Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
303
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

К

Бойовий прапор військової частини Збройних Сил України

ожна військова частина під час свого формування отримує Бойовий Прапор (мал.4). Бойовий Прапор є символом честі, доблесті, слави і зобов’язує кожного військовослужбовця віддано служити Українському народові, мужньо, вміло і непохитно боронити Українську державу, не шкодуючи свого життя.

Мал. 4 Прапори:

1 - Сухопутних Військ; 2 – Повітряних Сил; 3 – Військово-Морських Сил

Бойовий Прапор військової частини є почесним знаком, що визначає особливості її бойового призначення, історії та заслуг і свідчить

про залежність військової частини до Військового формування. Після сформування військової частини Бойовий Прапор вручається їй від імені Президента України та закріплюється за військовою частиною на весь час її існування, незалежно від зміни її назви і номера (мал. 5)

Мал. 5 Вручення Бойового Прапору

Зміни назви військової частини вносяться до Грамоти Президента України, що видається під час вручення Бойового Прапора. Бойовий Прапор знаходиться зі своєю військовою частиною, а на полі бою – в районі бойових дій, в яких частина бере участь. У разі втрати Бойового Прапора командир військової частини і військовослужбовці, що є безпосередніми винуватцями цього, несуть відповідальність згідно з законом, а військову частину розформовують. Для охорони Бойового Прапора виставляється Пост №1 найвідповідальніший і найважливіший. Він довіряється найкращим воїнам, які зі зброєю в руках охороняють його. Біля Бойового Прапора військовослужбовці дають присягу, беруть участь у парадах, походах.

До Бойового Прапора прикріпляються ордени і медалі, яких частина удостоєна за видатні бойові заслуги, успіхи. Найпочеснішою відзнакою воїна за службу є фотографування біля розгорнутого Бойового Прапора військової частини.

Питання для закріплення знань:

  1. Розкрийте текст військової присяги.

  2. Як проводиться ритуал прийняття військової присяги?

  3. Що відноситься до військової символіки України?

  4. Розкрийте порядок вручення Бойового Прапора військової частини.

1.2. Розбудова національних Збройних Сил

Основні історичні етапи розвитку українського війська

Невід’ємною складовою частиною загальної історії нашої держави є історія українського війська, яка тісно пов’язана з військовою наукою, є історичною базою її розвитку. Безпосереднє розкриття проблем історії українського війська розглядає військова історія. Військова історія вивчає історію війська та історію воєн. Вона досліджує розвиток організації війська і методів його дій (їх інакше називають військовим мистецтвом), та військові кампанії і збройні сутички (Додаток №2).

Етапи розвитку українського війська:

  1. Слов’янське військо – ( ІІІ – ІХ ст. н.е.)

2. Українське військо періоду княжої доби – ( Х – ХІV ст.)

3. Українське військо періоду козацтва. – ( ХV – ХVІІІ ст.)

4. Українські військові формування під час першої світової війни. ( 1914 – 1918 рр.)

5. Збройні Сили Української Народної Республіки – (1917 –1922 р.р.)

  1. Збройні Сили другої світової війни – (1939-1945 рр.)

  2. Збройні Сили незалежної України.