Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
732.16 Кб
Скачать

4. Фактори що обумовлюють перевагу методу галотерапії

У спелеотерапії немає побічних ефектів, тому її можна використовувати для лікування всіх людей, у тому числі маленьких дітей і вагітних жінок. Науково обгрунтована високоефективна оздоровча та медична технологія Висока ефективність оздоровлення та лікування (до 95-99%). Натуральний метод оздоровлення і лікування з використанням природних факторів. Зменшення медикаментозного навантаження і, найчастіше, подальша відміна лікарських препаратів. Активація механізмів захисту організму і підвищення рівня і резервів здоров'я. Поєднання з іншими фізіотерапевтичними і натуротерапевтіческімі методами. Використання у дітей та дорослих. Хороша індивідуальна переносимість. Позитивний психоемоційний ефект. Безпека, комфортність.  

5. Правила прийому процедур при лікуванні галотерапією в спелокамері

Процедуру приймають в спокійному стані, не відволікаючись розмовами і читанням. Одяг не повинна обмежувати тіло і дихання. Виходячи з гігієнічних міркувань, перед курсом лікування пацієнти забезпечуються комплектом одягу (бахіли, накидка). Змінне взуття обов'язкове. В спелеокамери не дозволено вносити сторонні предмети (дітям дозволені пластмасові іграшки). Мобільні телефони під час сеансу повинні бути вимкнені.  Перед сеансом не рекомендується користуватися косметикою і парфумами. Сеанси варто проводити не раніше, ніж через 1 годину після їди або фізичного навантаження. При захворюваннях носа, придаткових пазух вдих і видих слід проводити через ніс. При захворюваннях глотки, гортані, трахеї і бронхів після повільного глибокого вдиху, здійснюваного порціями необхідно затримати дихання на видиху (по можливості), а потім зробити видих, як можна повільніше.Окремими порціями з тимчасовими проміжками між ними, близько 1 секунди. Рекомендується проводити 10-25 процедур, що призначаються кожен день, або через день. Повторні курси рекомендується проводити через 4-6 місяців. Слід розуміти, що при дії перших процедур у хворих на бронхіальну астму або хронічним бронхітом, можуть почастішати астматичні напади, посилитися кашель, збільшитися кількість сухих хрипів у легенях, знизитися прохідність легких. Проте як правило через кілька днів ці явища зникнуть і настане помітне поліпшення.

6. Використання галотерапії в Україні

Нище наведені найбільш популярні установи України де використовується Галотерапія.

1. Готельний комплекс з лікувально-оздоровчими функціями: "ТРИ СИНИ та ДОНЬКА", Львівська обл., м. Борислав, смт. Східниця. Ця соляна шахта повністю запроектована  з природної кам'яної солі. Кристали солі закріплені на спеціальних плитах розміром 50x50см. Узори і поєднання кольорів  створюють неповторну композицію кольорів природних мінералів: рожевого, білого, синього, зеленого і сірого кольорів. Унікальні кольори кристалів солі - твори природи - чудово поєднуються завдяки творчості людини. Соляна шахта повністю викладена різнокольоровими соляними плитами,  завдяки чому пацієнти мають можливість відпочити,  відновити  колишні сили і енергію. Оздоблення  і  матеріали соляної кімнати пройшли атестацію Державної санітарно-гігієнічної служби і були зареєстровані в Патентному агентстві. Зручні крісла, м'яке освітлення та звуки, спеціально підібраної музики (наприклад, шум моря, спів птахів) дозволять забути про навколишню дійсність, і після сеансу пацієнти відчувають надзвичайний прилив сил. Дизайн  соляної   кімнати  в лікувально-оздоровчому центрі готельного комплексу "ТРИ СИНИ та ДОНЬКА" відтворює справжню штольню в Соляній шахті у Вєлічці. Ця соляна   кімната практично ідентична відносно фізичних, хімічних і біологічних умов, і, отже, лікувальних характеристик своїм прототипам в санаторії у Вєлічці. Цікаво знати, що Соляні копальні «Велічка» (KopalniaSoli "Wieliczka") це одна з найцінніших історичних пам'яток матеріальної культури на польських землях, щороку відвідує понад мільйон туристів усього світу. Це також пам'ятник старовини світового класу, занесений, як один з перших об'єктів, до Списку світової культурної та природної спадщини ЮНЕСКО (Рис.1).

(Рис.1)

2. Міська клінічна лікарня № 4 м. Київ. Спелеокамера «Соляна печера» розміщена на 1 поверсі лікувального корпусу київської міської лікарні № 4. В процесі будівництва спелеокамери реалізована ідея максимально наблизити мікроклімат до природного в соляній шахті Солотвино за рахунок облицювання стін соляної плиткою, зовнішня сторона якої не оброблена і має природну кристалічну структуру.Завдяки цьому повітряна середу в соляній кімнаті має низьку відносну вологість, в ній відсутня бактеріальна флора і алергени. Терапевтичну концентрацію частинок солі (до 16 мг / куб.метрів) в соляній кімнаті створює спеціальний прилад - галогенератор, результатом роботи якого є високодисперсний сухий аерозоль природного NaCl - основний лікувальний фактор спелео-і галотерапії. Кам'яна сіль для лікувальної середовища спелеокамери використовується з Солотвинського солерудника Закарпатської області. Діяльність спелеокамери ліцензована Міністерством охорони здоров'я України, обладнання сертифіковане, застосовується тільки перевірений, апробований метод лікування, заснований на методах доказової медицини.Тривалість лікувального сеансу - до 40 хвилин. Сеанси супроводжуються приємною музикою в комфортній обстановці. Лікування та профілактика проводиться курсами.  Рекомендований курс лікування і тривалість сеансів при різних патологіях в кожному конкретному випадку пределяет лікар-фізіотерапевт. Мінімальний курс лікування - 10 сеансів (Рис. 2). ( Рис. 2).

3. Солотвин (Солотвино) - селище в Богородчанському районі Івано-Франківської області, Україна. Знаходиться в передгір'ях Горган (Українські Карпати). Найбільш широку популярність здобула спелеолечебніца, побудована в 1968 році в сел. Солотвино Закарпатської області. Підземне відділення обладнано на раніше діючої шахті Солотвинського солерудника на глибині 300 метрів. Лікувальний корпус підземних і наземних споруд розрахований на 250 ліжок. Лікування хворих проводиться за методикою, розробленою в Ужгородському філіалі Одеського НДІ курортології. Курс лікування складає до 40 днів, час перебування хворих у підземному відділенні - 280 - 300 годин. Позитивний ефект відзначений в 80-90% випадків.  Характеристика мікроклімату Солотвинської підземної лікарні: • температура повітря +23 - +24 ° С; • атмосферний тиск 750 - 775 мм рт.ст.; • відносна вологість повітря 35 - 40%; • швидкість руху повітря не більше 0,2 м / сек; • концентрація хлориду натрію 2 - 5 мг/м3; • вміст часток до 3 мкм 70 - 80%; • вміст кисню 20,7 об.%; • вміст вуглекислого газу 0,03 об.%; • іонізація повітря 9-10 тис. легких і середніх негативних і позитивних частинок на 1 см3 повітря; • рівень шуму не більше 25 дБ; • відсутність алергенів і патогенних мікроорганізмів (Рис. 3, 4, 5).

Рис.3

Рис. 4

Рис. 5

4. Медичний реабілітаційний центр МВС України "Миргород" Полтавська обл., м. Миргород працює сучасний лікувально-оздоровчий кабінет "Галокамера" ("Соляна печера"). Галокамера являє собою спеціально призначене приміщення, повітря в якому насичене іонами солі і корисних мінералів. Дана галокамера є найбільш сучасним і останнім поколінням соляних кімнат. Внутрішні стіни, стеля і підлога облицьовані блоками з натуральної морської солі. Науково доведено, що морська сіль набагато багатша по вмісту мікроелементів ніж кам’яна сіль.  Одне з досягнень останнього четвертого покоління соляних кімнат заключається в технології виготовлення соляних блоків, які дозволяють наситити повітря кімнати іонами солі природним шляхом без розпилення аерозолів ( Рис. 6).

Рис. 6

5. Санаторій «Сосновий бір» м. Черкаси весь комплекс розроблений та оснащений за спеціальною методикою, яка дозволяє досягнути максимальної ефективності оздоровчої процедури галогенератор, відрізняється від своїх попередників тим, що створює набагато більший відсоток високодисперсних часток аерозолю, які легше проникають в бронхи та дихальну систему( Рис. 7).

( Рис. 7)

6. Центр корекції функціонального стану людини АРК Крим, м. Сімферополь. У Центрі представлений унікальний керований галокомплекс (ЗАТ "Аеромед", Росія, С-Пітербург), який реалізує нову високоефективну технологію - штучнокерований лікувальний мікроклімат, розроблені методичні основи і стандартиметодів моделювання штучного мікроклімату.

7. Центр Здоров'я «Крикор» м. Луганск соляна кімната створена з природної кам'яної солі Солотвинських шахт (в наявності  сертифікат  якості Солотвинського солерудника від 13.08.2009 р.). Мікроклімат та дизайн  дозволить навіть самим вимогливим клієнтам відмінно відпочити під  звуки  спеціально підібраної музики (шум моря, спів птахів). Зручні крісла і м'яке  освітлення  дозволять, забути про навколишню дійсність і після сеансу.

8. Санаторій «Крим», АРК Крим м. Партєніт. Галокамера санаторію «Крим» є обладнане лікувальне приміщення, на стіни якого нанесено спеціальне  сольове покриття.  Автоматичні пристрої забезпечують задану  температуру, низьку  вологість повітря, ступіньконцентрації  гідроаероіонов і якість  дисперсності розпорошується  аерозолюв повітрі.  

Список використаних джерел:

  1. http://speleokamera.com.ua/

  2. http://www.health-center.crimea.edu/kor_func/galoterapy.htm

  3. http://trysyny.com.ua/uk/galoterapiya/

  4. http://krikor.com.ua/ru/services/galoterapiya.html#ru/services/galoterapiya

  5. http://sanatory.glav.info/lechenie/42-galoterapiya.html

  6. http://translate.google.ru/

  7. http://solotvino.ho.ua/1.html

  8. http://mrcmirgorod.com.ua/photo/galoterapija_soljana_kimnata/3-0-190

  9. http://pro-vincia.com.ua/news-h-5937.html

  10. http://www.mirgorodkurort.com.ua/treatment/detail.php?ID=121

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]