Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FDSP_gos (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
519.68 Кб
Скачать

41. Фінансова оцінка ефективності інвестицій суб’єкта господарювання у цінні папери

Інвестиції — це всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об’єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (дохід) або досягається соціальний ефект.

Інвестиції здебільшого класифікуються за такими ознаками:-об’єктами вкладення (фінансові та реальні);--строками інвестування (короткострокові, довгострокові);--характером участі в інвестиційному процесі (прямі, непрямі).

Під фінансовими інвестиціями розуміються активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (процентів, дивідендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигід для інвестора.

Класифікація фінансових інвестицій за об’єктами вкладень:

- інвестиції в асоційовані та дочірні підприємства;-- інвестиції у спільну діяльність без створення юридичної особи;-- придбання корпоративних прав інших підприємств;

- придбання боргових фінансових інструментів.

Фінансові вкладення можуть бути довго- і короткострокові. Розрізняють також вкладення у корпоративні права інших підприємств і вкладення в боргові фінансові інструменти тощо.

Об’єктами довгострокового фінансового інвестування можуть бути:

цінні папери, які засвідчують право власності (акції);-цінні папери, що засвідчують відносини позички (облігації, ощадні та інвестиційні сертифікати, векселі);-облігації державних та місцевих позик;-вкладення в статутний капітал інших підприємств, створених на території країни та за кордоном.

Інвестування в коштовні папери здійснюється підприємством в таких основних формах: 1. Вкладення капіталу до статутних фондів спільних підприємств (покупка їх акцій). Пріоритетною метою цієї форми інвестування є не стільки здобуття високого інвестиційного прибутку скільки встановлення форм фінансового впливу, на підприємства для забезпечення стабільного формування свого операційного прибутку.

2. Вкладення капіталу в прибуткові види коштовних паперів інструментів грошового ринку – депозитних сертифікатів Ця форма фінансового інвестування направлена, в першу чергу, на ефективне використання тимчасово вільних грошових активів підприємства.

3. Вкладення капіталу в прибуткові види фондових інструментів. Вона характеризується вкладенням капіталу в різні види коштовних паперів, які вільно обертаються на фондовому ринку. Використання цієї форми фінансового інвестування пов'язане з широким набором альтернативних інвестиційних рішень, як по інструментах інвестування, так і по його термінах; вищим рівнем державної регуляції і захищеності інвестицій; розвиненою інфраструктурою фондового ринку; наявністю оперативно наданої інформації про полягання і кон'юнктуру фондового ринку в розрізі окремих його сегментів і інших чинників. Облігація це інструмент позики – це борговий коштовний папір, що характеризується чіткою передбаченістю інвестиційного доходу, розмір якого можна визначити у будь-який момент їх звернення. Передбаченість рівня інвестиційного доходу дозволяє без особливих проблем зіставляти інвестиційні якості боргових коштовних паперів, як за шкалою "прибутковість-ризик" так і за шкалою "прибутковість-ліквідність".

Кроме того, долговые ценные бумаги имеют приоритетные права погашения обязательств при банкротстве эмитента, который значительно снижает уровень несистематического их риска.

Акція – інструмент власності – це різновид пайових коштовних паперів, що характеризуються низьким рівнем передбаченості їх інвестиційного доходу, який оцінюється по двох параметрам — рівнем майбутніх виплат дивідендів і приростом курсової вартості фондового інструменту. По цими коштовним паперам при ефективній господарській діяльності емітента можливе здобуття більше високого рівня інвестиційного доходу в порівнянні з борговими коштовними паперами того ж емітента. При цьому для акцій характерна більше висока міра кореляції доходів з темпами інфляції. В той же час, нестабільність інвестиційного доходу робить їх більш ризиковими інструментами інвестування, тому що вони не захищені ні від систематичного, ні від несистематичного, видів ризків. Низька ефективність господарської діяльності емітента може привести не лише до втрати інвестиційного доходу по пайових коштовних паперах, але і до часткового (а в разі банкротства - і повного) втрати вкладеного в них капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]