Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сем 2011 Cоціологія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
268.29 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Курсанти та студенти усвідомлюють, що поза праці сучасне суспільство не може функціонувати, оскільки саме праця забезпечує створення національного продукту, процес його розподілу та обміну, споживання, а також сам процес професійного становлення тощо.

Треба знати, що предметом дослідження соціології праці є соціальні відносини, що формуються в процесі трудової діяльності. Існують різні класифікації соціально - трудових відносин. Майбутні моряки повинні розібратися в сутності явища «мотивація» праці. Під мотивацією праці в соціології розуміють стимули, що прямо сприяють активізації праці представників суспільства. Є доцільним з’ясувати негативне значення конфліктів в межах трудової та професійної діяльності, зокрема членів суднового екіпажу. Необхідно з’ясувати закономірності управляння трудовим колективом, зокрема, що складається з представників різних національностей та віросповідній, інше.

Тема № 8 Соціологія культури

Питання:

1. Культура як соціальне явище.

2. Поняття «професійна культура».

3. Значення культури в професійної

підготовки моряка.

4. Шляхи підвищення рівня професійної культури моряка.

5. Сутність явища «масова» культура та ї вплив на процес соціалізації особистості. .

/Література: 4, 3, 5, 8, 12, 21, 25, 28/

Методичні рекомендації

Знайомство з теоретичним матеріалом дозволить курсантам та студентам ознайомитися з предметом дослідження соціології політики, а також соціології культури, освіти, релігії та екології.

Є доцільним пов’язувати теоретичний матеріал з інформацією, що надавалася в межах інших навчальних дисциплін, зокрема політології, релігієзнавства, культурології, психології тощо. Треба з’ясувати значення культури для процесу функціонування суспільства та сутність її основних видів, - матеріальної та духовної. Доцільно звернути увагу на значення та структуру освіти, органічними елементами якої є вища освіта, дошкільна освіта та виховання, післядипломна освіта тощо. Треба чітко знати, що вища освіта в Україні, як і в Європі, є ступеневою.

Корисно зрозуміти, що в період розбудови демократичного суспільства, з’явлення свободи слова збільшується кількість людей, які є прихильниками певних релігій чи релігійних сект. Саме тому майбутнім морякам треба розібратися в сутності, значенні та функціях релігії як специфічної формі суспільної свідомості. Слід знати, що структуру релігії складають релігійна свідомість, релігійні дії та обради, релігійні символи та релігійні організації. Курсанти звертають увагу на економічні та соціально-культурні фактори, що сприяють виникненню релігійних сект тощо.

Тема № 9 Соціологія освіти, політики та релігії

Питання:

1. Освіта як предмет соціологічного знання.

2. Структура освіти. Значення освіти для процесу функціонування суспільства.

3. Політика як об’єкт соціологічного дослідження.

4. Релігія як соціологічне явище.

/Література: 4, 3, 5, 8, 12, 21, 25, 28/

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]