Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Spory_gotovye_33__33__33__33.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
888.32 Кб
Скачать

133. Страхування відповідальності громадян. Види і форми страхування.

Володіючи майном, rромадяни можуть зазнавати не лише збитків унаслідок втрати свого майна в результаті стихій- них явищ, техногенних аварій, викрадення, а й необережною по- ведінкою, недбалістю, вимушеними діями або навіть бездіяльністю можуть заподіяти шкоди іншим (третім) особам. Даним видом стр. ередбачається відпо- відальність особи, яка заподіяла шкоди життю, здоров'ю або майну третьої асоби.

Йтиметься про:

  • страхування цивільної відповідальності rромадян цкраїни, що мають у власності або іншому законному володінні зброю;

  • страхування відповїдальності власників собак за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам.

  • страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів

Виходячи з досвіду інших країн можна стверджувати, що пе- релік таких об'ектів етрахування може бути розширений. Страхування може бути обов'язковим і добровільним.

Метою обов'язкового страхування цивільної відповідальності громадян України, що мають у власності або іншому законному володінні зброю, е відшкодування збитків, заподіяних життю, здоров'ю та майну третіх осіб унаслідок володіння, зберігання чи використання зброї.

Страхувальниками е громадяни України, які володіють, збері- гають або використовують бойову нарізну вогнепальну, вихоло- щену та навчальну, несучасну стрілецьку, мисливську нарізну та гладкоствольну, спортивну, холодну, пневматичну зброю калібру понад 4,5 мм.

Треті особифізичні та юридичні особи, яким заподіяна шкода внаслідок володіння, зберігання або використання зброї.

06 'єкмом стракування відповідальності власників (користу- вачів) зброї е майнові інтереси, пов'язані з відшкодуванням стра- хувальником заподіяної ним шкоди житгю, здоров'ю або майну фізичних та юридичних осіб унаслідок володіння, зберігання чи використання зброї,

Страховими ризиками е смерть, інвалідність чи втрата праце-

здатності фізичної особи, а також пошкодження чи знищення майна

фізичної або юридичної особи, заподіяні страхувальником унас- лідок володіння, зберігання чи використання зброї.

Страхова сума за договором встановлюеться:

—у разі смерті третьої особи — 11 000 грн;

—у разі призначення третій особі І групи інвалідності — 8250 грн, II — 5500 грн, III групи — 2750 грн;

—за кожний день непрацездатності третьої особи — 20 грн, але не більш як 2500 грн;

—у разі пошкодження (знищення) майна третьої особи — не більш як 30 000 грн.

Строк страхування. Договір страхування може бути укладе­ний на термін від одного до десяти років.

Порядок укладання договорів страхування. Громадяни — вла­сники чи користувачі зброї повинні укласти договір страхування відповідальності власників чи користувачів зброї до або під час реєстрації, перереєстрації зброї, отримання дозволу на право збе­рігання, носіння відомчої зброї під час виконання службових обов'язків, закріплення за ними зброї.

Страховий тариф одночасно є страховим платежем і становить один неоподатковуваний мінімум на один рік страхування на од­ного власника зброї незалежно від кількості одиниць зброї в нього.

Обоє 'язкове страхування відповідальності власників собак за шкоду, яка може бути"заподіяна третім особам. Цей вид стра­хування здійснюється з метою забезпечення відшкодування шко­ди, заподіяної життю, здоров'ю та майну третіх осіб унаслідок агресивної або непередбаченої дії собаки, власником якої є стра­хувальник. Страховиком може бути будь-яка компанія, яка отримала лі­цензію на цей вид страхування.

Страхувальниками можуть бути дієздатні громадяни, які на законних підставах є власниками собак.

Треті особи — фізичні та юридичні особи, яким заподіяна шкода внаслідок агресивної або непередбаченої дії собаки.

Об'єктом страхування є майнові інтереси, пов'язані з відшкоду­ванням страхувальником шкоди, заподіяної життю, здоров'ю або майну третіх осіб внаслідок агресивної або непередбаченої дії собаки.Страховими ризиками, унаслідок яких настає цивільно-правова відповідальність страхувальника щодо відшкодування ним шкоди, є:

—смерть, інвалідність, втрата працездатності фізичної (тре­тьої) особи;

—тимчасовий розлад здоров'я у дитини (третьої особи);

—пошкодження або знищення майна третьої особи.

Страхові суми з цього виду страхування аналогічні страховим сумам зі страхування відповідальності власників зброї: за смерть третьої особи 11 000 грн; за І, II, Ш групу інвалідності — 8250,5500, 2750 грн відповідно; за кожний день непрацездатності по- терпілої третьої особи та кожний день лікування розладу здоров'я в дитини — 20 грн, але не більш як 2500 грн; за пошкодження чи знищення майна — не більш як 30 000 грн,

Страховий тариф установлюеться в розмірі одного неоподатко- вуваноro мінімуму доходів громадян терміном на один рік незалеж- но від породи собаки для фізичних осіб і два неоподатковуваних мі- німуми доходів громадян терміном на один рік для юридичних осіб.

Франшиза. У договорі страхування ветановлюеться безумовна франшиза, розмір якої становить три неоподатковуваних мініму- ми доходів громадян на страховий випадок.

Строк страхування та порядок укладення договорів. Власники собак повинні укласти договір на термін не менше одного року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]