Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сем 2011 Cоціологія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
268.29 Кб
Скачать

Тема №1 Соціологія як наука

Питання:

  1. Предмет дослідження соціології

  2. Місце соціології серед інших суспільних наук.

  3. Поняття соціальної системи.

  4. Функції соціології.

  5. Методи соціології.

/ Література: 1, 4, 8, 12, 13, 15, 16 /

Методичні рекомендації

При підготовці до семінару треба зрозуміти сутність поняття «суспільство». Корисно визначити, які галузі науки вивчають закономірності розвитку і функціонування суспільства. Треба зрозуміти, що є предметом дослідження соціології, а також що презентує її окремі структурні елементи. Доцільно звернути увагу на сутність понять «мікро» і «мікросоціологія», провести взаємозв’язок з проблемою соціальної діяльності людей.

Треба досконало ознайомитися з різноманіттям функцій соціології. Можна

провести відрізнення між законами співіснування соціальних явищ, законами, що пояснюють тенденції загального соціального розвитку, фіксують причини зв’язків між соціальними явищами тощо.

Важливо зрозуміти високий статус соціології як науки у сучасному світі, усвідомити перспективи її подальшого розвитку, що обумовлюються розвитком самого сучасного суспільства. Є доцільним запам’ятати, що кризова ситуація, що є зараз характерною для українського суспільства, тісно пов’язана з

девіантною поведінкою певних груп населення, з розповсюдженням наркоманії та алкоголізму. Слід уявити, що використання результатів наукових досліджень у галузі соціології на практиці допоможе вести боротьбу з більшістю соціальних проблем у суспільстві.

ТЕМА №2 Історичні аспекти формування соціологічної думки

Питання:

1. Виникнення соціології як науки.

2. Соціологічні погляди перших соціологів: О Конт, Г.Спенсер, Е.Дюркгейм.

3. Розвиток соціології в Німеччині. Соціологічна теорія М.Вебера.

4. Розвиток марксистської соціології.

5. Розвиток соціології в Росії та Україні.

/Література: 1, 8,10, 20, 18, 20,22, 23,30/

Методичні рекомендації

В процесі підготовки до теми семінарського заняття доцільно звернути увагу на історичні етапи розвитку соціологічної думки, на непростий процес поступового накопичення та усвідомлення соціологічних знань. Треба з’ясувати сутність та специфіку соціологічних поглядів представників різних історичних періодів та наукових шкіл в галузі соціологічного знання, зокрема О.Конта, Г.Спенсера, Е.Дюркгейма, Роберта Мертона, Г.Зиммеля, інших.

Доцільно зрозуміти особливості процесу формування соціології в США, а також в Росії та Україні. Треба усвідомити значення соціологічної інформації в професійної підготовки моряка.

Є доцільним звернути увагу на значення наукової соціології в теперішній час. Слід погодитися з необхідністю подальшого інтенсивного розвитку наукової соціологічної думки, що надає підстави для більш чіткого з’ясування характеру та структури сучасного українського суспільства, специфіки його політичного життя, структури, перспективи соціально - економічного та культурного розвитку тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]