Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна шпора з морфи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
107.57 Кб
Скачать

48.Серозні оболонки, їх похідні (брижі, сальники, зв*язки)

Права й ліва нутрощеві пластинки сполучаються дорсально і вентрально утворюють дві брижі, які розділяють порожнину на дві половини. У кран. відділі від целома поперечною перегородкою відходить головний целом, у якому розміщене серце. Серце обмежене непарним навколосерцевим серозним мішком, або осердям. У ссавців тулуб целом розділений грудний і черевний відділи.

У зв*язку з розвитком парних легень у грудному відділі збереглася плевральна порожнина. Пристінкову пластинку плеври називають ребровою і діафрагмальною, нутрощеву – легеневою і середостінною. У черевній порожнині вентральна брижа редукована. Залишки вентральної брижі збереглися у вигляді меншого сальника, зв*язок печінки, а у каудальній частині утворили середню міхурові-пупкову зв*язку.

49)Анатомічна і мікроскопічна будова трубчастих і паренхіматозних органів

Трубчасті органи порожнисті і сполучаються із зовнішнім середовищем.Так, травна трубка має два отвори-вхідний(ротовий) і вихідний(вихідник);дихальна трубка-один парний отвір(носовий),який одночасто є вихідним.У сечовивідній і статевій трубці самців є тільки 1 вихіднийотвір сечостатевого каналу,хоча протилежні,початкові кінці цих трубок також склад. З дрібних трубочок,які формують нирки або сім»яники.Статева система самок має особливості:лише провідні шляхи являють собою трубки з непарним вихідним отвором9статева щилина)і парним вихідним9яйцепровід).Сітка трубчастих органів утворена 3-ма оболонками:внутрішньою слизовою,середньою м»язовою і зовнішньою серозною.Якщо орган знаходится за межами порожнини тіла,то його зовнішня оболонка утворена пухкою сполучною тканиною і має назву адвентицій.

Паренхіматозні органи побудовані зі сполучнотканинної строми й паренхіми.Сполучнотканинна строма утворена волокнистою сполучною тканиною.Вона утворює остов(каркас)органа і представлена капсулою ,трабекулами та ніжними прошарками сполучної тканини,розміщеними між елементами паренхіматозного органа.Капсула вкриває орган зовні.Від неї відходять трабекули ,які ділять його на частки або часточки.В сполучнотканинну строму входять кровоносні судини й нерви,які розміщуються в органі.В ній містяться лімфатичні судини,лімфоїдна тканина та протоки залоз(залози внутрішньої секреції0.Паренхіма органів утворена переважно епітеліальною тканиною.Паренхіматозні органи компактні,вони вони повністю або частково вкриті серозною оболонкою,яка щільно з»єдується з їхньою капсулою.

50)Відділи апарату травленя-їх хар-ка.

Апарат травлення забезпечує органзмпоживними речовинами,перебуваючи в тісному зв»язку з іншими апаратами організму.Це дуже довга кищка.Апарат травлення складається з 4 відділів:головна кишка,передня кишка,середня кишка,задня кишка. Головна кишка(рото глотка) -ротова порожнина( cavum oris )з органами(губи,щоки,ясна,зуби,піднебіння,язик,слинні залози)мигдалини і глотка.Функції:захват корму,подрібнення його,перемішування,ослинювання,оцінка на смак,та проштовхування харчового кому далі.Передня кишка-стравохід(oesophagus) і шлунок(ventriculus).Функції:початок перетравлення корму під впливом шлункового соку і проходження хімусу(корм)далі.Середня кишка-тонка кишка(intestinym tenue) з пристінними й застінними залозами та лімфоїдними утворами.Фнкції:продовження перетравлення хімусу під впливом кишкового соку,підшлункового соку та жочі,та початок всмоктування продуктів перетравленя.Задня кишка-товста кишка(int.crassum).Функції:закінчення всмоктування продуктів перетравлення ,всмоктування води,перетравлення клітковини у тварин з однокамерним шлунком,(у жуйних клітковина перетравлюється в першій камері шлунку),та формуються фекалії знеперетравлених рештків.