Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IV.__ELEKTROMAGNETYZM.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Задачі контрольної роботи

29.1. Заряджена частинка, яка пройшла прискорюючу різницю по­тенціалів рухається в однорідному магнітному полі з індук­цією по колу радіусом Визначити відношення за­ряду частинки до її маси і швидкість частинки.

29.2. Протон та електрон, рухаючись з однаковою швидкістю, потрап­ляють в однорідне магнітне поле перпендикулярно до ліній на­пруженості. У скільки разів радіус кривини траєкторії протона більший від радіуса кривини траєкторії електрона?

29.3. Електрон влетів в однорідне магнітне поле з індукцією Визначити момент імпульсу, який має електрон під час руху в магнітному полі, якщо його траєкторія є дугою кола радіусом

29.4. Два іони різних мас з однаковими зарядами влетіли в одно­рідне магнітне поле і почали рухатись по колах радіусами і Визначити відношення мас іонів, якщо вони пройшли од­накову прискорюючу різницю потенціалів.

29.5. Електрон влітає в однорідне магнітне поле перпендикулярно до ліній напруженості. Швидкість електрона дорівнює м/с. Індукція магнітного поля Знайти тангенціальнене і нор­мальне прискорення електрона в магнітному полі.

29.6. Електрон, прискорений різницею потенціалів влітає в однорідне магнітне поле перпендикулярно до напрямку його руху. Індукція магнітного поля дорівнює Знайти радіус кривини траєкторії електрона і період його руху по колу.

29.7. Протон влітає в однорідне магнітне поле з індукцією перпендикулярно до ліній індукції магнітного поля. Скіль­ки обертів буде робити в магнітному полі протон за ?

29.8. Електрон, прискорений різницею потенціалів рухається паралельно прямолінійному довгому провіднику на відстані від нього. Яка сила діє на електрон, якщо по провіднику про­ходить струм ?

29.9. Протон і -частинка влітають в однорідне магнітне поле, напрямок якого перпендикулярний до напрямку їх руху. В скільки разів період обертання протона в магнітному полі більший від періоду обертання -частинки?

29.10. -частинка, момент імпульсу якої влітає в однорідне магнітне поле, що перпендикулярне до напрямку її руху. Індукція магнітного поля Знайти кінетичну енергію -частинки.

30. Явище електромагнітної індукції Основні формули

1. Закон Фарадея:

де – ЕРС індукції в замк­неному контурі; – кількість витків контура; – швидкість зміни магнітного потоку індукції через площу, обмежену контуром.

2. ЕРС у провіднику, дов­жина якого , який перемі­щається в одно­рідному магніт­ному полі з сталою швидкістю , дорівнює

де – кут між векторами i .

3. ЕРС самоіндукції

де – індуктивність провідника; – швидкість зміни струму.

4. Iндуктивність соленоїда, довжина якого :

де – кількість витків соле­ноїда; – площа поперечного перерізу соленоїда; – кіль­кість витків на одиницю його довжини ; – об'єм соленоїда.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]