Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л_тня педагогычна практика 3 курс 10 шр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
197.12 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді і спорту України

Полтавський національний педагогічний університет

імені В. Г. Короленка

Психолого-педагогічний факультет

Кафедра початкової і дошкільної освіти

Затверджено на засіданні Погоджено на засіданні

кафедри початкової і дошкільної освіти методичної комісії Протокол № 10 від 11 січня 2011 р. психолого-педагогічного ___________________проф. Федій О. А. факультету

Голова комісії

_________доц. Дзюба Т. М. 

Проректор з науково-педагогічної роботи

____________проф. Год Б. В.

Робоча програма

ВИРОБНИЧОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

У ДИТЯЧИХ ОЗДОРОВЧИХ ТАБОРАХ

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Напрям підготовки: 0101 – педагогічна освіта

Спеціальність: 6.010100 – Початкова освіта

Курс навчання: ІІІ. Семестр: VI

Полтава 2011

Виробнича педагогічна практика у дитячих оздоровчих таборах: Програма для студентів ІІІ курсу зі спеціальності 6.010100 – Початкова освіта / Укл. В. М. Богута. – Полтава, 2011. – 24 с.

Рецензенти:

Манжелій Н. М.кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри початкової та дошкільної освіти Полтавського державного педагогічного університету імені В. Г. Короленка

Ірклієнко В. С. кандидат педагогічних наук, доцент кафедри музики, заступник декана з питань практики

Затверджено на засіданні кафедри початкової і дошкільної освіти. Протокол № 1 від 11. 01. 2011 р.

Затверджено вченою радою Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка (протокол № 10 від 9 березня 2011 р.)

ЗМІСТ

  1. Пояснювальна записка....................................................4 – 7

  2. Перелік звітної документації...............................................7

  3. Критерії оцінювання професійних досягнень студентів-практикантів....................................................................8 –13

  4. Організація та зміст виробничої педагогічної практики

у дитячих оздоровчих таборах....................................14 – 18

  1. Рекомендована література...........................................19 – 22

  2. Додатки.........................................................................23 – 28

Пояснювальна записка

Одним із стратегічних завдань державної політики у сфері соціального захисту громадян України є реалізація права дитини на оздоровлення і відпочинок.

На забезпечення цього права в Україні роз­роблено комплекс заходів, спрямованих на удо­сконалення механізмів надання дітям відпо­відних послуг, організації повноцінного відпо­чинку та оздоровлення дітей. Основним документом, який визначає завдан­ня щодо створення належних умов для орга­нізації відпочинку дітей, є Державна програма відпочинку та оздоровлення дітей на період до 2008 року.

Дитячий оздоровчий заклад (табір, містечко, комплекс, центр) є позашкільним оздоровчим закладом, метою діяльності якого є реалізація права кожної дитини на повноцінний відпочинок, оздоровлення, забезпечення змісто­вного дозвілля, задоволення інтересів і духов­них запитів відповідно до індивідуальних потреб. Виховна робота у дитячому оздоровчому закладі — це важлива складова всієї системи виховання дітей; вона є логічним продовженням виховної роботи, розпочатої у загальноосвіт­ньому навчальному закладі, що доповнює і розширює вплив сім’ї, школи, дитячих та молодіжних громадських організацій у становленні і розвитку особистості.

Педагогічна практика у дитячих оздоровчих таборах є важливою для подальшої творчої професійної діяльності майбутніх вчителів і носить виробничо-дослідницький характер та розширює сферу спілкування студентів з дітьми. Щоб виховний процес у оздоровчому закладі був змістовним, цікавим, а, головне, не нашко­див дитині, важливо, аби студент-практикант не лише знав індивідуальні особливості дитини, але й глибоко розумів і грамотно використовував психологічні закономірності функціонування і розвитку особистості; володів науковими знаннями з педагогіки, психології, теорії виховання та методики виховної роботи. Врахування вікових і психологічних особливостей розвитку дитини доз­волить майбутньому фахівцю гнучко коригувати зміст, методи та форми виховної роботи з дітьми, не змінюючи при цьому загальну стратегію вихо­вання.

Мета виробничої педагогічної практики у оздоровчих таборах – підготовка студентів до професійної діяльності вчителя-вихователя як педагога-організатора позашкільного навчального закладу.

Основні завдання практики:

  • актуалізація опорних знань студентів з психолого-педагогічних дисциплін;

  • ознайомлення зі специфікою організації педагогічного процесу в реальних умовах позашкільного навчально-виховного закладу;

  • формування творчого й відповідального ставлення студентів-практикантів до роботи з дітьми та підлітками;

  • системне застосування (закріплення, поглиблення, впровадження) знань, методів і форм виховання дітей у літній період;

  • озброєння майбутніх вчителів методикою виховної роботи з дітьми в канікулярний період;

  • формування цілісного комплексу початкових професійних умінь та навичок організатора дитячого колективу;

  • надання допомоги студентам в оволодінні мистецтвом виховання, їх підготовка до самостійного розв’язання практичних питань виховання школярів;

  • розвиток у майбутніх фахівців прагнення до самовдосконалення і професійного самотворення.

Знання структури вільного часу, класифікації видів дозвілля школярів дозволяє студентам у період практики реально представити методологічну основу соціально-педагогічного процесу в умовах вільного часу й навчитися моделювати програму педагогічного керівництва цим процесом у сфері дозвілля. Оволодіння методикою організації дозвілля є необхідною умовою для вироблення умінь та навичок як у вчителя-вихователя, так і у педагога-організатора. Показниками сформованості певних умінь можуть виступати: міра усвідом­лення студентами своїх дій, уміння визначати причини і по­яснювати результат власних педагогічних дій; рівень самостій­ності, відповідальності й активності студента; час, витрачений на підготовку конкретних справ із дітьми; ставлення дітей до практиканта й рівень взаємодії з ним.

Виробнича педагогічна практика згідно з навчальним планом проводиться на другому курсі і триває 3 тижні. Місцем її проходження є стаціонарні дитячі оздоровчі заклади, літні заміські та міські табори відпочинку дітей та підлітків.

Формою контролю є диференційований залік.