Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соц.страх. лекции11.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Реформування системи пенсійного забезпечення

Головне завдання Пенсійної реформи — підвищення ефективності пенсійної системи на основі персоніфікації страхових внесків і посилення залежності пенсії від виробничого стажу, величини заробітної плати, величини і тривалості виплати страхових внесків; активізація мотивації праці, поліпшення контролю за правильністю нарахування пенсій.

Для реалізації завдань реформування пенсійного забезпечення Указом Президента України від 4 травня 1998 року передбачено поетапне впровадження персоніфікованого обліку збору (внесків) на обов'язкове державне пенсійне стра­хування шляхом відкриття персональних рахунків у банківсь­ких установах на всіх застрахованих осіб і пенсіонерів, запро­вадження системи пенсійного страхування, посилення контролю за сплатою збору (внесків).

Персоніфікований облік — організація (збір, обробка, збереження передбачених законодавством про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування зведень) та ведення обліку відомостей про застра-ховану особу, що використовуються в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування у відповідності до Закону.

У даний час відбувся перехід від однорівневої солідарної моделі пенсійного забезпечення до змішаного трирівневої системи пенсійного забезпечення.

Перший рівень — солідарна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, заснована на принципах солідарної взаємодопомоги і відповідальності працюючих за власний стан пенсійного забезпечення, тобто держава ставить за обов'язок працюючому населенню або його роботодавцям і деяким іншим категоріям фізичних і юридичних осіб виплачувати регулярні пенсійні внески, що зараховуються в загальнодержавний Пенсійний фонд і використовуються державою для виплати пенсіонерам поточних пенсій, існуючих у країні. Виплати з такого загальнодержавного Пенсійного фонду є головним джерелом пенсійних доходів пенсіонерів на основі заробітної плати протягом трудового періоду.

Другий рівень — накопичувальна система загальнообов'яз-кового державного пенсійного страхування, що базується на засадах накопичення коштів застрахованих осіб з фіксованим розміром відрахувань із заробітної плати, що зараховуються в накопичувальні пенсійні фонди, враховуються на персоніфікованих пенсійних рахунках працюючих і використовуються для виплати пенсій після досягнення ними пенсійного віку.

Третій рівень — система недержавного пенсійного забезпечен-ня, що базується на засадах добровільної участі громадян, роботодавців та їх об’єднань у формуванні пенсійних накопичень з метою отримання громадянами пенсійних виплат на умовах та в порядку, передбаченому законодавством про недержавне пенсійне забезпечення. Розповсюдже-ним типом заощаджень третього рівня системи пенсійного забезпечення є корпоративні (професійні) пенсійні фонди, що пропонуються роботодавцями для своїх працівників, і особисті пенсійні заощадження у формах, установлених законодавством країни.

Передбачається також поступове поглиблення диференціації розмірів пенсій залежно від трудового внеску та страхового стажу кожної застрахованої особи, збільшення їх середнього розміру до рівня межі малозабезпеченості, впровадження нако­пичувальних персональних рахунків у системі обов'язкового пенсійного страхування.