Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сем 2011 Cоціологія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
268.29 Кб
Скачать

Тема №3 Соціальна структура суспільства

Питання:

  1. Соціальна структура суспільства.

  2. Соціальні групи.

  3. Теорія соціальної стратифікації.

  4. Поняття про соціальну мобільність.

  5. Соціальна взаємодія і соціальні групи як різновид соціальних спільностей.

/ Література: 1, 4, 7, 8, 10, 13, 15, 16/

Методичні рекомендації

Підготовка до семінару ставить за необхідне з’ясувати сутність категорії «структура суспільства», що передбачає наявність певних відносно самостійних, але пов’язаних між собою елементів. Є доцільним звернути увагу на значення, сутність та механізми дії таких соціальних явищ, як «соціальна структура суспільства», «соціально-класова структура», «соціальні групи», «соціальні інститути», «соціальні організації» тощо. Треба визначити сутність кожного поняття та зрозуміти наявність соціальних взаємозв’язків, що їх утворюють. Слід знати, що соціальна структура - це не просто набір елементів, які її утворюють. Є доцільним розглядати соціальну суспільства з точки зору наявності соціальних зв’язків між різноманіттям її елементів.

Корисно запам’ятати, що суспільство являє собою єдність великих та малих соціальних груп. Доцільно розібратися в проблемі виникнення соціальних груп, в факторах, що обумовлюють їх виникнення, критерії, за якими вони поділяються, інше. З метою формування навичок орієнтації

в теоретичному матеріалі є доцільним проаналізувати таку соціальну групу як «сім’я». Також доцільним буде аналіз таких явищ, як «інтелігенція», «середній клас» тощо.

Треба чітко зрозуміти сутність явищ «соціальний статус», «соціальна роль», «соціальна позиція», соціальна стратифікація», а також сутність теорії соціальної стратифікації. Потрібно розібратися в понятті «соціальна мобільність» та її видах, - вертикальної соціальної мобільності та горизонтальної соціальної мобільності.

Тема №4 Соціальні інститути

Питання:

1. Поняття «соціальний інститут».

2. Соціальні організації як різновид соціальних інститутів.

3. Специфіка соціальної організації та її основні характеристики.

4. Класифікація соціальних організацій.

/ Література: 1, 4, 6, 9, 10,12, 13,16, 17/

Методичні рекомендації

Матеріал теми вимагає зрозуміти, що соціальні інститути являють собою достаньо стійки форми сумісної суспільної діяльності людей, що підкоряється конкретної меті та суспільно значущим потребам. Необхідно звернути увагу на структуру, специфіку, механізми функціонування та розвитку соціальних інститутів в різних країнах, в тому числі і в Україні. Треба запам’ятати, що

основними соціальними інститутами в суспільстві є системи господарчої діяльності, системи політичної влади, система правосуддя, система освіти, виховання, система засобів масової інформації тощо.

Крім того слід ознайомитися з сутністю явища «соціальна організація». Треба чітко з’ясувати відрізнення соціальної організації від соціального інституту, соціальної групи тощо. Корисно зрозуміти наявність тісного взаємозв’язку між соціальними інститутами та соціальними організаціями. Слід вивчити основні види та ознаки соціальної організації. Майбутньому моряку корисно зробити висновок про значення соціальних організацій, в межах яких він як дипломований фахівець буде колись працювати в статусі працівника морського та річкового транспорту. Треба відрізняти види соціальних організацій - «формальні» та «неформальні», їх значення в соціальному житті суспільства. Доцільним буде ознайомитися з причинами виникнення неформальних рухів та організацій.

ТЕМА №5 Теорія та практика соціалізації особистості

Питання:

  1. Поняття «особистість», «соціальний статус», «соціальні ролі».

  2. Соціалізація та її значення в формуванні особистості.

  3. Етапи соціалізації. Взаємозв’язок соціалізації і виховання.

  4. Ре соціалізація та госпіталізація: сутність та значення в соціальної життєдіяльності.

  5. Фактори впливу на механізм соціалізації.

  6. Деякі методи управління соціальною поведінкою особи.

/Література: 6, 9, 22, 25,27, 28/

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]