Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робота з фонетичним матеріалом.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
58.88 Кб
Скачать

Постановка звуків [t] [d]

Вправа 1 «Качелі»

Дітям пропонують відкрити рота та кінчиком язичка знайти бугорочки за верхніми зубками та легенько погладити їх. Потім опустити язичка на місце, за нижні зубки. Потім повторюють вправу 4-5- разів нарощуючи темп.

Вправа 2«Дощик»

Положення органів артикуляції те ж, що і у вправі 1. У положення, коли кінчик язичка торкається бугорочків за верхніми зубками, дітям пропонують додати повітря і швидко опустити язичок на місце. Звертають увагу, на схожість звука, який отримали зі стуком крапель дощику по склу. Закріпити звук «Дощик пішов».

Вправа 3 «Град»

Початкове положення органів артикуляції таке ж, як і в у вправі 2.у момент опущення язичка дітям пропонують додати голос і звертають увагу на схожість звука, що отримали, з ударом великих дощових крапель по даху. Закріплюють звук «Град іде».

Постановка звука [w]

Вправа 1 «Поцілунок»

Дітям пропонують трошки відкрити рота, потім витягнути губки, начебто вони збираються поцілувати когось. Звертають увагу на звужений круглий отвір, який утворюється між губками.

Вправа 2 «Вітерець»

Початкове положення органі артикуляції таке ж, як і у вправі 1. Дитині пропонують на відстані 5-6 см від ротика поставити ручку тильною стороною до ротика. З такого положення дітей просять подути на ручку. Звертають увагу на теплу круглу струю повітря. Після відновлення дихання вправу повторюють з додаванням голосу. Фіксують звук, що отримали. Він схожий на завивання вітру в негоду.

Постановка звука [η]

Вправа 1 «Плакса»

Дітям пропонують широко відкрити рота. На рівні верхньої губи поставити долоньку. Задню частинку язичка пропонують підняти вгору і доторкнуться піднебіння. Повітря випустити через ніс, що можна відчувати на долоньці. Потім пропонують додати голос. Фіксують звук, що отримали. Він схожий на ниття. Вправу повторювати 4-5- разів, постійно скорочуючи характер ниття.

Постановка звука [η]

Вправа 1 «Гирчання»

Дітям пропонують відкрити рота, підняти розслаблений кінчик язика і трошки загнути його догори. Аналізуються відчуття від доторкання боковими частинами язичка з яснами. Дітям пропонують подути на кінчик язичка і звертають увагу на отвір, що утворився, бо кінчик язичка відчуває повітря. Потім пропонують додати голос. Отримують звук, схожий на гирчання звіра. Закріплюють його.

Постановка звука [dʒ]

Дітям пропонують вимовити звук [ч], додавши до нього голос.

Постановка вимови голосних звуків

Вправи на диференціацію звуків [i:] - [і].

Дональд Дак каже, що його годинник або поспішають, або відстають: [t і k - ti: k].

Як поспішає годинник Дональда? Ось так: [t і k - t і k - t і k].

Як відстає? Ось так: [ti:k - ti:k - ti:k].

Плесніть в долоні один раз, якщо почуєте короткий звук [і], і багато разів - якщо-довгий [i:]: [ti:k; tіk; ti:k; mi:t; mіlk]

Ці вправи дуже ефективні для формування у дітей здатності смислорозрізнення, а значить, і для розвитку фонематичного слуху, який, як відомо, є одним з основних механізмів аудіювання.

Тренувальні вправи Торт зі свічками

Нехай дитина уявить собі святковий торт зі свічками. Попросіть його «погасити свічки» на звуці [p]. Даний звук вимовляється з придихом. При виконанні цієї вправи дайте дитині невеликий аркуш паперу. Попросіть дитину піднести лист близько до обличчя і вимовити звук [p]. Якщо звук вимовити досить енергійно, швидко смикнув і розімкнувши губи, листочок повинен відхилитися. Кут відхилення листка при вимові даного звуку свідчить про те, наскільки добре дана вправа виконується дитиною.