Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
307
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

5.1. Військовослужбовці та відносини між ними

Поняття про військові статути України

Життя і діяльність Збройних Сил України визначаються військовми статутами, у яких викладено зміст загальних і посадових обов’язків військовослужбовців.

Статути Збройних Сил України — це зведення законів військової служби. Вони зобов’язують військовослужбовців сумлінно вивчати військову справу, бойову техніку і зброю, запам’ятовувати все, чому їх навчають командири (начальники). Положення і вимоги статутів є обов’язковими для всіх військовослужбовців Збройних Сил України.Статути Збройних Сил України поділяються на загальновійськові статути та статути родів військ.

Загальновійськовими статутами Збройних Сил України є: Статут внутрішньої служби Збройних Сил України; Дисциплінарний статут Збройних Сил України; Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України; Стройовий статут Збройних Сил України.

Статут внутрішньої служби Збройних Сил України ви- значає загальні права та обов’язки військовослужбовців Збройних Сил України і їх взаємовідносини, обов’язки основних посадових осіб полку і його підрозділів, правила внутрішнього порядку у військовій частині та її підрозділах.

Дисциплінарний статут Збройних Сил України визначає сутність військової дисципліни, обов’язки військовослужбовців щодо її додержання, види заохочень та дисциплінарних стягнень, права командирів щодо їх застосування, а також порядок подання і розгляду заяв, пропозицій та скарг. Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України визначає організацію і порядок несення гарнізонної та вартової служб, права й обов’язки посадових осіб гарнізону та військовослужбовців, які залучаються для несення цих служб. Стройовий статут Збройних Сил України визначає стройові прийоми і рухи без зброї та зі зброєю; строї підрозділів та військових частин у пішому порядку і на машинах; порядок виконання військового вітання; проведення стройового огляду; місце Бойового Прапора військової частині у строю, порядок його внесення і винесення; обов’язки військовослужбовців перед шикуванням і в строю та вимоги до їх стройового навчання.

Військові звання та знаки розрізнення Кожному військовослужбовцю військовослужбовців і військовозобов’язаному присвоюється військове звання відповідно до закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Військові звання поділяються на армійські та корабельні (табл. 11).

Таблиця 11

Перелік військових звань Збройних Сил України

Армійські Флотські

Рядовий склад

Солдат

Матрос

Старший солдат

Старший матрос

Сержантський і старшинський склад

Молодший сержант

Старшина 2-ї статті

Сержант

Старшина 1-ї статті

Старший сержант

Головний старшина

Старшина

Головний корабельний старшина

Прапорщик

Мічман

Старший прапорщик

Старший мічман

Молодший офіцерський склад

Молодший лейтенант

Молодший лейтенант

Лейтенант

Лейтенант

Старший лейтенант

Старший лейтенант

Капітан

Капітан-лейтенант

Старший офіцерський склад

Майор

Капітан 3-го рангу

Підполковник

Капітан 2-го рангу

Полковник

Капітан 1-го рангу

Вищий офіцерський склад

Генерал-майор

Контр-адмірал

Генерал-лейтенант

Віце-адмірал

Генерал-полковник

Адмірал

Генерал армії України

Знаки розрізнення на форменому одязі військовослужбовців Збройних Сил України відповідають їх персональному званню. Це — погони, нагрудні знаки, знаки на головних уборах, погонах, канти, лампаси. На погонах сержантів і старшин пришиваються нашивки відповідно до військового звання, прикріплюються відповідні емблеми. Форма одягу військовослужбовців України встановлюється наказом Міністра оборони.