Навчальний посіб. / Г.В. Митрофанов, Г.О. Кравченко, Н.С. Барабаш та ін.; За ред. проф. Г.В. Митрофанова. – К.: Київ нац. торг.-екон. ун-т.: 2002, - 301 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]