Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гражданская оборона Диплом.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать

6 ЦИВIЛЬНИЙ ЗАХИСТ

6.1 Прогнозування надзвичайних ситуацій на виробництві Приватного Пiдприємства «Промцентр»

Приватне Пiдприємство «Промцентр» розташоване в місті Алчевську. На території цього міста розташовані об'єкти які можуть принести значну шкоду, як громадянам міста так і особам працюючим на фірмі "ПРОМЦЕНТР". Одним з цих небезпечних об'єктів є “Алчевський коксохімічний завод”, та “Алчевський металургiчний комбiнат”

Аварія з НХР - це подія техногенного характеру, що сталася на хімічно небезпечному об'єкті внаслідок виробничих, конструктивних, технологічних чи експлуатаційних причин або від випадкових зовнішніх впливів, що призвела до пошкодження технологічного обладнання, пристроїв, споруд, транспортних засобів з виливом (викидом) НХР в атмосферу і реально загрожує життю, здоров'ю людей.

У разі виникнення аварії на ПАТ «Алчевськкокс» відбудеться вилив НХР (сирого бензолу) у повітря та в залежності від напряму і швидкості вітру в зону можливого хімічного забруднення повністю або частково попаде ПАТ «Алчевський металургійний комбінат».

На випаровування пари НХР великий вплив має вітер, тому, в населених пунктах, лісах, на перехрестній місцевості стійкість зараження ними буде вище, ніж на відкритій. Чим вища температура, тим швидше відбувається дифузія частинок НХР з повітрям, що приводить до швидкого випаровування. З одного боку це добре, бо концентрація НХР зменшується, але з іншого боку - це призводить до утворення більшої площі розповсюдження НХР. Якщо під час аварії випадали опади у вигляді дощу, то це могло привести до того, що деякі НХР можуть сполучатися з водою і утворювати похідні сполуки, які стають набагато небезпечними.

Ситуація в на підприємстві ПАТ «АМК» щодо небезпечних природних явищ, аварій і катастроф характеризується як дуже складна. Тенденція зростання кількості надзвичайних ситуацій, важкість їх наслідків змушують розглядати їх як серйозну загрозу безпеці окремої людини, суспільству та навколишньому середовищу, а також стабільності розвитку економіки країни. До роботи в районі надзвичайної ситуації необхідно залучати значну кількість людських, матеріальних і технічних ресурсів.

Випадки порушення технологічних процесів, роботи устаткування, тимчасової зупинки виробництва в результаті спрацювання автоматичних захисних блокувань та інші локальні порушення у роботі цехів, дільниць і окремих об'єктів, падіння опор та обрив дротів ліній електропередач – це все є недоліком для Алчевського металургійного комбінату.

На території ПАТ «АМК» можливі наступнi надзвичайні ситуації:

1. Транспортні аварії (катастрофи) – це аварії, що відбуваються на виробничих об'єктах, не пов'язаних безпосередньо з переміщенням транспортних засобів. Такі події, як видалення місця катастрофи від великих населених пунктів, труднощі доставки туди рятувальних формувань і велика кількість постраждалих, що потребують термінової хірургічної допомоги вважаються окремим типом НС.

2. Раптове обвалення будівель, споруд - подібного типу події відбуваються не самі по собі, а ініціюються якими - то побічними факторами: велике скупчення людей на обмеженій площі, сильна вібрація, викликана проходять залізничними потягами, надмірне навантаження на верхні поверхи будинків і т.д. Наслідки їх важко передбачувані. Зазвичай вони призводять до великих людських жертв.

3. Пожежі, вибухи, загроза вибухів - найпоширеніші НС у сучасному індивідуальному суспільстві найбільш часто зустрічаються і, як правило, з важкими соціальними, економічними наслідками.

4. Аварії з викидом біологічно небезпечних речовин - не часте явище. Однак, враховуючи тяжкість наслідків у разі попадання чужих біологічно небезпечних речовин у навколишнє середовище, такі аварії відображені в класифікації окремо, але без великої деталізації.

6.2 Методи захисту співробітників під час надзвичайних ситуацій

6.2.1 Інженерні методи захисту

При проектуванні й експлуатації споруд та інших об‘єктів господарювання, наслідки діяльності яких можуть шкідливо вплинути на небезпеку населення і навколишнього середовища, обов‘язково розробляються і здійснюються заходи інженерного захисту з метою запобігання виникнення надзвичайної ситуації техногенного і природного характеру.

Заходи інженерного захисту населення і території повинні передбачати:

1. Облік при розробці генеральних планів забудови населених пунктів і веденні містобудування можливих проявів в окремих регіонах і на окремих територіях небезпечних та катастрофічних явищ.

2. Раціональне розміщення об‘єктів підвищеної небезпеки з урахуванням можливих наслідків їх діяльності у випадку виникнення аварій для безпеки населення і навколишнього середовища.

3. Будівництво будинків, будівель, споруд, інженерних мереж і транспортних комунікацій із заданими рівнями безпеки і надійності.

4. Розробку і впровадження заходів безаварійного функціонування об‘єктів підвищеної небезпеки.

5. Створення комплексної схеми захисту населених пунктів і об‘єктів господарювання від небезпечних природних процесів.

6. Розробку і здійснення регіональних та місцевих планів запобігання й ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру.

7. Організацію будівництва протизсувних, протипаводкових, протиселевих, протилавинних, протиерозійних та інших інженерних споруд спеціального призначення.

8. Реалізацію заходів санітарної охорони території.

6.2.2 Індивідуальні методи захисту

Для захисту органів дихання людини від впливу отруйних речовин (ОР), сильнодіючих отруйних речовин (СДОР), радіоактивних речовин (РР) використовуються засоби індивідуального захисту, які за своєю захисною дією підрозділяються на фільтруючі та ізолюючі. Вибір засобів захисту проводиться з урахуванням їх призначення і захисних засобів, конкретних умов обробки і характеру зараження.

Фільтруючі засоби захисту — це такі засоби, робота яких заснована на очищенні зараженого повітря через спеціальні фільтруючі матеріали.

Захисні властивості фільтруючих засобів захисту характеризуються: часом захисної дії, який визначається від початку надходження домішки в засоби захисту до появи її в підмасковому просторі лицьової частини протигаза в небезпечній концентрації; коефіцієнтом підсмоктування, що являє собою відношення концентрації домішки, яка потрапила під лицьову частину, минаючи фільтруючо-поглинаючу систему, до її початкової концентрації в зовнішньому зараженому повітрі. Найважливішим показником, фільтруючих засобів захисту є опір потоку повітря, що видихається, який вимірюється в мм водяного стовпа.

Фільтруючі засоби захисту органів дихання можуть використовуватися тільки в навколишньому середовищі з вмістом вільного кисню не менше 16%, а при перебуванні окремих домішок у повітрі, поглинання яких пов'язано з витратою кисню (наприклад, окислювання окису вуглецю в двоокис), ця межа збільшується до 18%. Нижче цих меж використання фільтруючих засобів забороняється. В цих умовах використовуються ізолюючі засоби захисту.

6.2.3 Перша медична допомога

Медичний захист населення є складовою частиною комплексу медичних заходів цивільної оборони. Він має на меті на основі прогнозування можливої небезпеки для здоров'я людей попередити чи послабити вражаючий вплив на них іонізуючих випромінювань, отруйних речовин і бактеріальних засобів шляхом проведення спеціальних профілактичних заходів із застосуванням медичних засобів захисту, а також організації санітарно-гігієничних і протиепідемічних заходів.

Застосування медичних засобів захисту може знизити чи запобігти впливу на людей окремих вражаючих факторів надзвичайних ситуацій, особливо при діях особового складу сил ЦО в осередку ураження (зараження). За певних умов застосування цих засобів може підвищити ефективність інших способів захисту (у ході розосередження й евакуації населення, при укритті в захисних спорудженнях і т.п.).

Разом з тим не можна орієнтуватися тільки на один спосіб захисту, яким би надійним він не був. У кожному конкретному випадку перевагу слід віддавати тому з них, який найбільше відповідає обстановці, що склалася. Завдання полягає в тому, щоб підготувати і при необхідності застосувати будь-який або одночасно усі в комплексі способи захисту і досягти тим самим надійнішого захисту населення.

Медичні засоби захисту призначені для профілактики і надання допомої її населенню, що постраждало від надзвичайних ситуацій. З їхньою допомогою можна врятувати життя великій кількості людей, попередити або значно знизити розвиток уражень у них, підвищити стійкість організму людини до вражаючого впливу радіоактивних, отруйних речовин і бактеріальних засобів. До медичних засобів захисту відносяться:

а) радіозахисні препарати;

б) засоби захисту від впливу отруйних речовин - антидоти;

в) протибактеріальні засоби (антибіогики, вакцини, сироватки й ін.).

Медичний захист на комбінаті організується медичною службою ЦЗ міста і здійснюється силами МСЧ комбінату, медичними формуваннями ЦЗ, а також виконанням усіма робітниками протиепідемічних, санітарно-гігієнічних та спеціальних профілактичних заходів.

6.2.4 Пожежна безпека та електробезпека

Політика підприємства в галузі пожежної безпеки повинна бути спрямована на виконання наступних завдань:

- Формування системи пожежної безпеки, що забезпечує ефективність заходів, спрямованих на запобігання та обмеження поширення пожежі;

- Забезпечення об'єктів підприємства необхідними засобами контролю, оповіщення та пожежогасіння;

- Створення умов, спрямованих на дотримання працівниками вимоги пожежної безпеки і підтримання протипожежного режиму;

- Розвиток компетентності адміністрації та працівників у галузі пожежної безпеки;

- Не допускати відхилень від стандартів, технічних регламентів, прийнятої практики та процедур виконання робіт, які можуть призвести до виникнення пожежі або пожежі.

Організація робіт з пожежної безпеки повинна включати:

А) розробку та впровадження системи управління пожежною безпекою згідно з вимогами керівних документів;

Б) загальне керівництво і контроль за станом пожежної безпеки на підприємстві, контроль за дотриманням законодавчих та інших нормативних правових актів, вимог, правил та інструкцій з пожежної безпеки. Контроль за виконанням службових обов'язків підлеглими;

В) забезпечення пожежної безпеки при проведенні технологічних процесів, експлуатації обладнання, виробництві пожежонебезпечних робіт;

Г) установка і контроль за станом засобів контролю, оповіщення та пожежогасіння;

Д) організацію розробки та забезпечення виділення фінансових коштів на реалізацію заходів щодо забезпечення пожежної безпеки;

Е) проведення навчання та інструктажу працівників підприємства з пожежної безпеки;

Ж) забезпечення електробезпеки підприємства.

А) Розробка системи управління пожежної.

На підприємстві повинні бути розроблені основні вимоги пожежної безпеки, що включають вимоги до безпеки людей, відвідувачів (покупців), вимоги до виробничих, службових, допоміжних та інших приміщень, вимоги до змісту і експлуатації опалення, вентиляції, машин та обладнання, зберігання товарів і матеріалів, забезпечення електробезпеки, вимоги до змісту автотранспортних засобів та інші, а також порядок спільних дій адміністрації підприємства і пожежної охорони при ліквідації пожеж.