Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ос.н.д.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
133.37 Кб
Скачать
  1. Що таке наука (дати визначення). Мета науки.

Поняття «наука» має кілька основних значень. Наука характеризується своєю багатогранністю, тому визначення і тлумачення поняття «наука» розглядатися з різних аспектів: -наука є соціально значущою сферою людської діяльності, функцією якої є вироблення й використання теоретично систематизованих об’єктивних знань про дійсність; -наука виступає системою знань, тому що вона являє со­бою струнку систему понять і категорій, пов’язаних між собою за допомогою суджень (міркувань) та умовиводів;-наука також виступає і як форма суспільної свідомості – як система знань вона охоплює не тільки фактичні дані про предме­ти навколишнього світу, людської думки та дії, не лише закони та принципи вивчення об’єктів, а й певні форми та способи усвідомлення їх; -нарешті, наука виступає скла­довою частиною духовної культури людства, оскільки вона приймає участь у формуванні та вихованні особистості;

Функція науки – виробництво і використання, систематизованих, об’єктивних знань про дійсність. Тобто пізнання об’єктивного світу, щоб його вивчати з метою можливого вдосконалення.

У розвиненому суспільстві важливою функцією науки є розвиток системи знань, які сприяють найраціональнішій організації виробничих відносин та використанню виробничих сил в інтересах усіх членів суспільства. Вона включає в себе ряд конкретних функцій:

  • пізнавальну – задоволення потреб людей у пізнанні законів природи і суспільства;

  • культурно-виховну – розвиток культури, гуманізація виховання та формування нової людини;

  • практична – удосконалення виробництва і системи суспільних відносин, тобто безпосередньої виробничої сили матеріального виробництва.

Науку можна розглядати в такій інтерпретації: 1) Як специфічну форму суспільної свідомості, основу якої складає деяка перевірена на практиці система знань. 2) Як процес пізнання закономірностей що оточує нас об'єктивного світу.3) Як деякий специфічний вид суспільного розподілу праці.4) Як один з важливих чинників суспільного розвитку.5) Як процеси виробництва знань і їх використання.

Наука служить для безпосереднього виявлення істотних сторін всіх явищ природи, суспільства і мислення.

Мета науки - пізнання законів розвитку природи і суспільства і дія на природу на основі використання знань для отримання корисних суспільству результатів.Науку можна розглядати як систему, що складається: з теорії; методологіі, методики і техніки досліджень; практики впровадження напівчинних результатів. 2. Що таке принципи, постулати і аксіоми.

Аксіома (грец. axiфma-загальноприйняте, безперечне, від axio-вважаю гідним, наполягаю, вимагаю). Під аксіомою розуміють:

-Вихідне положення, самоочевидний принцип. У дедуктивних наукових теоріях аксіомами називають основні вихідні положення чи твердження якоїсь теорії, що приймаються без і з яких шляхом, тобто чисто логічними засобами, одержують весь інший її зміст.

У переносному значенні ті, що не потребує жодних доведень. Аксіома- це, заперечення якого заперечує основи логічного мислення.

Аксіома- це твердження, заперечення якого заперечує основи логічного мислення.

Аксіоми - чисте опис тих фактів, існування яких є підстава вважати емпірично доведеними, для чого є опис досвіду і методика проведення цього досвіду, в якому це завжди підтверджується.Тому в аксіомах (природно, в їх описах) ніколи не фігурують абстракції, що не мають прямого відповідності з якимись властивостями світу.Тому в аксіоми не включаються поняття, що залежать від умов - кордонів абстракцій, створених людиною, на відміну від строгих термінів Постулат можна було б вважати рівноцінним аксіомі, але насправді є відмінність: саме слово означає, що це - твердження, базове твердження для якоїсь гіпотези. Це відмінність - загальноприйняте позначення тих тверджень, які поки ще не очевидні емпірично. Якщо на основі постулату будується несуперечлива теорія, що описує свою абстракцію реальності, то є підстави спробувати знайти такі умови в дійсності, в яких цей постулат виявиться рівноцінним аксіомі: тобто можна буде довести його об'єктивну достовірність.

Все, що ще не пізнано можна правдоподібно пояснити нескінченним числом варіантів різних припущень. Але до науки це не має відношення і гіпотезами не назвеш тому, що наука ніколи не зможе перевірити нескінченне число варіантів і ніколи не досліджує явище, починаючи від повністю непізнаного. Гіпотеза це - таке припущення, яке вже добре обгрунтовано з існуючих відомих і перевірених фактів - аксіом, це - екстраполяція від відомого - в невідоме і лише тільки один найближчий крок такий екстраполяції. Принцип (лат. principium — начало, основа) - багатозначне поняття, що в залежності від контексту може означати:

  1. Те первинне, що лежить в основі певної сукупності фактів, теорії, науки.

  2. Внутрішні переконання людини, ті практичні, моральні та теоретичні засади, якими вона керується в житті, в різних сферах діяльності.

Принцип – це певне правило, сформульоване на основі пізнання законів чи закономірностей чинити саме так