Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робота з фонетичним матеріалом.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
58.88 Кб
Скачать

Як дихає собачка?

Запропонуйте дитині зобразити собачку, якої жарко. У даному випадку дитина покладе кінчик язика на нижні зуби. Спробуйте вимовити звук в такому положенні.

Хитрий мишеня

Попросіть дитину уявити, як маленький мишеня навшпиньки тихенько крадеться по кімнаті, де спить кішка, намагаючись її не розбудити [ttt]. Нехай малюк покаже, як ходить мишеня, вимовляючи звук [t]. Ця вправа підходить і для роботи в групі. Можна його урізноманітнити, попросивши кого-небудь з дітей зобразити прокинулась кішку, коли вона біжить за мишеням. Роль кішки може виконати і викладач. При виконанні цієї вправи також скористайтесь аркушем паперу.

Дівчинка захворіла

При постановці звука [k] розповідаємо дитині невелику історію: «Одного разу маленька дівчинка гуляла на вулиці. Раптово пішов дощик. У неї не було парасольки. Вони бігла додому по калюжах і промочила ніжки. Увечері у неї почався кашель - [kkk] ».

Кидаємо камінчики

Запропонуйте дитині зобразити, як він кидає камінці в річку. Камінчики будуть падати в воду, видаючи при цьому звук [b ].

Гуси

Пограйте з малюком у гусей, попросивши його уявити, як гуси заплескали крилами і закричали [g].

Гріємо ручки

Запропонуйте малюкові погріти ручки або видихнути на дзеркальце або окуляри [h]. Якщо звук виголошено правильно, то руки відчують тепло, а стекла запотіють. Слідкуйте, щоб у дитини вийшов практично безшумний англійський звук [h] і не було призвука, характерного для російського [х], коли в ротовій порожнині задня частина язика притискається до м'якого піднебіння.

Корова

Нехай малюк зімкне губи і виголосить [m] так, як ніби він побачив щось дуже смачне [mmm].

Жуки

Запропонуйте малюкам показати, як дзижчать жуки, коли літають або плазують в траві [dз].

Мухи

Аналогічно вправі про жуків, дитині пропонується зобразити дзижчання мух [zzz].

Плач

При вимові звуку [w] попросіть дитину згадати, як плаче немовля. При виконанні цієї вправи дитина буде вимовляти звуки «уа».

Здуваємо кульки

Запропонуйте дітям уявити собі повітряні кульки, з яких виходить повітря [ssss].

Вітер

Нагадайте дитині, як взимку виє вітер за віконцем. Попросіть його зобразити це звук [u: u:].

На прийомі у лікаря

Нехай дитина уявить собі ситуацію, в якій він відвідує лікаря і показує йому шийку. Щоб лікар добре оглянув горло, дитині необхідно вимовити звук [a:].

Фонетичні ігри для навчання англійської вимови

Фонетична гра «Чую – не чую»

Мета гри: формування навичок фонетичного слуху.

Хід гри: учитель вимовляє слова, у яких є буква «N». Діти піднімають руку, якщо почують цю букву в слові. Перемагає та команда, у якої буде найменша кількість помилок.

Слова: name, engineer, cosmonaut, driver, friend, Great Britain, teacher, doctor, grandmother, fine, pilot, America, grandfather, no, doll.

Гра «Знайди назву»

Дітям пропонують знайти назви:

тварин, які починаються зі звука [d];

фруктів, що починаються ps звука [р]

Гра «Слухаємо звуки»

Учасники гри стають у коло. Один із гравців кидає м'яч іншому гравцеві й вимовляє звук, наприклад [i]. Гравець, піймавши м'яч, повинен назвати слово із цим звуком: little. Продовжуючи гру, він називає інший звук і перекидає м'яч сусідові.

Гра «У кого найкращий слух»

Дітей ділять на дві команди. Вчитель називає українські та англійські звуки. Коли діти чують англійський звук, то мають підняти руку, коли український – опустити. Діти, які помилилися вибувають з гри. Виграє команда, в якій на кінець гри залишиться більше учасників.

Гра «Чи є такий звук»

Вчитель називає певний звук, який діти мають знайти в словах, що називатимуться вчителем. Наприклад звук [Λ] шукають у словах: bus.book, cock. Duck, bee, drum, frog, mug, button. За кожну правильну відповідь дитина отримує фант. Ведучим можна призначати дитину, яка правильно виконала завдання.