Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
434.69 Кб
Скачать

17. Ергономічні, дидактичні та санітарно – гігієнічні вимоги до навчальних приміщень і робочих місць учнів , вчителя та навчального майстра.

До складу майстерень входять допоміжні приміщення, які призначені для зберігання наочних посібників, навчального обладнання, матеріалів, незакінчених робіт учнів.

Приміщення навчальних майстерень повинні бути світлими, теплими і сухими. Забороняється організація майстерень у підвальних і напівпідвальних приміщеннях.

В навчальних майстернях обладнуються робочі місця учнів індивідуального та колективного користування та робоче місце вчителя у відповідності до вимог ергономіки.

Робоче місце вчителя розміщується на підвищенні розміром 3600х2000х200 мм, яке оснащується столом з місцем для технічних засобів навчання, класною дошкою та обладнанням необхідним для демонстрації прийомів роботи. В зоні робочого місця вчителя рекомендується розміщувати шафи-секції для зберігання навчальних посібників, підручників та пристосувань.

Приміщення майстерні оформляється стендами, таблицями і плакатами: правила техніки безпеки, виробничої санітарії, технології обробки матеріалів, матеріалознавства, профорієнтації.

Навчальні майстерні повинні мати природне освітлення. Незалежно від розміщення вікон, світло повинно падати на робоче місце зліва. При загальній площі більше 64 м2 слід передбачати додаткове освітлення. Висота вікна повинна бути не меншою 2,2 м від підлоги.

Штучне освітлення приміщень може бути забезпечене люмінісентними лампами розжарювання. Рівень штучного освітлення навчальних майстерень повинен бути при використанні ламп розжарювання - 150 лк і 300 лк – при люмінісентних лампах.

Світильники потрібно розміщувати у 2 ряди, паралельно до вікон. Також крім загального освітлення слід передбачити місцеве освітлення.

В навчальних майстернях обладнуються робочі місця учнів індивідуального і колективного користування та робоче місце вчителя у відповідності до вимог ергономіки. Кількість робочих місць у майстернях визначається наповненістю класів ;і урахуванням поділу на підгрупи у відповідності до встановлених діючих нормативів.

Колір фарбування стін, обладнання, інструментів добирається відповідно до вимог ергономіки і технічної естетики, з використанням сигнальних кольорів і знаків безпеки.

Приміщення майстерень повинні бути світлими, теплими, сухими.забороняється організація майстерень у підвальних і напівпідвальних приміщень.

18.Навчально – матеріальна база з профільного і професійного навчання : види, призначення , організація і обладнання . Вимоги до навчально-матеріальної бази з профільного і професійного навчання.

Навчальні майстерні оснащуються верстатним та іншим обладнанням у відповідності з “Типовим переліком навчально-наочних посібників і навчального обладнання для загальноосвітніх навчально-виховних закладів”, а також дидактичними матеріалами, технічною і технологічною документацією.

До складу майстерень входять допоміжні приміщення, які призначені для зберігання навчально-наочнихпосібників, навчального обладнання , матеріалів незакінчених робіт учнів та встановленням електрифікованого обладнання, яке використовується вчителями для виконання робіт.

Приміщення майстерень оформляються стендами, таблицями і плакатами з безпеки праці і виробничої санітарії, матеріалознавства, технології обробки матеріалів, профорієнтації тощо. В майстернях організовують постійно діючі виставки виробів, виготовлених учнями.

В ЗНЗ є такі навчальні майстерні :

  1. Для профільного навчання учнів 10-12класів;

  2. Обробки деревини;

  3. Обробки металів;

  4. Обробки тканини;

  5. Обробки волокнистих матеріалів;

  6. Обробки харчових продуктів.

  7. Автосправи ;

  8. Електротехніки;

  9. Радіотехніки.

При виконанні конкретних видів робіт робочі місця учнів забезпечуються інструкціями з безпеки праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]