Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-perelik_pitan_dlya_pidsumkovogo_kontrolyu.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
3.79 Mб
Скачать

1593 Р. Почала діяти Замойська академія - навчальний заклад вищого типу.

Впроваджуючи в життя потужну освітню програму, єзуїти прагнули збільшити кількість прихильників католицизму. Той рівень освіти, що його надавали єзуїтські навчальні заклади, приваблював українських шляхтичів; до того ж їхні випускники мали змогу поглиблювати освіту в європейських університетах.

З одного боку, єзуїти сприяли поширенню освіти, прилучали українців до досягнень європейської науки. Проте за тих часів українці, позбавлені власної держави, не мали вибору в царині освіти. Платню ж за навчання в єзуїтських навчальних закладах часто-густо ставало зречення батьківської віри, а відтак і національності, - адже після Берестейської унії діяльність єзуїтів була спрямована проти православної церкви.

СТАНОВИЩЕ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Головною причиною занепаду православної церкви в Україні була втрата власної держави. Щоб протидіяти польському католицизмові, який через розгалужену мережу католицьких колегіумів і друкарень невпинно поширював вплив на нові східні землі, Українська православна церква мусила виробити власну систему освіти. Але ні достатньої кількості книжок, ні відповідних навчальних закладів для вищого духівництва не було.

Становище Української православної церкви ускладнювалося й зовнішніми обставинами. Захоплений турками 1453 р. Константинополь утратив статус православ'я, а відтак не міг надати потрібної підтримки православній церкві України.

Натомість із кожним роком дедалі потужнішою ставала Московська митрополія, яка прагнула перебрати славу згаслого Константинополя. Проголошення 1589 р. самостійності Московського патріархату і надання його главі титулу патріарха Московського та всієї Русі надзвичайно занепокоїло українців, оскільки промовисто свідчило про наміри Московського царства щодо українських земель.

Думки православних щодо унії з католиками

Розуміючи всю складність ситуації, у якій опинилася рідна церква, представники вищого духівництва і шляхти та українські магнати дедалі більше схилялися до ідеї об'єднання з римо-католицькою церквою.

ЦЕРКОВНІ СОБОРИ В БЕРЕСТІ 1596 р.

Аби пришвидшити втілення ідеї унії в життя, двоє з православних єпископів - найбільші її поборники Іпатій Потій та Кирило Терлецький - вирушили в подорож до Рима, де наприкінці 1595 р. відбулася їхня зустріч з із папою Римським та офіційна церемонія з'єднання єпископів із католицькою церквою.

Та, попри згоду сторін, остаточне рішення щодо унії, за традицією, мав винести церковний собор.

Його було призначено на 6 жовтня 1596 р. у м. Бересті (нині Брест у Білорусі).

До Берестейського собору готувалися не лише прихильники унії, а й її противники.

Прихильники унії:

польський уряд;

митрополит Михайло Рогоза та єпископи.

Противники унії:

князь Василь-Костянтин Острозький, який очолив антиунійну боротьбу;

єпископи львівський Гедеон Балабан та перемишльський Михайло Копистянський;

братства та монастирі;

більшість шляхти і міщан;

селянство.

Не дійшовши згоди навіть щодо спільного засідання, кожна зі сторін 8 жовтня 1596 р. розпочала свій окремий собор.

Прихильники унії поводили собор у міській церкві Св. Миколая. затверджено попереднє рішення про утворення греко-католицької церкви. Король Сигізмунд ІІІ підтримав унію і визнав чинною ухвалу уніатського собору. Противники унії зібралися в палаці, де зупинився Острозький. Засудили унію і владик-відступників.

Нова церква підпорядковувалась папі Римському.

Було визнано деякі засади католицького віровчення (догмати), зокрема догмат про походження Святого Духа від Отця й Сина (православні визнають, що Дух Святий походить лише від Отця).

Церковні обряди, свята, таїнства, особливості храмового будівництва, іконопису, церковного співу залишалися православними, а мовою богослужінь - церковнослов’янська мова.

Греко-католицьке духовенство, як і католицьке, звільнялося від сплати податків.

Уніатська шляхта нарівні з католицькою могла претендувати на державні посади.

Греко-католицьким єпископам було обіцяно місце в сенаті.

Що ж до української православної церкви, то вона, попри велику кількість прихильників, опинилася поза законом.

Українців було розділено ще й церквами. Отож подія, покликана об’єднувати, посилила протистояння, бо противники унії висловили твердий намір усіма силами борися проти неї.