Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ANALIZ_SUChASNOGO_STANU_MISTA.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
104.96 Кб
Скачать

3.3.Ландшафтно-рекреаційна територія.

Ландшафтно рекреаційна територія м. Миколаєва представлена на даний час системою озеленених територій, яка в поєднанні з водними просторами і іншими елементами природного ландшафту створює сприятливі умови для відпочинку населення. До складу цієї території входять: озеленені території загального користування (парки, сквери, бульвари, ліси); озеленені території спеціального призначення (водоохоронні, санітарно-захисні і т. ін.); території розміщення дачних і садівницьких товариств та об”єднань громадян; території лікувально-оздоровчих закладів; території пляжів.

 На даний час озеленені території загального користування у місті представлені незначною кількістю скверів і бульварів, які знаходяться в основному в Західному, Центральному і Східному сельбищних районах, а також у південній частині півострова Соляні. Основним недоліком існуючої системи озеленених територій являється недостатнє озеленення прибережних територій і недостатньо високий рівень їх благоустрою.

В Західному сельбищному районі доцільно розширити рекреаційну територію міста вздовж узбережжя р. Південний Буг. Від території Яхтклубу до території річкового порту намічено організація і розширення рекреаційної зони міста за рахунок території військового училища, а також шляхом намиву з подальшим будівництвом набережної і організацією прибережного парку у Лісках з гребним каналом.

В Центральному сельбищному районі озеленені території загального користування треба передбачити вздовж берега р. Інгул, на ділянці, де він омиває півостровів Ракетне Урочище, попередньо здійснивши насипні роботи на заболоченій території.

В межах Східного сельбищного району під створення озеленених територій загального користування доцільно використати півострів Аляуди і мілководдя р. Інгул в районі вул. Кірова після попереднього проведення намивних робіт.

В Північному сельбищному районі вздовж р. Південний Буг треба передбачити створення прибережного парку, який буде замикати композиційну вісь громадського центру цього району, а також провести озеленення берега ріки вздовж с. Матвіївка.

У Корабельному сельбищному районі міста передбачається значне розширення озеленених територій вздовж узбережжя Бузького лиману, з організацією прибережної зони відпочинку, а також приведення до належного стану існуючих озеленених територій – парку “Комсомольській”, парку “Дружба” з організацією в ньому зон спорту і розваг. Повністю підлягають озелененню усі території, які потрапляють у межі зон санітарної охорони Жовтневого водосховища, а також вільних від забудови ділянок санітарно-захисних зон сільськогосподарських підприємств.

У сельбищному районі Варварівка ділянки вільної від забудови території, які знаходяться в межах водоохоронної зони р. Південний Буг, а також такі, що не придатні під забудову (крутосхили, заболоченням і високим рівнем стояння ґрунтових вод, і т. ін.) доцільно використати в рекреаційних цілях з відповідною інженерною підготовкою і благоустроєм.

У сельбищному районі Коларівка можлива організація розвинутої ландшафтно-рекреаційної зони за рахунок територій, які прилягають до р. Інгул. Передбачається перетворення лісів, що ввійшли в межі міста, у лісопарки з організацією міських зон відпочинку.

 3.4.Райони розміщення дачних і садівницьких товариств та об”єднань громадян.

В межах міста знаходиться значна кількість районів розміщення дач та садових ділянок. В основному ці райони розташовані на прибережній території рік Південний Буг, Інгул, а також Бузького лиману. Ці райони на перспективу можуть бути реконструйовані в райони котеджної забудови з мало і середньоповерховими одноквартирними житловими будинками за умови приведення вулично-дорожньої мережі та інженерного обладнання у відповідність до нормативів садибної забудови міста.

Виняток становлять найбільш віддалені райони, що розташовані між Великою та Малою Коренихами, біля Тернівки та в районі селища Горького. Обов’язковою умовою при реконструкції районів, що розташовані на прибережних територіях, є дотримання положень, що стосуються організації водоохоронних зон.