Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іст Укр. модульна.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Тематика лекційного курсу

п/н

Теми лекційного курсу

Кількість годин

Змістовий модуль І.

Давній, княжій, літовсько-польський період історії України.

1

Тема 1 Первісна історія України.

Первіснообщинний лад на території України. Зародження релігійних уявлень та мистецтва в добу мезоліту. Неолітична культура та її значення. Племена трипільської культури. Скіфська – сарматська доба на території України. Державна модель Великої Скіфії. Антична колонізація Північного Причорномор’я: причини, наслідки. Державна модель міст-полісів Х ст. до н.е. – ІV ст. Соціально-економічний розвиток міст-полісів Північного Причорномор'я. Культура та побут міст-полісів.

2

2-3

Тема 2-3. Княжа доба історії України (ІХ – ХІV ст.). Державна модель Київської Русі та Галицько-Волинської князівств.

Східнослов’янські племена VI – IX ст.: побут, розселення. Заснування Києва. Виникнення Київської держави. Теорії походження Київської Русі. Запровадження християнства на Русі: причина, наслідки. Зовнішня і внутрішня політика перших київських князів. Соціально-економічний розвиток країни. Феодальна роздробленість: причина, наслідки. Галицька і Волинська земля в ХІ – ХІІ ст. Галицько-Волинська держава за Мстислава Романовича та Данила Галицького. Галицько-Волинське князівство за нащадків Данила Галицького. Культура Київської та Галицько-Волинської держав. Державна модель Київської Русі та Галицько-Волинського князівств ІХ – І чверті ХІV ст.

Культура України ІХ - І чверті ХІV ст.

4

4

Тема 4. Українські землі за Литовсько-Польську доби (ХІV – початок ХVІІ ст.). Державна модель Великого князівства Литовського.

Приєднання українських земель до Великого князівства Литовського. Польська експансія на українські землі наприкінці ХІV – ІІ половини ХVІ ст. Соціально-економічне життя українських земель ХІV – початок ХVІІ ст. Державна модель Великого князівства Литовського перша чверть ХІV – ІІ половина ХVІ ст. Кревська унія 1385 р. та її історичне значення. Утворення Речі Посполитої та його значення. Церковне життя. Берестейська унія 1596 р. Утворення братств та їх значення в розбудові українства. Культура України в ХІV – початок ХVІІ ст.

2

5-6

Тема 5-6. Національно-визвольна війна 1648 – 1656 рр. Утворення гетьманської державності. Епоха «Руїни» на території України ХVІ – ХVІІ ст.

Причини, характер, рушійні сили національно-визвольної війни. Етапи війни 1648 – 1656 рр. Розгортання національно-визвольної війни. Україно-російські зв’язки в роки війни. Зовнішня політика Української козацької держави під час національно-визвольної війни. Утворення Української гетьманської держави (державна модель). Гетьманство Ю.Хмельницького та І.Виговського. Розмежування України на Лівобережну та Правобережну. Зростання обмеження автономії України. Гетьман І.Мазепа “Коломацькі статті”.

4

Змістовний модуль ІІ.

Нова історія України 1656 – 1917 рр.

7-8

Тема 7-8. Україна на рубежі ХVІІІ ст. Українські землі в ХІХ ст.

Північна війна і Україна. Гетьманство І. Скоропадського. Пилип Орлик та його Конституція. Перша Малоросійська колегія. Гетьманський уряд. Останній гетьман К. Розумовський. Ліквідація Гетьманщини, створення Другої Малоросійської колегії. Ліквідація Запорізької Січі. Впровадження кріпосного права. Адміністративно-політичний устрій українських земель, політичне і національне гноблення українського народу. Криза феодально-кріпосницької системи, стан сільського господарства, промисловості і транспорту. Декабристський рух та політичні, програми. Кирило-Мефодіївське товариство, програма і діяльність кирило-мефодійців. Реформи 60 – 70-х років ХІХ століття. Посилення національного гніту. Громадівський рух. Діяльність М. Драгоманова. Народники та народовці в Україні. Перші соціал-демократичні організації. Утворення перших політичних партій на українських землях. Національне відродження на західноукраїнських землях в 30-х рр. ХІХ ст. Соціально-економічний та політичний устрій України в ХІХ ст. Культура України ХVІІІ – ХІХ ст.

4

Змістовий модуль ІІІ.

Новітня історія України 1917 – 2010 рр.

9-10

Тема 9-10. Державотворчі процеси на території України 1917 – 1921 рр.

Лютнева революція та її вплив на Україну. Утворення та державотворча діяльність Української Центральної Ради (березень 1917 – квітень 1918 рр.). Український Національний конгрес та його значення в розбудові української державності. Універсали УЦР та їх значення. Соціально-економічна політика УНР. Конституція УНР від 29 квітня 1918 року. Державний переворот квітень 1918 року та проголошення гетьманства в Україні. Реформи гетьманського уряду. Повстання проти гетьманату. Утворення Директорії УНР, прихід її до влади і відновлення УНР. Державотворча і соціально-економічна політика Директорії. Утворення ЗУНР. Акт злуки ЗУНР та УНР. Проголошення УСРР. Україно-російська війна. Реорганізація Директорії та уряду УНР. Територіальні зміни в період української революції 1917-1921 рр. Розбудова органів вищої влади за добу 1917 – 1921 рр. Причини, наслідки, значення української революції 1917-1921 рр.

4

11

Тема 11 Україна в 20 – 30 –х роках ХХ століття. Західноукраїнські землі в 20-30 –х роках ХХ століття.

Політика “військового комунізму”, його наслідки на початку 20-х років. Голодомор 1921-1923 років, його причини і наслідки. Початковий період входження УСРР до складу Радянського Союзу. Перехід від “військового комунізму” до НЕП. Сутність і мета нової економічної політики. Згортання Непу. Політика “українізації”, її сутність, мета, наслідки Індустріалізація, етапи. Поворот до суцільної колективізації. Голодомор 1932-1933 рр., його причини і наслідки. Утвердження тоталітарної системи. Репресії на Україні.. Боротьба з “буржуазним націоналізмом” і “націонал-ухильництвом”. Західноукраїнські землі під владою Польщі, Румунії, Чехословаччини: соціально-економічне і політичне становище. Національно-визвольна боротьба на західноукраїнських землях 20-30 рр. ХХ ст. Створення ОУН та її боротьба проти польського окупаційного режиму. Проголошення незалежності Карпатської Русі.

12

Тема 12. Україна в другій світовій війні (1939-1945 рр.).

Укладення пакту Молотова-Ріббентропа та його значення. Поділ сферу впливів між Німеччиною та СРСР вересень 1939 р. Приєднання західноукраїнських земель до УРСР й політика більшовиків на цих землях 1939 – 1941 рр. Напад Німеччини та її союзників на СРСР. Бої на території України червень 1941-травень 1942 рр. Німецький окупаційний режим, план “Ост”. Проголошення ОУН акту про відновлення державності України та його наслідки. Розгортання радянського і національного партизанського руху проти окупантів. Створення та діяльності УПА. Визволення України і завершення возз’єднання українських земель.

2

13

Тема 13. Після військовий період історії України (1945 – 1956 рр.)

Початок відбудови народного господарства України. Наслідки окупації. Включення УРСР в ООН. Труднощі відбудови народного господарства за планами IV i V п’ятирічок. Голодомор 1946-1947 рр. Операція «Вісла» та її значення. Діяльність ОУН-УПА 1946 – 1952 рр. Зовнішньополітична діяльність УРСР. Особливості економічних перетворень у західних областях республіки. Нова смуга масових репресій проти громадян України. Культурно-ідеологічні процеси в Україні.

2

14

Тема 14. Україна в 50 – 80-х рр. ХХ  ст.

Лібералізація політичного режиму. Дисидентський рух: напрями діяльності, мета. «Гесельнська спілка» 1975 р. та її значення. Економічні реформи 50 – поч. 60-х рр., їх суперечливий і непослідовний характер. Застійні явища і загострення гальмівних процесів у соціально-економічному розвитку України наприкінці 60 – початку 80-х рр. ХХ ст. Проголошення політики “перебудови”: причини, напрями, труднощі. Чорнобильська катастрофа та її наслідки. Гальмування перебудовчих процесів в Україні, національне пробудження українського народу. Утворення нових політичних партій та громадських об’єднань. Прийняття Декларації про державний суверенітет України. Курс національно-демократичних сил на утвердження та економічної незалежності республіки, утворення самостійної держави.

2

Всього

28