Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ANALIZ_SUChASNOGO_STANU_MISTA.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
104.96 Кб
Скачать

Глава 4.

Мережа вулиць і доріг.

 Аналізуючи сучасний стан мережі вулиць і доріг Миколаєва слід визначити, що в місті вже склалася достатньо розвинута мережа магістральних вулиць і доріг з наявністю дублюючих зв’язків у центральній частині міста. Одначе, наявність ряду несприятливих факторів, таких як водні перепони, залізничні колії і станції затримує розвиток транспортних зв’язків як з зовнішньою мережею доріг, так і між окремими районами міста. На даний час значні потоки транзитного транспорту перевантажують центральну частину міста, що ще більше посилюється відсутністю магістралей, які б з’єднували між собою основні виходи з міста на зовнішню мережу доріг, проходячи по периферії сельбищних районів.

Відсутній прямий і надійний транспортний зв’язок між центральною частиною міста та Центральним промрайоном, а також житловим районом Лески. Пропуск інтенсивного транспортного потоку в Одеському напрямку зазнає труднощів в зв’язку з перевантаженням Варварівського мосту, який має недостатню ширину проїзної частини і фактично є єдиним мостом через Південний Буг, як у межах міста, так і в межах південної частини Миколаївської області.

Несприятливі умови для руху транспорту мають місце на Херсонському шосе і вул. Кірова на їх виходах за межі міста в зв’язку з тим, що вони пересікають в одному рівні залізничні колії. Крім того в межах забудови ширина Херсонського шосе в червоних лініях не відповідає його призначенню.

Зв’язок центральної частини міста з Корабельним районом та з Миколаївським глиноземним заводом здійснюється по проспекту Жовтневому, ширина якого на деяких ділянках не відповідає його призначенню. Крім того, проспект Жовтневий у районі вул. Самойловича пересікається в одному рівні з залізничною колією, по якій проходить багато вантажів, що потребує перекриття автомобільного руху майже кожні півгодини.

Питання виносу транзитного транспорту за межі Миколаєва частково вирішені завдяки існуючої обхідної автодороги Херсон-Одеса на відрізку від Херсону до Київського шосе.

Запроектована на північ від міста нова державна магістральна автомобільна дорога з будівництвом мостового переходу через р. Південний Буг у районі с. Матвіївка увійде до складу транспортного Євро-Азіатського коридору та Чорноморської Економічної Спілки. Ця автомобільна дорога зв’яже між собою Херсонське, Київське, Одеське та інші напрямки і буде сприяти виносу транзитних потоків з центральної частини міста.

Існуюча на даний час обхідна дорога стане магістраллю загальноміського значення для обслуговування північної частини міста.

 

На даний час по функціональному значенню до магістральних вулиць загальноміського значення можна віднести проспект Леніна, проспект Жовтневий, Херсонське шосе, проспект Героїв Сталінграду, Одеське шосе, вул. Пушкінську, вул. Космонавтів. Ці вулиці і в подальшому складуть основу магістральної мережі міста, яку передбачається розвинути і модернізувати з метою значного поліпшення транспортного обслуговування міста та з урахуванням його територіального розвитку.

Головна транспортна функція магістральних вулиць загальноміського значення – забезпечення транспортного зв’язку між житловими, промисловими районами і центром міста, центрами сельбищних районів, а також виходів на зовнішні автомобільні дороги. Передбачається створити дві широтні магістралі загальноміського значення, які пройдуть з півночі і півдня центральної частини міста.

Нова північна широтна магістраль пройде від проспекту Героїв Сталінграду між територією заводу 61 комунара та університету у напрямку Ракетного урочища з будівництвом мостового переходу через р. Інгул і далі по вулицям 8 і 9 воєнним (з одностороннім рухом), вздовж узбережжя р. Інгул до з’єднання з вулицею Кірова і подальшим виходом в напрямку Кривого Рогу. У районі проспекту Героїв Сталінграду ця магістраль по існуючому мосту через р. Інгул і з’їзду з нього по вул. Набережній вздовж Лагерного поля одержує вихід на Варварівський міст і далі на Одеський напрямок.

Південна широтна магістраль пройде від Одеського шосе вздовж східної мережі птахофабрики, далі по новому мосту через р. Південний Буг, який намічається в чотирьох км на південь від Варварівського мосту, з виходом на вул. Червоних Майовників і Індустріальній з переходом по естакаді через залізничні колії станції Миколаїв до привокзальної площі, від якої по вул. Скороходова і Залізничній вийде до проспекту Жовтневий.

Об’єднують ці магістралі в єдину систему магістралі-перемички – вул. Пушкінська, вул. Комсомольська, а також вул. Космонавтів.

 

В генеральному плані Миколаєва (1985 р.) і в Концепції територіального розвитку (1997р.) передбачалось продовження магістралі загальноміського значення, яка проходить по вул. Залізничній, в південному напрямку з переходом через залізничну колію в різних рівнях і з проходженням через територію дач і розсадник Зеленбуду до проспекту Жовтневого. Від цього рішення, яке пов’язано з значним зносом доцільно відмовитись, а вулицю Залізничну передбачається продовжити до місця перетину проспекту Жовтневого з залізничною колією, де буде побудована відповідна транспортна розв’язка.

В Корабельному районі з метою розвантаження проспекту Жовтневого від автотранспорту (переважно вантажного) передбачається організація нової магістралі загальноміського значення, яка пройде від проспекту Жовтневого вздовж коридору ЛЕП з виходом до вул. Степової, а далі пройде по цій вулиці, перетне в різних рівнях залізничну колію на МГЗ і по вул. Доктора Самойловича вийде до проспекту Жовтневого.

Нова магістраль загальноміського значення передбачається для зв’язку нового сельбищного району Коларівка з центральною частиною міста. Цю магістраль протрасовано в північно-східному напрямку від північної широтної магістралі вздовж р. Інгул з переходом через неї по мосту, що намічається, і з виходом на обхідну автодорогу. Функції магістралі загальноміського значення будуть виконувати вулиці, що проходять від проспекту Героїв Сталінграду через Тернівку до автодороги на Кіровоград.

 Система магістральних вулиць загальноміського значення розвивається і доповнюється магістральними вулицями районного значення, які забезпечують транспортний зв’язок між житловими районами, а також житловими і промисловими районами, громадськими центрами і виходять на магістральні вулиці загальноміського значення.

Крім магістральних вулиць мережа вулиць і доріг міста представлена вулицями і дорогами місцевого значення (житлові вулиці, дороги у промислових і комунально-складських зонах і т. ін.), які забезпечують транспортний і пішохідний зв’язок на території житлових районів, а також виходи на магістральні вулиці.

На представленій у складі даної роботи схемі показані магістральні вулиці загальноміського і районного значення, а також основні житлові вулиці у межах червоних ліній, які відокремлюють їх територію від інших функціональних територій міста. Ширина вулиць у червоних лініях прийнята залежно від їх класифікації: магістральних вулиць 35-70 м, житлових 20-30 м. У забудованій частині міста ширина вулиць прийнята з урахуванням збереження існуючої забудови.