Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
434.69 Кб
Скачать

56. Характеристика різних видів лабораторно-практичних робіт із загально-технічних і спеціальних дисциплін.

Лабораторно-практичні роботи, що розглядаються як засіб включення учнів у самостійну роботу дослідницького характеру, мають важливе значення у процесі теоретичної підготовки з професійного навчання. Мета лабораторно-практичних робіт полягає в тому, щоб закріпити та поліпшити знання учнів , що були набуті в процесі їхньої теоретичної підготовки. Таким чином лабораторно-практичні роботи мають велику значення не лише для оволодіння елементами конкретної професії, але й для політехнічної освіти.

У процесі лабораторно-практичних робіт учні оволодівають цілим колом політехнічних знань і вмінь, що потрібні практично спеціалісту будь-якого профілю.

Види лабораторно-практичних робіт: між предметні; ілюстративні; дослідницькі.

Лабораторно-практичні робіт , як відомо, можна проводити фронтально та у формі практикумів. Проте перший варіант організації заняття відпадає, бо для проведення лабораторно-практичних робіт майже всіх профілів професійного навчання потрібна більша кількість обладнання, ніж у школі.

57. Методика підготовки лабораторно-практичних робіт із загально-технічних і спеціальних дисциплін.

Навчальна програ­ма із загально-технічних і спеціальних дисциплін передбачає велику кількість лабораторно-практичних робіт. Кожна з них має свій зміст, яким визначається характер і по­слідовність дії учнів. Разом з тим лабораторно-практичні роботи мають з точки зору методики багато спільного: завдання, передбачені лабораторно-практичними роботами, пов'язані з певними дослідженнями, які збагачують учнів новими знаннями, поширюють їх техніч­ний кругозір. Виконання лабораторно-практичних робіт дуже часто супро­воджується ескізуванням, виконанням певних розрахунків; виснов­ки, до яких прийшли учні, відбиваються в звіті; при виконанні лабораторних робіт учні спираються на свої знання з основ наук.

Під час проведення занять учителю доводиться керувати одночасно декількома різними лабораторно-практичними робота­ми (що досить складно) і тому заняття мають звичайно таку структуру:

-вступна бесіда, під час якої учням повідомляють теми та цілі лабораторно-практичних робіт,

повторюється відповідний теоретичний матеріал, додаються основні теоретичні відомості та практичні

вказівки щодо використання інструкцій до лабо­раторно-практичних робіт;

-розподіл учнів за ланками;

-самостійна робота учнів, що супроводжується обходом ро­бочих місць учителем з метою перевірки ходу роботи та внесен­ня необхідних корективів;

-заключна бесіда (підведення підсумків роботи, постанов­ка завдання на наступне заняття).

Лабораторно-практичні роботи можна проводити у кабінетах професійного навчання, майстернях та інших місцях, де відбу­вається практична підготовка учнів.

З наведеного видно, що проведення лабораторно-практичних робіт вимагає значної підготовки.

План лабораторно-практичиої роботи складається за довіль­ною формою.

Короткий план заняття

Організаційний момент.

Вступна бесіда з метою перевірки підготовленості учнів до заняття,

Вступне інструктування.

Самостійна робота учнів.

Поточне інструктування (із вказівкою щодо кількості обходів кожного робочого місця та їх мети).

Підведення підсумків,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]