Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Spory_gotovye_33__33__33__33.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
888.32 Кб
Скачать

62. Медичне страхування громадян, що виïжджають за кордон.

Добровільна форма медичного страхування дає змогу громадянам, які виїжджають за кордон, укласти договори страхування (асистанс) на випадок раптового захворювання, тілесних пошкоджень унаслідок нещасного випадку, смерті під час перебування за кордоном. Головна мета асистансу – негайне реагування в надзвичайних обставинах, надання клієнтові моральної, медичної, технічної допомоги. Договір страхування перебачає відповідальність страховика у разі потреби медичного транспортування хворого до найближчої або спеціалізованої лікарні, транспортування в країну проживання з медичним супроводом, репатріацію тіла застрахованного, дострокове повернення, екстрену стоматологічну допомогу, юридичну допомогу.

До учасників страх належить асистанс-компанія, на які покладається обовязок у разі звернення застрахованного доставити його у лікувальний заклад, передати кваліфікованому медичному персоналу, контролювати процес надання допомоги. (н-д, міжнар асистанс-компанія «СORIS»).

Поліс не передбачає відшкодування вартості медичних послуг з цілеспрямованого лікування за кордоном, лікування від хвороб, які були відомі страхувальнику на момент укладання договору, та якщо лікування не є невідкладним.

Не відшкодовуються витрати у разі лікування хронічних захворювань, стоматологічного протезування.

Є максимальний розмір страхової суми та франшиза.

СК безпосередньо сплачують рахунки клінік і транспортних організацій, але якщо хворий бажа самостійно оплатити відвідування лікаря, СК компенсує витрати за умови, що діагноз, вказаний в рахунку, є раптовим захворюванням або нещасним випадком.

63. Змiст поняття «пiдприємницькi ризики». Форми I види страхування.

Форми. Потреба підприємств у захисті від збитків може бути забезпечена шляхом самострахування, створення товариств взаємного страхування, укладання договорів страх із СК. Самострахування не дає змогу акумулювати достатній обсяг коштів. Товариства взаємноо страх в Україні ще відсутні, оскільки не вироблена законодавча база для їх функціонування.

Ризики підприємств, які підлягають страховому захисту (вони ж види страх):

1) страхування майна (страх від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ, страх втрати прибутку внаслідок простоїв, страх машин від поломок, страх електронного обладнання, страх вантажоперевезень, страх інвестицій, страх кредитів)

2) страх відповідальності (страх відповідальності товаробника за якість продукції, страх відповідальності за забруднення довкілля, страх цивільної відповідальності власників наземного транспорту, страх відповідальності роботодавця).

3) страх персоналу (страх працівників від нещасних випадків, медичне страх, страх життя працівників та їхніх дітей).

В розвинених країнах СК пропонують пакетне страх, оскільки страх події на підприємствах зазвичай комбінують різні ризики. В Україні пакетне страх не застосовується, СК пропонують страх від вогню та стихійних явищ.

64. Види полiсiв страхування майна вiд вогню та ïх особливостi.

Вогневе страх – найпоширеніший вид майнового страх.

Суб’єкти: страхувальники – будь-які підприємства, СК, може бути вигодонабувач.

Об’єкт. Майно, яке перебуває у власності, розпорядженні, управлінні на умовах оренди або лізингу страхувальника (будівлі, споруди, об’єкти незавершеного виробництва, обладнання, інвентар, продукція, сировина, матеріали, паливо тощо).

Майно поділяють на групи: 1) будівлі, споруди; 2) обладнання, машини, інвентар; 3) продукція та незавершене виробництво; 4) товари. Застрахованим може бути як усе майно, так і його частина.

Не приймаються на страх: готівка, цінні папери, монети, моделі, зразки, дорогоцінні метали та каміння, рукописи, бухгалтерська документація…

Основні ризики: пожежа, удар блискавки, вибух.

Пожежа – ймовірність виникнення збитку внаслідок знищення або пошкодження об’єкта страх вогнем, здатним самостійно поширюватись за межі місць, спеціально призначених для його розведення та підтримання. Не обов’язкова поява вогню у вигляді відкритого полум’я, достатньо тління та горіння. Не покриваються страховим захистом і не підлягають відшкодуванню збитки через пошкодження вогнем, що виникли не в результаті пожежі, а також збитки, спричинені під час обробки вогнем, теплом або іншим термічним впливом.

Удар блискавки – влучення блискавки, а саме збиток від теплової дії блискавки та від руйнівної дії на майно тиску повітря, викликаного блискавкою.

Вибух - збиток внаслідок стрімкий прояв енергетичної сили від потягу газів або пари до їх розширення.

Ця група ризиків позначається абревіатурою FLEX.

За додатковими умовами можуть бути включені ризики: стихійні явища; пошкодження водою з водогінних, каналізаційних, протипожежних систем; вибух парових котлів, газосховищ; крадіжка зі зламом; биття віконного скла, вітрин; зловмисні дії третіх осіб.

За к-тю риз від яких застр. майно в рамках вогн стр. можна виділити 3 види дог-ів стр.:

1 - чисте стр-я від вогню, вибуху, удару блискавки;

2 - комплексне або розширене стр. від вогню та інших небезпек;

3 - стр-я майна від всіх ризиків.

Не відшкодовуються збитки внаслідок: військових дій, війни, ядерного вибуху, радіації, навмисних дій або грубої необережності, спалаху, бродіння, гниття, обвалу будівель або їх частин.

Страх сума визначається по групам: 1) обладнання, машини – сума на придбання еквівалента – сума зносу; 2) будівлі, споруди – вартість будівництва або зведення з урахуванням місцевості, зношення; 3) продукція, незавершене виробництво – вирати на повторне виготовлення, але не вище ціни продажу; 4) товари та сировина – за цінами закупівлі. СС встановлюється по кожному об’єкту або для їх сукупності.

Місце страх. Страх захист поширюється виключно на вказане в угоді місце страх.

Страховий тариф і премія. Залежать від виду майна та обсягу відповідальності страховика. Тарифи диференційовані по групах: 1) обладнання, машини – 0,1-2,5%; 2) будівлі, споруди – 0,1-0,25%; 3) продукція та незавершене виробництво – 0,3-3%; 4) товари 1-4%.

Розмір доплати страхового платежу у разі збільшення СС: ДСП= (П2-П1)* К/Т, К – кількість повних місяців до кінця дії договору страх, Т – строк дії договору.

Термін. Стандартно на 1 рік.

Франшиза. Певний % СС або в абсолютній сумі.

Страхове відшкодування. Розмір збитку визначається страховиком на підставі даних огляду пошкодженого майна, раніше визначених СС та інших документів. СВ у разі повного знищення майна – у розмірі повної вартості за вирахуванням залишків, але не більше СС. У разі часткового пошкодження майна – у розмірі витрат на його відновлення, які включають: витрати на матеріали та запасні частини для ремонту; витрати на оплату робіт з ремонту, витрати з доставки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]