Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нефрологія +.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

60. Яка тактика дільничного лікаря до хворого з діагнозом гострий гломерулонефрит?

А. Призначити вдома антибіотик;

Б. Призначити антигістамінний препарат;

В.* Терміново госпіталізувати ;

Г. Направити на консультацію до уролога;

Д. Призначити обстеження повторно (аналіз крові, аналіз сечі, аналіз сечі по Нечипоренко) і продовжувати лікування вдома.

61. Асиметричне ураження нирок зустрічається при?

А. Діабетичному нефроангіосклерозі;

Б. Гострому гломерулонефриті;

В. Гіпертонічній хворобі;

Г*. Гострому пієлонефриті;

Д. Хронічному гломерулонефриті.

62. Хворий Б. після важкої травми правої нижньої кінцівки на протязі 9 років хворіє остемієлітом правої гомілки. Із свища на правій гомілці постійно виділяється гній. В останні 3 тижні з`явились набряки на обличчі і тулубі. В сечі білок 10%, лейкоцити 2-3 в п/з, еритроцити 4-5 в п/з, циліндри гіалінові, восковидні багато. Добова втрата білка -3,8 г. Добовий діурез 1,5л, креатинін крові 138 мкмоль/л.

Чим ускладнився перебіг основного захворювання у хворого?

А. Нефротичним синдромом;

Б. Хронічним гломерулонефритом;

В. *Гострим гломерулонефритом;

Г. Хронічним пієлонефритом;

Д. Гострою нирковою недостатністю.

63. Хворий В., 45 років, скаржиться на гострий біль у поперековій ділянці, більше зліва, який ірадіює в ліву пахову ділянку, часте болюче сечевипускання. Погіршення загального стану пов`язує з фізичним навантаженням та переохолодженням. При огляді: хворий неспокійний, не може знайти положення, в якому біль вгамовується. Шкіра бліда. Ліфовузли не пальпуються. Тони серця звучні, ритм правильний. АТ 150/90 мм рт.ст. Над легенями везикулярне дихання. Живіт м`який, при глибокій пальпації болючий в ділянці лівого фланку. Симптом постукування (Пастернацького) позитивний зліва. Аналіз сечі: білок сліди, лейкоцити 1-3 в п/з, еритроцити 3-4 в п/з., солі оксалати. Що трапилось з хворим:

А. Гострий пієлонефрит;

Б. Гострий панкреатит;

В*. Ниркова колька;

Г. Гострий гломерулонефрит;

Д. Кишкова колька.

64. У хворої з первинним гіперпаратиреозом періодично повторюються напади ниркової кольки. Ультразвукове дослідження показало наявність мілких конкрементів в нирках. Яка найбільш вірогідна причина утворення цих конкрементів?

А. *Гіперкальційемія;

Б. Гіперкалійемія;

В. Гіперурикемія;

Г. Гіперфосфатемія;

Д. Гіперхолестеринемія.

65. Специфічний кліничний симптом реноваскулярної гіпертензії?

А.* Висока стійка діастолічна гіпертензія;

Б. Носові кровотечі;

В. Резистентність до гіпотензивної терапії;

Г. Абдомінальний судинний шум;

Д. Біль у поперековій ділянці.

66. У хворої Н., 36 років, раптово вночі після вживання гострої і смаженої їжі розвився напад болю в правому боці. Біль ірадіював вниз живота та медіальну поверхню правого стегна. Хвора відмічає часте і болюче сечовиділення. При огляді: температура тіла 37 0С, пульс 80 уд/хвилину, АТ-140/80мм рт.ст. Язик вологий, обкладений білим нальотом. Живіт м’який, незначна болючість в правому фланку. Симптоми Щоткіна-Блюмберга, Мерфі, Ортнера – негативні. Симптом постукування справа позитивний. В крові: лейкоцити 7,0х109/л, ШОЕ -11 мм за годину, гемоглобін-128г/л. В аналізі сечі: питома вага 1017, лейкоцити 3-4 в полі зору, еритроцити 3-5 в полі зору, солі-урати. Який напад виник у хворої?

А. Гострого апендициту;

Б. Гострого холециститу;

В.* Ниркової кольки;

Г. Перфорації шлунку;

Д. Гострого панкреатиту.

67. В терапевтичному відділенні у хворого Р., 32 років, який страждає хронічним гломерулонефритом з рівнем креатиніну 410 мкмоль/л вночі розвився напад ядухи. Черговий лікар виміряв АТ – 280/160 мм рт.ст. Яка тактика лікаря в даному випадку?

А. Ввести довенно строфантин, глюкозу, пан ангін;

Б.* Ввести довенно фурасемід, сірчанокислу магнезію, бензогексоній;

В. Ввести довенно реосорбілакт;

Г. Ввести довенно верапаміл, куранти;

Д. Дати під язик пігулку кардікета, каплі валокордіну.

68. В терапевтичне відділення вночі поступила хвора 20 років зі скаргами на високу температуру тіла до 390С, озноби, біль в поперековій ділянці, дізурічні розлади, загальну слабкість. Своє захворювання пов’язує с переохолодженням (промочила ноги). Анамнез без особливостей. При огляді: хвора бліда. В легенях дихання везикулярне. Тони серця чисті, тахікардія. Пульс - 90 ударів за хвилину. АТ 130/85мм рт.ст. Язик обкладений білим нальотом, вологий. Живіт м’який, відмічається болючість в гіпогастральній ділянці. Симптом постукування позитивний справа. Аналіз сечі: питома вага 1017, білок 0,033%, лейкоцити 10-14 в полі зору, еритроцити 0-1 в полі зору, циліндри відсутні. Визначте попередній діагноз:

А*. Гострий пієлонефрит;

Б. Гострий гломерулонефрит;

В. Хронічний пієлонефрит;

Г. Нефротичний синдром;

Д. Хронічний гломерулонефрит.

69. Хворий М., 20 років, переніс ангіну близько двох тижнів тому. Звернувся до лікаря із приводу розповсюджених набряків, появи сечі мутно-червоного кольору, значного зменшення діурезу, головного болю, задишки при навантаженні.

Об’єктивно: шкіра бліда. Пульс 90 у хв. АТ - 210/130 мм рт. ст. Розміри серця не змінені, тони приглушені, ритмічні, акцент ІІ тону над аортою. Живіт пальпаторно неболючий

Додаткові методи дослідження:

Загальний аналіз сечі: Колір - червоний. Реакція - нейтральна, Питома вага - 1030. Прозорість - мутнувата. Білок - 3, 1 г/л. Еритроцити – на 1/2 поля зору.

Про розвиток якого захворювання йдеться у хворого?

А)* гострий гломерулонефрит;

Б) гостра пневмонія ;

В) ниркова колька;

Г) сечокам’яна хвороба;

Д) гострий пієлонефрит.

70. Хворий П., 35 років, звернувся до терапевта зі скаргами на ниючий біль в поперековій ділянці, загальну слабкість, головний біль, підвищення температури тіла до 38,30С, біль при сечовиділенні. Симптоми розвинулись гостро, після переохолодження. Лікувався дома самостійно 3 доби. До лікаря не звертався. Три дні тому стан погіршився. При обстеженні: еритроцити 4,4 *10 12\л, гемоглобін – 140 г/л, кольоровий показник 0,9, лейкоцитів – 15,9*10 9\л, еозинофіли 3%, базофіли 1%, нейтрофілів палочкоядерних 10%, сегментоядерних 56%, моноцитів 5%, лімфоцитів 34%, ШЗЕ -26 мм/год; креатинін крові – 70 мкмоль/л, в аналізі сечі білок 0,95 г/добу, лейкоцити на 1/2 поля зору. Еритроцити 2-3 в полі зору. Гіалінові циліндри 1- 2 в полі зору. Які препарати необхідно призначити хворому в схемі лікування обов’язково?

А*. Антибіотики пеніцілінового ряду;

Б. Глюкокортикоїдні гормони;

В. Сечогінні препарати;

Г. Цитостатики;

Д. Нестероїдні протизапальні препарати.