Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
434.69 Кб
Скачать

15. Методика застосування інтерактивних технологій в процесі профільного і професійного навчання. Їх характеристика та умови застосування.

Інтерактивне навчання – це специфічна форма організації пізнавальної діяльності, яка має конкретну передбачену мету створення комфортні умови навчання, за яких кожен учень відчуває успішність, інтелектуальну спроможність.

Суть інтерактивного навчання полягає в тому, що навчальний процес відбувається за умов постійної, активної взаємодії всіх учасників.

Організація інтерактивного навчання передбачає – моделювання життєвих операцій, використання рольових ігор, спільне рішення проблеми на основі аналізу обставин та відповідної ситуації.

Найефективнішими інтерактивними методиками є такі, які забезпечують теоретичну і практичну підготовленість учня до творчого застосування знань, умінь і навичок.

Забезпечити використання інтерактивної методики можливо в умовах групової і парної форм організації навчальної діяльності. Робота в малих групах надає всім учасникам можливість діяти, практикувати навички співробітництва міжособистісного спілкування ( прийомами активного слухання, виробляти загальне рішення, формувати майстерність розв’язання педагогічних задач, конфліктів).

Робота в малих групах не ізолює учнів один від одного, а навпаки, дає змогу реалізувати природне прагнення до спілкування, взаємодопомоги співробітництва, до активного засвоєння навчального матеріалу, особливо на етапах закріплення і поглиблення знань, систематизації й узагальнення вивченого матеріалу, контролю та корекції знань.

До методів інтерактивного навчання також належать: тренінги, ділові ігри, операційні ігри, дебати, семінари, практикуми, конференції, проблемні лекції.

16. Використання тренажерів при формуванні професійних вмінь і навичок в учнів старших класів з технологічного напряму.

Головне призначення тренажерів – це формування вмінь і навичок професійної діяльності. Дидактична специфіка їх полягає в наступному:

а) дидактизація конструкцій тренажерів (потрібно забезпечити їх достатню кількість або змінити їх конструкцію чи інформаційну можливість;

б) розробка методики навчання на тренажерах, яка полягає у :

- активізація опорних знань і вмінь перед початком роботи;

- передбачає систему дій учнів на тренажери;

- створення моделі орієнтованої основи тренувальних дій учня;

- забезпечити активну роботу учнів при мінливості кількості тренажерів.

Також тренажери мають такі аспекти:

  • технічні – полягають у поєднанні робочого місця викладача і оснащеної майстерні;

  • змістовий - це демонстрація явищ, предметів або їх зображення незалежно від того, яким апаратом або пристроями вона здійснюється;

  • методичний аспект навчально-матеріальної бази – полягає у створенні найкращої технології використання у реалізації двох попередніх аспектів. Він має дидактичні закономірності спільні для вчителів, навчальних майстрів і учнів:

  1. активізація пізнавальної діяльності учнів шляхом поєднання демонстрації наочності зі словом вчителя або учнів;

  2. розвиток розумової діяльності учнів залежно від послідовності поєднання слова і наочності;

  3. моделювання предметів, явищ і процесів засобів наочності, яка моделює реальну дійсність;

  4. полісенсорність використання засобів наочності (треба враховувати різні відчуття учнів у навчанні – зоровим, слуховим, моно руховим, тактивно-моторні практичні дії);

  5. забезпечення зворотного зв’язку, стимулювання і корекція наочного навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]